1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Nutrienti de care cainii au nevoie

data: 12.09.2013   |   vizualizari: 394003 vizualizari

Mancare cainiNutrientii sunt substante obtinute din alimente si sunt folosite de catre un animal ca sursa de energie si ca parte importanta a proceselor metabolice, necesare pentru mentinere si dezvoltare. Animalul de companie primeste in mod normal toti nutrientii de care are nevoie prin consumul de alimente de calitate.

Afla mai multe despre cele sase clase esentiale de nutrienti, de care cainele tau are nevoie pentru a fi sanatos si in forma.

Apa. Apa este cel mai important nutrient, esential pentru viata, care reprezinta 60-70% din greutatea corpului unui caine. Chiar daca alimentele pe care le consuma un caine ii confera si o anumita cantitate de apa, hidratarea este foarte importanta. Astfel, cainele trebuie sa aiba la dispozitie in permanenta un bol cu apa proaspata si curata. Deshidratarea poate avea consecinte grave asupra sanatatii cainelui.

Proteine. Proteinele sunt esentiale pentru formarea celulelor, tesuturilor, organelor, enzimelor, hormonilor si anticorpilor. In plus, proteinele sunt importante petnru crestere, reproducere si vindecare. Proteinele pot fi obtinute din surse animale si vegetale. Proteinele din surse animale, ca cele din pui, miel, curcan, vita, peste si oua contin animo acizi importanti. In plus, proteinele se gasesc si in cereale si soia, insa sunt considerate proteine incomplete.

Grasimi. Grasimile sunt cele mai concentrate forme de energie, fiind esentiale pentru structura celulelor. Sunt necesare penrtu o serie de procese metabolice, inclusiv pentru productia de hormoni. In plus, grasimile sunt necesare pentru absorbtia si utilizarea vitaminelor solubile in grasimi, dar si pentru protejarea organelor interne. O deficienta de acizi grasi esentiali prezinta un risc marit pentru cresterea si dezvoltarea animalului.

Acizii grasi omega 3 si omega 6 joaca un rol vital in vindecarea inflamatiilor. In aceste conditii, aportul de astfel de acizi grasi este extrem de benefic pentru piele, incheieturi, intestine si rinichi.

Carbohidrati. Carbohidratii ofera energie pentru toate tesuturile organismului si joaca un rol vital pentru sanatatea intestinelor. Fibrele sunt anumite tipuri de carbohidrati care ajuta la modificarea populatiei de bacterii din intestinul subtire si previn diareea cronica.

Vitamine. Vitaminele sunt catalizatori pentru reactiile enzimatice. Cantitati mici de vitamine sunt esentiale pentru caini, pentru procesele metabolice normale. Majoritatea vitaminelor nu pot fi sintetizate in organism, astfel ca trebuie procurate din dieta.

Atunci cand un caine are o alimentatie echilibrata, suplimentarea cu vitamine nu este necesara. Astfel, este foarte important ca medicii veterinari sa monitorizeze starea de sanatate a cainilor si sa evite hipervitaminoza, o conditie mult mai frecventa in zilele noastre decat hipovitaminoza. Excesul de vitamine poate avea consecinte grave pentru sanatatea cainelui, ducand la afectiuni severe.

Minerale. Mineralele sunt compusi anorganici, care nu sunt metabolizate si care nu ofera energie. Acesti nutrienti nu pot fi sintetizati de organismul animalelor astfel ca trebuie procurati prin intermediul alimentatiei.

In general, mineralele sunt importante pentru oase, dinti, pentru mentinerea nivelului optim de fluide si pentru participarea la reactiile metabolice.  

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra