Artrita este o afectiune degenerativa care afecteaza una sau mai multe incheieturi ale cainelui. Majoritatea cazurilor de artrita la caini apar la animalele care mostenesc aceasta afectiune sau alte afectiuni ortopedice. Cei mai afectati sunt cainii care sufera de displazii sau rani ale incheieturilor. Afla mai jos tot ce trebuie sa stii despre artrita la caini!
Osteoartrita este o afectiune comuna care afecteaza unul din cinci caini si nu se limiteaza doar la cainii batrani. Displazia de sold, ligamentele rupte, luxatiile, traumele articulare si alte afectiuni ale oaselor si articulatiilor pot cauza artrita degenerativa, chiar si la cainii tineri.
Rasele de caini de talie mare sunt mult mai afectati de aceasta boala decat cainii de talie mica. De asemenea, si cainii cu o greutate mai mare sunt mult mai predispusi la artrita din cauza kilogramelor in plus care pun presiune pe ligamente si incheieturi.
Cainii care sufera de artrita degenerativa se confrunta cu mai multe tipuri de schiopatat si dureri articulare, care sunt mult mai acute dimineata sau dupa somnul de dupa-amiaza. De asemenea, cainii care sufera de astfel de dureri arata si semne de iritabilitate si schimbari comportamentale asociate cu aceasta deficienta.
Artrita degenerativa este o boala progesiva, care afecteaza viata unui caine pe termen lung. Diagnosticul acestei boli este dat in urma ecografiilor cu raze X care arata locurile in care ligamentele si articulatiile sunt afectate.
Printre semnele artritei la caini se numara:
Daca animalul tau de companie se confrunta cu unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus, mai mult de doua saptamani la rand, este indicat sa mergi cu el la medicul veterinar. Cea mai buna metoda prin care poti prelungi si imbunatati calitatea vietii cainelui tau este sa incepi tratamentul cat mai repede posibil.
Sub nicio forma nu administra cainelui medicamente pentru oameni fara a te consulta mai intai cu un medic veterinar.
Aceasta afectiune este incurabila, insa tratamentul imbunatateste substantial calitatea vietii cainelui. Printre cele mai des folosite tratamente se numara si terapiile fizice si controlul greutatii, administrarea de analgezice si corticosteroizi pentru a ameliora durerile si pentru a imbunatati functiile ligamentelor si articulatiilor.
Si acupunctura este o terapie din ce in ce mai folosita pentru tratarea cainilor care sufera de artrita. De altfel, este bine ca acupunctura sa fie folosita in paralel cu alte terapii, in special cu miscarea in aer liber.
In cazuri severe este nevoie si de interventii chirurgicale pentru a ameliora durerile si pentru a imbunatati miscarile cainelui.
Miscarea moderata este benefica deoarece ajuta la mentinerea masei musculare a cainelui si stimuleaza flexibilitatea incheieturilor. Totusi, miscarea in exces este contraindicata cainilor care sufera de artrita. De altfel, cainii care sufera de aceasta afectiune nu trebuie lasati sa sara sau sa stea doar pe picioarele din spate.
Inotul este un excelent exercitiu care imbunatateste masa musculara a cainelui, fara a suprasolicita incheieturile. In plus, sedintele de miscare pot creste in durata si intensitate pe masura ce starea de sanatate a cainelui se imbunatateste.
De asemenea, cainii cu probleme de greutate trebuie incurajati sa slabeasca. Kilogramele in plus complica si mai mult tratarea artritei.
Categorie: Lumea animalelor
0 comentarii
Nici un comentariu