1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Deficienta de calciu la pasari

data: 10.05.2013   |   vizualizari: 12314 vizualizari

PasariPasarile de colivie, crescute in captivitate, ca animale de companie, au conditii de viata diferite de cele care traiesc in salbaticie. Pasarile de apartament consuma adesea alimente care nu sunt disponibile in salbaticie. Fara o buna ingrijire, pasarile de apartament pot dezvolta deficiente nutritionale serioase. Una dintre cele mai severe deficiente este hipocalcemia, care apare atunci cand in sangele pasarilor nu este suficient calciu.

Cauzele deficientei de calciu la pasari

Deficienta de calciu sau hipocalcemia la pasari are numeroase cauze. Pasarile de colivie au nevoie de lumina naturala a soarelui pentru a absorbi vitamina D, pe care o transforma in calciu. Acest lucru este adesea impiedicat, deoarece foarte multe pasari de colivie isi petrec aproape toata viata inchise in casa, departe de lumina soarelui.

In plus, si afectiunile glandulare pot cauza hipocalcemie. Si femelele care depun foarte multe oua sunt mult mai predispuse la deficienta de calciu, deoarece isi consuma din rezervele de calciu de fiecare data cand depun un ou.

Simptomele deficientei de calciu la pasari

Simptomele deficientei de calciu la pasari includ slabiciune fizica, tremuraturi, frisoane si atacuri. In timpul atacurilor, o pasare isi pierde echilibrul, isi misca aripile intr-un mod necontrolat si isi incordeaza corpul. De asemenea, pasarea isi poate pierde constiinta. In plus, daca pasarea sufera si de alte afectiuni, riscul de atacuri este crescut.

Complicatiile deficientei de calciu la pasari

Deficienta de calciu la pasari poate duce la fracturarea oaselor. De asemenea, lipsa calciului din organism afecteaza si contractiile musculare. In plus, femelele care sufera de deficienta de calciu devin adesea incapabile sa mai depuna ouale, deoarece muschii uterini nu se pot contracta suficient pentru a scoate oul.

Daca oul nu este depus, pasarea trebuie transportata de urgenta la medicul veterinar, deoarece este o problema fatala, in special daca oul se sparge in interiorul pasarii.

Tratamentul pentru deficienta de calciu la pasari

Suplimentele cu calciu sunt foarte importante pentru tratarea pasarilor care sufera de aceasta deficienta, deoarece ajuta la restituirea depozitelor de calciu. De asemenea, expunerea la lumina naturala a soarelui este foarte importanta. Cateva ore petrecute zilnic la soare ofera pasarilor cantitatea necesara de vitamina D.

Trebuie insa sa stii ca lumina filtrata prin ferestre nu este suficienta pentru organismul pasarilor. Astfel, este bine sa lasi colivia cu pasarea afara, in aer liber.

Prevenirea deficientei de calciu la pasari

O alimentatie echilibrata, expunerea la lumina naturala a soarelui si suplimentele cu calciu sunt masuri importante care ajuta la prevenirea deficientei de calciu la pasari. Este bine de asemenea ca colivia pasarii sa fie pozitionata intr-un loc cat mai luminos si aerisit.  

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra