1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Giardia la pisici

data: 29.08.2013   |   vizualizari: 19320 vizualizari

Giardia pisiciGiardia la pisici este o boala severa, care afecteaza intestinele animalelor. Diareea si deshidratarea sunt cele mai comune simptome ale giardiei, care se transmite foarte usor, prin ingerarea de apa, alimente sau fecale infectate.

Ce este giardia la pisici

Giardia este o infectie intestinala cauzata de un parazit, care afecteaza atat animalele, cat si oamenii. Bacteria de giardia este cel mai comun parazit intestinal care se gaseste la oameni!

Contaminarea cu giardia se poate face atat direct, cat si indirect, prin contact cu chisturi sau oua de giardia. Odata ingerate, aceste organisme parazitare ajung in intestin, unde cauzeaza in special diaree.

Simptomele giardiei la pisici

Parazitul de giardia are o perioada de incubatie de doua saptamani. Foarte multe pisici care sufera de giardia nu prezinta simptome, iar boala afecteaza mai ales pisicile din adaposturi sau abandonate.

Totusi, atunci cand o pisica este infectata cu giardia, organismele parazitare se reprodus si cauzeaza o serie de simptome intestinale. Cele mai comune simptome asociate cu giardia includ scaderea in greutate, diareea cronica, voma, flatulenta, scaune urat mirositoare, dureri abdominale.

Cauzele giardiei la pisici

Una dintre metodele prin care parazitul se raspandeste este prin ingerarea de fecale infectate. Ouale de giardia sunt de obicei eliminate din intestine prin fecale. Totusi, principala cale de transmisie este prin apa, deoarece giardia prefera mediile umede. Toate animalele care stau in adaposturi sau care sunt abandonate dezvolta aceasta infectie din cauza expunerii la bacterii.

Tratarea giardiei la pisici

Tratamentul pentru giardia la pisici poate fi adesea o provocare pentru medicii veterinari, deoarece in prezent nu exista niciun medicament aprobat pentru aceasta boala. Majoritatea medicamentelor care sunt folosite pentru a controla infectia nu pot elimina complet organismele parazitare. In foarte multe cazuri, aceste medicamente au reactii adverse serioase.

Printre medicamentele folosite pentru tratarea giardiei la pisici se numara:

  • metronidazolul, un antibiotic prescris pentru tratarea giardiei
  • furazolidonul, un antibiotic folosit pentru tratarea infectiilor
  • fenbedazolul, un medicament care controleaza parazitii intestinali.

De asemenea, pe toata perioada tratamentului, pisica trebuie sa fie bine hidratata. Fara consumul adecvat de lichide, viata pisicii poate fi pusa in pericol. In plus, pisica trebuie controlata regulat de un medic veterinar, care sa observe cursul evolutiv al tratamentului.

Prevenirea giardiei la pisici

Deoarece giardia este transmisa atat prin contact direct, cat si prin contact indirect cu apa, alimente, blana sau fecale infestate, cea mai buna masura de prevenirea este indepartarea pisicii din fata situatiilor in care pot intra in contact cu astfel de surse de contaminare.

Toate zonele din casa care au intrat in contact cu fecale de animal trebuie bine curatate si dezinfectate. De asemenea, pisica trebuie deparazitata de cel putin doua ori pe an, atat intern, cat si extern.

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra