1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Jigodia la caini

data: 02.07.2013   |   vizualizari: 37543 vizualizari

JigodieJigodia, cunoscuta si sub numele de boala lui Carre, este o afectiune contagioasa cauzata de un virus similar cu cel care cauzeaza pojarul la oameni. In lumea intreaga, jigodia este este una dintre principalele cauze de deces in randul cainilor. Toti cainii nevaccinati sunt supusi riscului contactarii acestei boli!

Ce este jigodia la caini

Animalele infectate cu jigodia canina contamineaza alte animale prin toate secretiile corpului. In plus, inhalarea virusului este principala sursa de expunere. Cei mai expusi acestui virus sunt puii nevaccinati, cu varsta cuprinsa intre 6 si 12 saptamani, atunci cand anticorpii maternali isi pierd eficienta.

Aproape jumatate din cainii infectati cu jigodie arata semne usoare de boala sau chiar nu prezinta niciun simptom. Starea generala de sanatate a cainilor este esentiala in cazul acestei boli si a modului in care aceasta evolueaza. Boala are simptomele cele mai severe in randul cainilor prost hraniti si ingrijiti.

Virusul de jigodie tinde sa atace celulele creierului si celulele care se afla la suprafata corpului, inclusiv la nivelul pielii, conjunctivitei, membranelor mucoase ale tractului respirator si ale tractului gastrointestinal. Jigodia are mai multe forme, iar infectiile secundare si complicatiile sunt comune, cauzate in special de sistemul imunitar foarte slabit, care este atacat de virus.

Simptomele jigodiei la caini

Primele simptomele ale jigodiei la caini apar la 6-9 zile dupa expunere, iar in cazurile usoare trec chiar neobservate. Prima etapa a jigodiei la caini este caracterizata prin febra intre 39 si 40,5 grade. Al doilea episod de febra este acompaniat de lipsa apetitului alimentar, neatentie si secretii apoase la nivelul ochilor si nasului. De obicei, aceste simptome sunt confundate cu cele ale unei raceli.

Apoi, in decurs de cateva zile, secretiile oculare si nazale devin mai groase, lipicioase si de culoare galbena. De asemenea, cainele dezvolta si o pronuntata tuse seaca. Tot in aceasta etapa a bolii apar si basici cu puroi pe abdomen. Voma si diareea sunt frecvente si pot cauza deshidratare severa.

In urmatoarele 2 saptamani, de obicei cainii par sa se simta mai bine, insa apoi boala recidiveaza. Aceasta etapa coincide cu terminarea primului set de antibiotice si cu dezvoltarea complicatiilor gastrointestinale si respiratorii, cauzate de infectii bacteriene.

A doua etapa a jigodiei canine apare la 2-3 saptamani dupa izbucnirea bolii. Foarte multi caini se confrunta cu simptome care afecteaza creierul (encefalita), caracterizata prin atacuri scurte de salivatie intensa, scuturare a capului si miscari de mestecare ale falcilor. Pot aparea si episoade scurte de epilepsie, atunci cand cainele alearga in cerc, cade si izbeste puternic in aer cu toate picioarele.

Dupa acest episod convulsiv, cainele este confuz, fuge de stapan, se misca fara niciun scop si pare sa fie orb.

Tratamentul jigodiei la caini

Jigodia la caini trebuie tratata de catre un medic veterinar! De obicei, antibioticele sunt folosite pentru a trata infectiile bacteriene secundare, chiar daca nu au niciun efect asupra virusului de jigodie. Tratamentul de intretinere include administrarea de lichide intravenos pentru a corecta si preveni deshidratarea, medicamente pentru prevenirea vomei si diareei si medicamente anticonvulsive si sedative pentru a controla atacurile.

Rezultatele acestui tip de tratament depind in mare masura de rapiditatea cu care animalul infectat este vazut de un medic veterinar. De asemenea, foarte importante sunt si varsta cainelui, virulenta bolii, daca animalul a fost sau nu vaccinat si cat de eficient este raspunsul sistemului imunitar la virusul de jigodie.

Prevenirea jigodiei la caini

Vaccinarea impotriva jigodiei la caini este aproape 100% eficienta! Toti cainii trebuie vaccinati impotriva acestui virus la varsta de 8 saptamani. Cainii de rasa pura care sunt destinati pentru imperechere este bine sa fie vaccinati cu o combinatie de vaccin pentru jigodie, hepatita, parvovirus si parainfluenta cu 2-4 saptamani inainte de imperechere. In acest fel nivelul mare de anticorpi va fi prezent si in colostum.  

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra