1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Efectele secundare ale vaccinurilor la animalele de companie

data: 31.07.2013   |   vizualizari: 14069 vizualizari

VaccinVaccinurile sunt unele dintre cele mai importante „arme” care lupta impotriva bolilor infectioase la animale. De-a lungul timpului, foarte multe afectiuni au fost eliminte prin programele de vaccinari! Totusi, si vaccinurile au o limita si se pot inregistra si esecuri de administrare. In plus, efectele secundare ale vaccinurilor pot fi adesea mai grave deat boala pe care o previn!

Descopera mai jos principalele efecte secundare ale vaccinurilor la animalele de companie:

Anafilaxie

Reactiile anafilactice sau alergice sunt unele dintre cele mai severe reactii care pot aparea dupa efectuarea unui vaccin. Anafilaxia poate aparea dupa orice vaccin administrat, insa este o reactie mai des intalnita la vaccinurile care contin cantitati mari de proteine sau adjuvanti. Aceasta reactie poate aparea dupa al doilea sau al treilea vaccin administrat animalelor de companie.

In plus, este imposibil ca un medic veterinar sa determine daca un animal este sau nu alergic la anumite substante din vaccin. Vaccinurile care pot cauza cel mai adesea reactii sunt cele pentru rabie, virusul corona sau virusul leucemiei feline. Printre semnele anafilaxiei se numara umflaturile faciale, mancarimicile, slabiciunea fizica, diareea, dificultatile de respiratie, socul si chiar decesul.

Tratamentul consta in administrarea de epinefrina si antihistamine. De asemenea, la animalele care au mai avut reactii alergice la vaccinuri este indicat sa se evite folosirea de vaccinuri cu antigeni multipli si sa se administreze in schimb vaccinuri cu culturi vii modificate sau vaccinuri subcutanate sau intranazale.

Anemie hemolitica autoimuna

Anemia hemolitica autoimuna este o problema intalnita in special la cainii care au primit vaccinuri cu antigeni multipli, in special vaccinuri pentru parvovirus. Exista multe cauze ale anemiei hemolitice autoimune, insa vaccinurile stimuleaza productia de anticorpi care lupta impotriva celulelor rosii, ceea duce la o serie de simptome. Printre cele mai des intalnite simptome ale acestei afectiuni se numara slabiciunea fizica, letargia, pierderea apetitului alimentar, intoleranta la miscare, dificultati de respiratie, rata cardiaca marita, voma sau diaree.

Anemia hemolitica autoimuna este o afectiune care pune in pericol viata animalului si necesita terapie indelungata.

Reactii locale

Printre reactiile locale la vaccinuri se numara durerile, inflamatiile, umflaturile, abcesele, roseata si iritatiile. In plus, in locul vaccinului pot aparea si formatiuni dure de tesut. Aceste simptome apar in decurs de cateva minute sau zile de la vaccinare si de obicei se rezolva de la sine.

Reactii sistemice

Printre reactiile sistemice se numara febra, depresia, scaderea apetitului alimentar, letargie si slabiciune fizica. Aceste simptome apar de obicei in decurs de 1-2 zile de la vaccinare, dupa care dispar de la sine.

Probleme la nivelul sistemului nervos

Problemele la nivelul sistemului nervos sunt mai des intalnite dupa vaccinarile cu culturi vii de rabie. Aceste vaccinuri cauzeaza simptome asemanatoare acestei boli grave.

Probleme la nivelul sistemului reproducator

Infectiile prenatale, malformatiile fetale, infertilitatea si avortul pot fi reactii adverse in urma vaccinurilor cu culturi vii modificate, administrate in special animalelor gestante.

Afectiuni respiratorii

Semnele clinice ale bolilor respiratorii pot fi depistate la animalele vaccinate cu vaccinuri intranazale, impotriva herpesului sau virusului bordetella. De obicei, animalele se confrunta cu stranut si secretii nazale, insa se vor comporta normal.

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra