1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Deficienta de vitamina A la pasari

data: 11.09.2013   |   vizualizari: 368924 vizualizari

Deficienta vitamina A pasariDeficienta de vitamina A la pasari este o dereglare foarte grava a organismului, care afecteaza pasarile indiferent de specie. Alimentatia corespunzatoare reprezinta singura masura de prevenire a acestei dereglari. Astfel, alimentatia pasarilor trebuie suplimentata cu fructe si legume bogate in vitamina A.

Ce este vitamina A

Vitamina A este o vitamina solubila in grasimi. Are proprietati antioxidante foarte puternice si ajuta la cresterea si repararea tesuturilor, dar si in functionarea corecta a ochilor, urechilor, pielii, oaselor si membranelor mucoase. Se gaseste in mod natural in numeroase fructe si legume, insa nu si in seminte.

Deficienta de vitamina A, cunoscuta sub numele de hipovitaminoza A, este foarte comuna in randul pasarilor si poate avea efecte dezastruoase atunci cand pasarile au o dieta bazata in intregime pe seminte. Atunci cand alimentatia pasarilor este bazata numai pe seminte, poate aparea malnutritia, care duce la infectii virale, bacteriene si fungice.

Netratate, aceste infectii sunt responsabile pentru starea precara de santate a psarilor. Hipovitaminoza A este usor de prevenit la pasarile de companie prin suplimentarea alimentatiei cu fructe si legume bogate in vitamina A.

Cat de importanta este vitamina A pentru organismul pasarilor

Vitamina A are efecte puternice asupra tesuturilor care protejeaza tractele respiratorii, digestive si productive. Atunci cand in organism vitamina A are un nivel scazut sau nu este prezenta deloc, celulele organismului trec prin anumite schimbari care previn secretia de mucus, ceea ce duce la distrugerea zidului de aparare in fata bactariilor.

Microorganismele care patrund incep apoi sa se multiplice, iar rezultatul depinde in mare masura de sistemul care este afectat. Cel mai adesea, sistemul respirator al pasarilor este afectat in cazurile de deficienta de vitamina A.

Simptomele deficientei de vitamina A la pasari

Primele simptome ale deficientei de vitamina A apar la nivelul aspectului exterior al pasarilor. Astfel, sunt vizibile pete albe la ochi, sinusuri si in jurul gurii. Apoi, aceste pete se infecteaza si au aspectul unor abcese umplute cu puroi.

Un abces la nivelul gurii duc la deformarea modului in care pasarea deschide gura, astfel ca intampina dificultati de respiratie, care rezulta in sufocare si deces.

Daca un abces este netratat creste foarte mare si cauzeaza secretii nazale si umflaturi la nivelul ochilor pasarilor.

Alte simptome ale deficientei de vitamina A la pasari sunt si stranutul, respiratia ingreunata, nari blocate cu cruste de piele, ochi umflati si adesea cu secretii, scaderea apetitului alimentar, diaree, scaderea in greutate, respiratie urat mirositoare, neliniste, depresie si pierderea culorii penajului.

Deficienta de vitamina A poate afecta si organele interne si poate duce la dereglari la nivelul sistemului reproductiv, digestiv sau respirator.

Tratamentul deficientei de vitamina A la pasari

Suplimentarea alimentatiei cu vitamina A trebuie sa inceapa imediat dupa diagnosticare acestei insuficiente. Alte tratamente sunt administrate in functie de sistemul care a fost afectat. Deoarece infectiile sunt cel mai adesea asociate cu deficienta de vitamina A la pasari, tratamentul trebuie sa fie imediat si destul de agresiv.

Daca aceasta dereglare este depistata si tratata la timp, vindecare este posibila fara alte efecte secundare.

Prevenirea deficientei de vitamina A la pasari

Alimentatia este extrem de importanta pentru prevenirea deficientei de vitamina A la pasari. In general, pasarile trebuie sa aiba o alimentatie care sa consiste in proportie de 65-80% din hrana din comert, 15-30% legume si restul sa fie bazata pe fructe si seminte.

De obicei, fructele si legumele de culoare galbena si portocalie, dar si legumele de culoare verde inchis, cu frunze, sunt bogate in vitamina A.

Alimente bogate in vitamina A: caise, broccoli, pepene, morcovi, mango, nectarine, papaya, patrunjel, piersici, cartofi dulci, spanac, pastarnac, dovleac.

Alimente sarace in vitamina A: mere, banane, porumb, struguri, salata verde, portocale, cartofi albi.

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra