1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Lucruri inedite despre broastele testoase Galapagos

data: 07.06.2013   |   vizualizari: 33473 vizualizari

Testoasa GalapagosTestoasele Galapagos sunt unele dintre cele mai fascinante creaturi de pe Pamant. Cu o speranta de viata foarte mare, de peste 100 de ani, aceste broaste sunt adevarate comori. Vezi mai jos si alte lucruri interesante despre broastele testoase de Galapagos!

1. Aceste broaste testoase uriase sunt cele mai mari de pe Terra. Cea mai mare broasca testoasa de Galapagos masura 1,5 metri si avea aproape 250 de kilograme. In plus, aceste broaste testoase traiesc peste 100 de ani. Cea mai ''batrana'' broasca testoasa avea 152 de ani!

Aceste reptile se hranesc cu iarba, frunze, fructe, cactusi si alte plante.

2. Testoasa de Galapagos este o specie de animale amenintata cu disparitia! Traiesc in salbaticie numai in anumite regiuni ale insulelor Galapagos, un grup de insule din Oceanul Pacific situat la aproximativ 960 de kilometri de coasta Ecuadorului, in America de Sud.

Pe aceste insule traiesc intre 3000 si 5000 de testoase Galapagos. Pana in secolul XIX, aceste testoase erau vanate de marinarii care aveau nevoie de carne proaspata pentru consum!

3. Piratii, vanatorii de balene si marinarii se opreau adesea in insulele Galapagos pentru a-si reimprospata proviziile de carne si apa. Acestia au adaugat rapid in dieta lor carnea de testoase de Galapagos.

In plus, aceste testoase pot supravietui chiar si un an fara hrana si apa, astfel ca erau usor de transportat pe vasele lor.

4. Se crede ca in acele timpuri, peste 100 de mii de testoase de Galapagos au fost sacrificate. Testoasele care mai traiesc in prezent in insulele Galapagos sunt protejate prin lege. In prezent, cele mai mari amenintari pentru testoasele Galapagos sunt animalele salbatice, care nu sunt native din aceste insule.

5. Cainii, pisicile, sobolanii si porcii consuma oua de testoase Galapagos, dar si broscute proaspat eclozate. In plus, caprele si vacile consuma acelasi tip de ierburi pe care le prefera si testoasele Galapagos, astfel ca aceste animale au dificultati in a-si procura hrana zilnica.

Testoasele Galapagos sunt animale tacute, linistite si neagresive, care dorm aproximativ 16 ore pe zi.

6. Ca toate reptilele, si testoasele Galapagos au sange rece, ceea ce inseamna ca temperatura corpului ramane la fel ca cea a mediului inconjurator. Astfel, aceste testoase au nevoie de soare pentru a se incalzi si adesea sunt vazute stand la soare.

7. Numele stiintific al testoaselor de Galapagos este ''Geochelone elephantophus''. O testoasa adulta atinge in general lungimea de 1,2 metri si greutatea de 215 kilograme!

8. In trecut existau 15 subspecii de testoase Galapagos, in prezent mai supravietuiesc 11! Aceste subspecii traiesc in habitate diferite si au caracteristici fizice si comportamentale adaptate la aceste habitate in care locuiesc.

9. Populatia de testoase Galapagos care traiesc in zonele mai calde si mai uscate ale insulelor si-au dezvoltat carapace sub forma unor sei, care se continua cu o crestatura deasupra gatului. Aceasta caracteristica fizica le permite sa isi intinda mai mult gaturile dupa vegetatia care creste deasupra solului.

10. Testoasele Galapagos care traiesc in zonele mai reci ale insulelor au carapacea sub forma de dom si se hranesc cu plantele care cresc la nivelul solului. Astfel, aceste testoase nu trebuie sa se intinda dupa plantele mai inalte.

11. In anul 1959, Guvernul Ecuadorului a declarat parc national toate zonele insulelor Galapagos. De atunci, toate vietatile de pe insule, inclusiv testoasele Galapagos sunt protejate de lege, iar oamenii nu le mai pot vana sau transporta pe alte insule.

12. Singurii pradatori nativi ai testoaselor Galapagos sunt soimii care locuiesc pe aceste insule. Soimii vaneaza adesea ouale si broscutele proaspat eclozate. In plus, principalele amenintari ale testoaselor de Galapagos sunt braconajul si distrugerea habitatului natural.

13. Insulele Galapagos, descoperite in anul 1535 de catre marinarii spanioli, si-au primit numele chiar de la testoasele gasite aici. In limba spaniola, ''galapago'' inseamna ''broasca testoasa''.

14. Harrriet a fost cea mai batrana testoasa Galapagos din lume. In 2006, atunci cand a murit, Harriet avea 176 de ani si traia la Gradina Zoologica din Queensland, Australia. Se crede ca aceasta broasca testoasa a fost prinsa chiar de Charles Darwin!

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra