1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Panleucopenia felina

data: 31.07.2013   |   vizualizari: 14833 vizualizari

Panleucopenia felinaPanleucopenia felina este o boala grava, care afecteaza pisicile de toate rasele. Este periculoasa insa pentru pui, al caror sistem imunitar este slab dezvoltat. Vaccinarea reprezinta principala masura de prevenire, iar tratamentul de urgenta este esential pentru supravietuirea pisicilor infectate!

Ce este panleucopenia felina

Panleucopenia felina este o afectiune virala extrem de contagioasa, adesea fatala pentru populatia de pisici. Virusul de panleucopenie afecteaza rapid celulele rosii ale organismului, in special celulele tractului intestinal si maduvei osoase. De asemenea, afecteaza si celulele stem ale fetusului aflat in dezvoltare.

Deoarece celulle de sange se afla „sub atac”, virusul poate provoca anemie, ceea ce predispune organismul la diferite infectii, atat virale, cat si bacteriene.

La pisicile nevaccinate, panleucopenia este cea mai severa boala felina. Virusul acestei infectii este foarte rezistent si poate supravietui chiar si cativa ani in mediile contaminate. Astfel, vaccinarea reprezinta cea mai buna masura de prevenire!

Puii de pisica cu varsta cuprinsa intre 2 si 6 luni sunt cele mai susceptibile in dezvoltarea de simptome severe. De asemenea, si pisicile gestante sau cu un sistem imunitar slabit pot contacta mult mai rapid virusul panleucopeniei feline. La pisicile mature, simptomele acestei boli sunt foarte usoare si adesea felinele se vindeca de la sine. Din fericire, pisicile care supravietuiesc acestei infectii sunt apoi imune la orice infectie cu acest virus.

Panleucopenia felina se aseamana cu parvoviroza canina!

Simptomele panleucopeniei feline

Printre simptomele panleucopeniei feline se numara:

 • voma;
 • diareea;
 • deshidratarea;
 • pierderea in greutate;
 • anemia;
 • febra;
 • depresia;
 • pierderea completa a interesului pentru mancare;
 • lipsa de coordonare;
 • letargie.

De asemenea, unele pisicile se pot ascunde cateva zile atunci cand se simt rau.

Cauzele panleucopeniei feline

Parvovirusul felin este cauza initiala a panleucopeniei feline. Pisicile se infecteaza cu acest virus atunci cand intra in contact cu sange, fecale, urina sau purici infectati, de la o pisica bolnava. De asemenea, virusul poate fi transmis si de la oamenii care nu si-au spalat mainile dupa ce au atins animalele sau obiectele acestora. O igiena corespunzatoare minimizeaza riscul de transmitere a infectiei de la un animal bolnav la unul sanatos.

Virusul panleucopeniei ramane pe multe suprafete, astfel ca masurile de igiena sunt esentiale. Totusi, chiar si in cele mai bune conditii, virusul poate supravietui in mediul in care pisica infectata a locuit. Virusul este rezistent si la dezinfectanti si poate supravietui chiar si timp de un an de zile!

In plus, puii de pisica pot contacta aceasta boala chiar in uter sau dupa nastere, prin intermediul laptelui matern, daca mama este infectata.

Lunile de vara sunt in special mai riscante, deoarece pisicile iau mai des contact cu alte pisici din exterior.

Tratamentul panleucopeniei feline

Pisicile infectate cu panleucopenia felina au nevoie de tratament imediat. Deshidratarea reprezinta unul dintre principalele simptome ale acestei boli si are nevoie de interventie imediata, deoarece in scurt timp poate pune in pericol viata pisicii.

Astfel, este foarte important ca organismul sa primeasca nutrientii di lichidele de care are nevoie, pentru a functiona corect. In plus, deoarece virusul afecteaza sistemul imunitar al pisicii, medicul veterinar va prescrie si antibiotice pentru a preveni eventualele infectii.

De asemenea, pe toata perioada tratamentului, pisica trebuie sa fie ferita de stres si situatii neplacute, sa aiba acces la hrana de calitate si apa proaspata. Daca pisica este tratata prompt si eficient si daca reuseste sa supravietuiasca in primele 48 de ore atunci se va recupera total si in plus va beneficia de imunitate impotriva acestei infectii, pe toata durata vietii.

Este insa nevoie de cateva saptamani pentru ca pisica sa se simta bine, sa se comporte normal si sa revina la activitatile obisnuite.

Prevenirea panleucopeniei feline

Cea mai eficienta metoda de prevenire a panleucopeniei feline o reprezinta vaccinarea! De asemenea, pisicile sanatoase trebuie sa stea la distanta de cele bolnave, iar obiectele pisicilor din casa sa fie curatate frecvent.

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
 • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra