1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Babesioza la caini

data: 28.08.2013   |   vizualizari: 16656 vizualizari

Babesioza cainiBabesioza la caini este o afectiune severa, care poate duce chiar la decesul cainelui, daca nu este tratat la timp. Pe piata exista insa tratamente foarte eficiente, care ajuta la eliminarea parazitilor din sange si la vindecarea cainilor.

Ce este babesioza la caini

Babesioza este o afectiune cauzata de un parazit din familia Babesia. La caini, infectia cu acest parazit se transmite prin intermediul capuselor, dar si prin contact direct cu sangele cainelui infectat, prin muscaturi, transfuzii de sange sau prin placenta materna.

Totusi, cel mai comun mod de transmisie al babesiozei este prin muscatura de capusa, deoarece parazitul de Babesia foloseste capusa pentru a ajunge la animalele-gazda. De obicei, perioada de incubatie este de doua saptamani, insa simptomele sunt usoare, iar boala este adesea diagnosticata dupa luni si chiar ani.

In sange, parazitul se multiplica si afecteaza celule rosii, ceea ce duce la afectiuni ale sistemului imunitar, dar si la anemie.

Cainii care petrec foarte mult timp afara, in special in zonele de padure, prezinta un risc crescut de muscaturi de capuse si de contactare a babesiozei. Infectarea cu acest parazit este mai frecventa in lunile de vara, din mai pana in septembrie, atunci cand populatia de capuse se afla la apogeu.

Simptomele babesiozei la caini

Printre cele mai frecvente simptome ale babesiozei la caini se numara:

 • lipsa de energie
 • scaderea apetitului alimentar
 • gingii de culoare palida
 • febra
 • abdomen marit
 • urina colorata
 • piele galbena sau portocalie
 • scaderea in greutate
 • scaune decolorate.

Cauzele babesiozei la caini

Cele mai comune cauze ale babesiozei la caini sunt:

 • muscaturi de capusa in trecut
 • afectiuni ale sistemului imunitar, care duc la anemie
 • rani produse de muscatura altor caini
 • transfuzii de sange.

Diagnosticul babesiozei la caini

Daca descoperi simptomele de mai sus la cainele tau este recomandat sa mergi cu el la medicul veterinar. Aici trebuie sa oferi specialistului toate datele despre sanatatea cainelui, simptomele pe care le arata, dar si incidentele in care a fost implicat de-a lungul vietii.

Apoi, medicul va efectua diverse teste de sange si de urina, pentru a descoperi cauzele pentru care cainele se simte rau. Doar dupa ce va stabili diagnosticul, medicul veterinar este in masura sa recomande cel mai bun tratament pentru caine.

Tratamentul babesiozei la caini

Exista o serie de medicamente care pot fi folosite pentru a trata babesioza, foarte multe dintre ele fiind extrem de eficiente. Totusi, aceste medicamente au efecte secundare severe, iar adesea parazitul nu este eliminat complet din sange.

Foarte multi caini pot ramane infectati pe viata cu acest parazit, chiar daca nu mai arata simptome si se simt bine. In cazurile mai grave, tratamentul pentru babesioza necesita terapie cu lichide si transfuzii de sange. Cainii care au fost diagnosticati cu babesioza nu trebuie imperecheati si nici folositi pentru transfuziile de sange, pentru a preveni raspandirea bolii.

Prevenirea babesiozei la caini

Prevenirea expunerii cainilor la capuse reprezinta cea mai eficienta modalitate de a preveni infectarea cu babesioza. Verifica zilnic cainele de capuse si indeparteaza-le cat mai repede posibil. Capusele trebuie sa se hraneasca cel putin 24-48 de ore pentru a transmite parazitul de babesioza.  

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
 • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra