1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Mituri despre caini si pisici

data: 26.04.2013   |   vizualizari: 10352 vizualizari

Mituri caini pisiciCainii vad doar in alb si negru, pisicile aterizeaza tot timpul in picioare sau torc doar atunci cand sunt fericite sunt doar cateva dintre cele mai comune mituri despre caini si pisici. Vezi mai jos care este insa adevarul!

Mit. Cainii vad doar in alb si negru.

Adevar. Cainii vad culorile, insa diferit de cum le vad oamenii. In plus, cainii sunt mai putin capabili sa distinga culorile. De altfel, specialistii spun ca vederea unui caine este asemanatoare unui daltonist. Ochii cainilor au receptori pentru albastru si verde, insa nu si pentru rosu. Astfel, cainii nu pot diferentia culori precum galben, verde sau rosu, insa pot identifica tonurile de albastru, mov si gri.

Culoarea este insa doar unul dintre stimulii vizuali pe care cainii ii detecteaza in mediul inconjurator. Stralucirea, contrastul si in special miscarea sunt factori extrem de importanti pentru ceea ce un caine vede.

Mit. Pisicile aterizeaza tot timpul in picioare.

Adevar. Acesta este poate unul dintre cele mai cunoscute si periculoase mituri despre pisici. Din nefericire foarte multi copii au incercat sa testeze acest mit, care este neadevarat. Intradevar, pisicile sunt animale foarte atletice si agile, care dispun de o abilitate speciala de a se rasuci in asa fel incat sa aterizeze intr-o pozitie cat mai buna atunci cand cad de la o inaltime mare.

Totusi, daca o pisica este luata prin surprindere, este bolnava, dezorientata sau ranita este putin probabil sa isi ajusteze pozitia. De altfel, daca o pisica cade de la o inaltime foarte mare, aceasta abilitate a sa se pierde, iar forta cazaturii o poate rani si chiar ucide.

Daca insa pisica sare de la o inaltime mica, este posibil ca ea sa poata sa aterizeze in picioare.

Mit. Daca nasul unui caine este cald, inseamna ca este bolnav.

Adevar. Acesta este un alt mit extrem de popular. Specialistii spun insa ca temperatura nasului cainelui nu are nicio legatura cu starea lui de sanatate.

Mit. Daca un caine da din coada inseamna ca este fericit.

Adevar. In foarte multe cazuri, un caine care da din coada este fericit sau cel putin se simte bine. De altfel, scuturatul cozii reprezinta o puternica stare emotionala, asemanatoare cu zambetul oamenilor. Insa la fel ca si zambetul oamenilor, datul din coada nu inseamna intotdeauna fericire sau un lucru pozitiv.

In mod frecvent cainii dau din coada atunci cand sunt agitati, iritati, tensionati, stresati, enervati, speriati, suparati sau agresivi. Specialistii spun de asemenea ca un caine nu va da niciodata din coada atunci cand este singur acasa, ci doar in prezenta altor persoane sau animale.

Mit. Pisicile au noua vieti.

Adevar. Cu siguranta ca pisicile nu traiesc noua vieti, sunt si ele muritoare. Totusi, sunt mult mai sanatoase decat alte animale, au mai mare grija de ele, in orice situatie. Sunt agere, inteligente si cu o imaginatie bogata.

Mit. Gura unui caine este mai curata decat a unui om.

Adevar. In trecut se credea ca saliva cainilor are proprietati antiseptice. Adevarul este insa ca gura unui caine nu este mai curata decat a unui om. Saliva de caine poate fi toxica pentru anumite bacterii, insa este purtatoare de numeroase alte bacterii infectioase. Persoanele cu un sistem imunitar slabit si copiii mici este bine sa nu intre in contact direct cu saliva de caine.

Mit. Un an de viata de caine este egal cu sapte ani umani

Adevar. Contrar credintelor populare, nu exista o formula exacta de determinare a varstei umane a unui caine. Imbatranirea este o chestiune individuala, atat in randul animalelor, cat si al oamenilor. De asemenea, exista o diferenta de varsta si intre rasele de caini mici si cele mari. Astfel, rasele de caini mici au o speranta de viata mai mare decat rasele masive.

Iata mai jos un ghid mult mai corect de determinare a varstei umane la caini:

  • 1 an = 15 ani umani
  • 2 ani = 24 de ani umani
  • 4 ani = 32 de ani umani
  • 7 ani = 45 de ani umani
  • 10 ani = 56 de ani umani
  • 15 ani = 76 de ani umani
  • 20 ani = 98 de ani umani.

Mit. Pisicile torc doar atunci cand sunt fericite.

Adevar. Majoritatea pisicilor torc atunci cand sunt fericite, insa nu este singurul moment cand o fac. Pot toarce si atunci cand sunt bolnave, stresate, ranite sau au dureri. Torsul este expresia unei stari emotionale foarte puternice, pe care pisica o experimenteaza intr-un anumit moment.

Mit. Pisicile pot vedea in intuneric.

Adevar. Chiar daca pisicile vad mai bine in semi-intuneric decat oamenii, nu pot vedea in intuneric total. Pupilele pisicilor sunt mult mai largi si se deschid mult mai mult atunci cand este mai intuneric, astfel ca pot vedea mult mai bine decat oamenii.

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra