Maimuta Proboscis, cunoscuta si sub numele de ''maimuta cu nas lung'', este originara din insula Borneo. Este usor de recunoscut datorita nasului mare. De altfel, aceasta maimuta este si primata cu cel mai lung nas. Vezi mai jos si alte lucruri interesate despre maimuta Proboscis!
1. Maimuta Proboscis este una dintre cele mai mari primate din lume. Din cauza schimbarilor de habitat, aceasta primata este si una amenintata cu disparitia. De altfel, aceste maimute se gasesc doar in insula Borneo.
2. Denumirea de Proboscis vine de la latinescul ''proboscis'' care inseamna chiar ''nas''. La masculi nasul este mult mai mare decat la femele si reprezinta si o ''arma'' de seductie.
3. Tot cu ajutorul acestui nas proieminent, maimutele Proboscis emit sunete foarte puternice, atunci cand se afla in pericol. Nasul maimutei Proboscis atinge o lungime de 10 centimetri.
4. Maimutele Proboscis sunt si inotatoare foarte experimentate, iar nasul mare le ajuta sa respire mai bine atunci cand se afla in apa.
5. Grupul, sau haremul, din care fac parte maimutele Proboscis este compus din aproximativ 60 de specimene. In general, masculii raman intr-un grup timp de 6-8 ani.
6. Maimutele Proboscis sunt omnivore, insa se hranesc in special cu frunze si fructe necoapte. De asemenea, consuma cu placere si seminte, insecte si flori.
7. Maimutele Proboscis prefera sa doarma in copacii de langa ape. O zi obisnuita din viata unei maimute Proboscis incepe cu hrana, apoi plimbare prin padure, odihna si din nou hrana.
8. O alta caracteristica a maimutelor Proboscis este ''burta'' mare. Aceste primate fac parte din subfamilia Colubinae, care sunt usor de recunoscut datorita stomacelor enorme. Stomacul maimutelor Proboscis contine o serie de bacterii care fermenteaza hrana consumata.
In anumite situatii, atunci cand aceste primate consuma alimente bogate in zahar, bacteriile din stomac le fermenteaza si duce la acumularea de cantitati mari de gaz, fenomen cunoscut si sub numele de balonare.
Categorie: Animalele si copiii
0 comentarii
Nici un comentariu