1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Ingrasarea la caini

data: 25.06.2013   |   vizualizari: 9786 vizualizari

Ingrasare cainiIngrasarea si obezitatea sunt probleme de sanatate la fel de periculoase pentru caini si alte animale de companie, pe cat sunt pentru om. Ia la timp masurile necesare pentru ca animalul tau de companie sa fie sanatos si suplu!

Ce este ingrasarea la caini

Greutatea in plus are o serie de riscuri pentru sanatatea cainilor, de la artrita pana la reducerea sperantei de viata. In plus, obezitatea este asociata cu o serie de alte probleme la caini, ca de exemplu anumite tumori, hipertensiune si afectiuni cardiace.

Pentru a evita ingrasarea, caloriile arse de caine trebuie sa fie egale sau sa le depaseasca pe cele consumate. Aceasta regula este valabila pentru orice animal de companie!

La fel ca si in randul oamenilor, ingrasarea la caini este cauzata de o serie de factori, ca de exemplu consumul mare de calorii, lipsa miscarii fizice sau anumite afectiuni cronice.

Cauzele ingrasarii la caini

Prea multa mancare. Adesea, persoanele care detin caini nu stiu cata hrana sa ofere acestor animale de companie pentru a fi sanatoase si viguroase. Astfel, foarte multe persoane cred ca animalele de companie au nevoie de mai multa energie, produsa de caloriile consumate, pentru a-si efectua activitatile zilnice.

Si varsta cainelui poate fi un factor care ajuta la ingrasare. Pe masura ce cainii inainteaza in varsta fac si mai putina miscare, astfel ca hrana consumata se depune mult mai rapid sub forma de grasimi.

Necesarul caloric al unui caine este adesea mult mai mic decat cred proprietarii acestor animale de companie. Cainii de talie mica, care nu fac suficienta miscare, au nevoie de 180 – 370 de calorii pe zi. Un caine care cantareste intre 30 si 40 de kilograme are nevoie de 1100-1700 de calorii pe zi.

Prea putina miscare. Lipsa miscarii fizice este un alt factor des intalnit pentru care cainii se ingrasa. Miscarea pe care trebuie sa o faca zilnic un caine depinde in mare masura de rasa, varsta si dimensiune. In general insa este indicat ca un caine sa petreaca 20-60 de minute pe zi in aer liber. Este de asemenea indicat ca gradul de miscare sa fie crescut treptat, astfel incat animalul sa fie pregatit si sa se obisnuiasca cu efortul.

Boli cronice. Anumite afectiuni cronice, ca de exemplu sindromul Cushing sau hipotiroidismul, pot duce la ingrasarea cainelui. Cainii sufera de sindromul Cushing atunci cand glandele lor suprarenale produc o cantitate mare de cortizol, un hormon asociat cu stresul. Pe langa ingrasare, alte simptome ale acestui sindrom sunt si foamea si setea excesiva si pierderea parului.

O glanda tiroida care functioneaza la cote reduse este o alta problema comuna in randul cainilor si poate duce la ingrasare. Anumite rase de caini, ca de exemplu Doberman sau Golden Retriever, sunt mult mai predispuse la hipotiroidism. Printre simptomele acestei afectiuni se numara letargia, pierderea parului, slabiciunea fizica, infectiile si toleranta scazuta la miscare.

Rasa. Anumite rase de caini sunt mult mai predispuse la ingrasare si obezitate. Printre aceste rase se numara Cocker Spaniel, Basset, Beagle, Terrier, Dachshund, Labrador Retriever sau cainii ciobanesti.

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra