1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Conjunctivita la caini

data: 29.05.2013   |   vizualizari: 25783 vizualizari

Conjunctivita cainiConjunctivita este o afectiune des intalnita in randul cainilor. Chiar daca este usor de tratat, anumite tipuri pot duce la pierderea vederii cainelui. Descopera mai jos tot ce trebuie sa stii despre conjunctivita la caini!

Ce este conjunctivita

Conjunctivita, cunoscuta sub numele de ochi rosii, este o inflamatie a membranei conjunctive care acopera spatele pleopelor si suprafata globului ocular, pana la cornee. Aceasta afectiune este una dintre cele mai comune in randul cainilor.

Principalele semne ale conjunctivitei sunt ochii rosii si secretiile de la nivelul ochilor. De obicei aceasta afectiune oculara nu este dureroasa, insa daca cainele inchide des ochii si se uita sasiu este posibil sa sufere de keratita, uveita sau glaucom. Orice amanare in tratarea acestor afectiuni poate duce la orbirea cainelui.

Tipuri de conjunctivita la caini

Secretiile cauzate de conjunctivita pot fi clare, mucoase sau purulente. Adesea, secretiile mucoase indica ca animalul are un volum inadecvat de lacrimi, o problema care este in general asociata cu keratoconjunctivita.

Conjunctivita seroasa este o afectiune mai blanda care afecteaza membranele oculare, care devin inflamate si de culoare roz. In cazul acestui tip de conjunctivita, secretiile sunt clare si apoase. Acest tip de conjunctivita este cauzat de iritanti ca vant, frig, praf si diversi alergeni. Conjunctivita alergica este adesea acompaniata de mancarimi, iar cainele isi freaca fata in exces.

Conjunctivita foliculara sau mucoasa afecteaza glandele mucoase (foliculii) care reactioneaza in prezenta anumitor iritanti sau infectii. Adesea se formeaza o suprafata rugoasa care irita ochiul si care produce secretiile mucoase.

Conjunctivita purulenta este o forma serioasa de conjunctivita care se infecteaza foarte puternic. Responsabile pentru acest tip de conjunctivita sunt bacteriile de Streptococ si Stafilococ. La acest tip de conjunctivita, mucoasele sunt rosii si inflamate, iar secretiile contin mucus si puroi, care pot afecta si genele ochilor.

Tratamentul conjunctivitei la caini

Inainte de a incepe tratamentul pentru conjunctivita este indicat sa fie depistate si tratate si celelalte afectiuni de care cainele poate suferi. 

Conjunctivita seroasa poate fi tratata cu succes acasa. Este indicat ca stapanii cainilor sa curete de 3-4 ori pe zi ochii animelelor cu o solutie salina sau cu lacrimi artificiale, produse care se gasesc in magazinele de specialitate pentru animalele de companie. Daca boala se agraveaza, este cazul sa discuti cu un medic veterinar.

Cazurile usoare de conjunctivita foliculara raspund bine la tratamentele cu antibiotice si corticosteroizi. In cazuri grave, foliculii trebuie distrusi prin cauterizare chimica.

Conjunctivita purulenta necesita examinarea medicului veterinar. Este foarte important ca mucusul si puroiul sa fie indepartate de la nivelul ochilor, deoarece pot forma cruste care adera la pleoape si gene. Pentru a face acest lucru, inmoaie o bucata de vata medicinala intr-o solutie sterila pentru ochi si curata locurile afectate. Repeta pana cand toate secretiile sunt eliminate, dupa care aplica antibioticele prescrise de medicul veterinar.

Conjunctivita neonatala

Ochii puilor de caine nou-nascuti se deschid la varsta de 10 - 14 zile. Infectiile care se dezvolta in spatele pleoapelor, cunoscute sub numele de conjunctivite neonatale, pot aparea inainte sau dupa ce pleoapele se separa. Aceasta forma de conjunctivita este cauzata de bacteriile care patrund in spatiul dintre pleoape in timpul sau la scurt timp dupa nastere.

Principalele semne ale acestui tip de conjunctivita sunt pleopele inflamate si umflate. De asemenea, adesea pot aparea si secretii purulente.

Acet tip de conjunctivita trebuie tratat imediat, in caz contrar cainele isi poate pierde vederea!

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra