1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Bruceloza la caini

data: 22.08.2013   |   vizualizari: 10940 vizualizari

BrucelozaBruceloza este o infectie bacteriana severa la caini, care se manifesta prin avort spontan sau nasterea de pui morti. Aceasta boala nu are vindecare, insa prin tratament cainii pot duce o viata normala. Descopera mai jos tot ce trebuie sa stii despre bruceloza la caini!

Ce este bruceloza la caini

Bruceloza este o infectie bacteriana care afecteaza organele reproductive ale cainilor, atat masculi, cat si femele. Aceasta infectie se transmite prin intermediul secretiilor produse de corpul animalelor, in special prin transmisie sexuala.

Bruceloza se transmite rapid in randul animaelor care traiesc in medii aglomerate, in canise sau adaposturi.

Cauzele brucelozei la caini

Principala cauza a brucelozei la caini este bacteria Brucella canis. Aceasta bacterie rezista si se dezvolta foarte bine in celulele gazda. Din cauza acestei caracteristici, bruceloza este foarte dificil de tratat. In plus, bruceloza este o afectiune zoonotica, ceea ce inseamna ca poate fi transmisa la oameni.

Simptomeme brucelozei la caini

Principalul semn de bruceloza la caini este avortul in primul trimestru de sarcina. Alte simtpome sunt si nasterea de pui morti, probleme de conceptie sau nasterea de pui mici si bolnavi, care mor in scurt timp.

Alte semne care sunt vizibile atat la masculi, cat si la femele sunt inflamatiile nodulilor limfatici. In plus, la masculi este inflamata si glanda prostata. De asemenea, aceasta boala poate sa nu aiba simptome deloc.

Diagnosticul brucelozei la caini

Bruceloza poate fi diagnosticata prin izolarea si identificarea organismelor de Brucella canis, dar si prin testele de sange.

Tratamentul brucelozei la caini

In prezent nu exista un tratament pentru bruceloza la caini. In unele cazuri, terapiile pe termen lung cu antibiotice ofera rezultate de succes, insa exista si cazuri in care boala persista indiferent de tratament. Terapia cu antibiotice consta in combinarea mai multor medicamente, printre care doxiciclina, minociclina si streptomicina.

In majoritatea cazurilor, antibioticele inhiba dezvoltarea de noi bacterii de Brucella canis, insa nu le distrug pe cele deja existente. Castrarea cainilor reprezinta o optiune pentru a controla transmisia pe cale sexuala a brucelozei, insa aceasta interventie nu este o vindecare, iar cainele bolnav poate raspandi mai departe afectiunea.

In cele mai multe cazuri, eutanasia este singura masura permanenta pentru a stopa transmisia brucelozei.

Ingrijirea cainilor cu bruceloza

Cainii diagnosticati cu bruceloza trebuie tinuti in carantina cat mai rapid! Acest lucru va stopa transmiterea mai departe a bolii. Daca in casa exista mai multi caini, acestia trebuie si ei testati impotriva brucelozei. Apoi, spatiul in care a astat cainele bolnav trebuie curatat si dezinfectat. In plus, deoarece bruceloza se transmite de la caine la om, este foarte important ca persoanele care manevreaza cainele si obiectele acestuia sa foloseasca masuri de protectie.

Prevenirea brucelozei la caini

Nu exista vaccin pentru prevenirea brucelozei, insa persoanele care detin caini pot urma cativa pasi pentru a preveni transmiterea acestei boli. Este foarte important ca animalele sanatoase sa fie ferite de cele bolnave. De asemenea, este bine sa fie efectuate periodic analize de sange, penru a descoperi la timp eventualele probleme de sanatate ale cainelui.

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra