1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Constipatia la pisici

data: 25.06.2013   |   vizualizari: 18026 vizualizari

Constipatie pisicaConstipatia la pisici este o afectiune severa, care ii poate pune viata in pericol. Deshidratarea si anumite afectiuni sunt principalele cauze ale constipatiei la pisici. Laxativele si alimentele bogate in fibre sunt cele mai recomandate tratamente pentru pisicile bolnave. Descopera mai jos tot ce trebuie sa stii despre constipatia la pisici.

Ce este constipatia

De obicei, pisicile au zilnic doua scaune. Totusi, exista si pisici care au scaune o singura data la cateva zile. Astfel de situatii arata ca pisica este constipata. Constipatia reprezinta scaunele neregulate, de dimensiuni mici si tari. Atunci cand fecalele sunt retinute in colon mai mult de 2-3 zile, acestea devin uscate si tari. Rezultatul este constipatia, insotita de dureri si inconfort la defecare.

Constipatia la pisici poate fi si o consecinta a colitei sau afectiunilor tractului urinar. Inainte de a trata pisica de constipatie este foarte important sa mergi cu ea la medicul veterinar si sa vezi daca nu sufera si de alte afectiuni. Obstructiile uretrale netratate pot fi extrem de periculoase si pot duce la afectiuni ale rinichilor si chiar la deces.

Cauzele constipatiei la pisici

Deshidratarea, care apare de obicei la pisicile care sufera de afectiuni renale, este o cauza comuna a constipatiei. Problema este agravata daca pisica continua sa nu primeasca suficienta apa. In plus, pisicile au si tendinta de a consuma mai putina apa, astfel ca trebuie sa aiba la dispozitie in permanenta un bol cu apa rece si proaspata.

Ghemotoacele de par sunt o alta consecinta a constipatiei, in special la pisicile cu blana lunga. Poti depista acest lucru foarte usor daca pisica vomita par sau daca in fecalele sale se gasesc fire de blana.

De asemenea, pisicile se pot constipa si daca locul unde isi fac nevoile sau litiera nu sunt curate. Deoarece pisicile sunt animale foarte curate, cu tabieturi fixe, nu vor accepta orice fel de litiera.

O alta cauza a constipatiei la pisici poate fi si slabirea peretilor abdominali, in special la pisicile mai batrane. Acesta problema duce la retentia fecalelor, care in timp devin din ce in ce mai tari. In plus, pisicile obeze sunt mult mai predispuse la constipatie.

Simptomele constipatiei la pisici

O pisica constipata va fi adesea balonata si letargica. In plus, va deveni mult mai pretentioasa la mancare. Constipatia este o problema care apare in special la pisicile fara coada, din rasa Manx, deoarece acestea sufera de o dereglare la nivelul dezvoltarii coloanei vertebrale.

Si pisicile care au suferit diferite accidente la nivelul pelvisului sunt mai predispuse la constipatie.

Tratamentul constipatiei la pisici

Pisicile care sufera de constipatie pot fi tratate cu succes cu ajutorul unei diete bazate pe fibre. Pe piata exista o serie de produse destinate pentru eliminarea ghemotoacelor de par, iar aceste produse sunt bogate in fibre, astfel ca pot fi oferite cu succes si pisicilor care sufera de constipatie.

De asemenea, peste hrana obisnuita a pisicii poate fi adaugata si o lingurita de tarate de grau sau ovaz, care sunt bogate in fibre si care stimuleaza digestia.

Si anumite laxative pot fi oferite pisicii, insa pe termen scurt, deoarece in timp pot afecta functia colonului.  

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra