1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Peritonita felina

data: 31.07.2013   |   vizualizari: 10082 vizualizari

peritonita felinaPeritonita felina, extrem de contagioasa, este o afectiune grava si fatala, care se transmite rapid. Vaccinarea este esentiala, iar masurile de prevenire si igiena sunt extrem de importante. Descopera mai jos mai multe detalii despre peritonita felina!

Ce este peritonita felina

Peritonita felina este o afectiune virala fatala, care apare in lumea intreaga, in randul populatiei de pisici salbatice si domestice. Aceasta afectiune, cauzata de un virus, coronavirus, ataca celulele peretilor intestinali.

Aceasta afectiune este totusi rara in randul pisicilor crescute in casa, rata de imbolnavire fiind de doar 1%. Mai des intalnita in randul pisicilor abandonate sau care traiesc in adaposturi, aceasta boala nu se transmite pe aceleasi cai ca alte afectiuni contagioase, astfel ca are un impact mult mai mic asupra populatiilor de pisici.

Cauzele peritonitei feline

Peritonita felina este o afectiune cauzata de virusul corona. Aceasta boala afecteaza mult mai frecvent pisicile cu varsta sub 2 ani, insa poate aparea la orice varsta si rasa. Exista doua radacini ale virusului corona: o radacina care cauzeaza diaree si o alta radacina care cauzeraza peritonita.

Virusul corona este un virus fragil, care supravietuieste in afara organismului pisici timp de sapte saptamani, astfel ca poate fi eliminat prin dezinfectari repetate.

Transmiterea peritonitei feline

Peritonita felina se transmite in principal prin fecalele infectate ale unei pisici bolnave. In primele faze ale bolii, virusul poate fi transmis si prin urina, saliva si secretii respiratorii. De cele mai multe ori, pisicile se infecteaza prin ingerarea sau inhalarea virusului.

Virusul poate fi transmis si prin spalarea reciproca a pisicilor, prin contactul direct cu pisici bolnave sau prin contact indirect, cu obiectele pe care o pisica bolnava le-a folosit. Peritonita felina este o afectiune extrem de contagioasa, peste 95% dintre pisicile expuse la acest virus infectandu-se.

Totusi, majoritatea pisicilor dezvolta rapid anticorpi, in decurs de 2-3 saptamani de la expunere, ceea ce inhiba dezvoltarea infectiei. Perioada de incubatie a virusului peritonitei feline poate fi de la cateva zile la cateva luni!

Simptomele peritonitei feline

Virusul peritonitei feline afecteaza numeroase sisteme ale organismului, ducand asftel la o serie de simptome. Semnele timpurii ale peritonitei feline pot fi la nivelul sistemului respirator: secretii nazale, stranut si secretii oculare. De asemenea, aceste simptome pot fi insotite de voma si diaree.

De obicei, peritonita felina are doua forme: forma uscata si forma umeda. Forma uscata are o dezvoltare lenta, iar principalele simptome sunt febra, pierderea in greutate, depresia, scaderea apetitului alimentar, dificultatile de respiratie, voma, diareea, anemia si probleme oculare. In plus, pisica se poate confrunta si cu probleme la nivelul rinicilor, ficatului si sistemului nervos.

Forma umeda se manifesta prin umflarea abdomenului, cauzata de acumularile de lichide. Alte simptome sunt si febra, pierderea in greutate, problemele de respiratie, ritm cardiac neregulat.

Indiferent de forma pe care peritonita felina o dezvolta, din momentul in care apar simptomele, decesul este inevitabil!

Tratarea peritonitei feline

Peritonita felina este fatala in mai mult de 95% din cazuri. In anumite cazuri, viata pisicii poate fi prelungita prin ameliorarea simptomelor, insa in cele din urma moare. Din fericire, peritonita felina este o afectiune foarte rara!

Prevenirea peritonitei feline

Pe piata exista un vaccin intranazal impotriva peritonitei feline. In plus, animalele trebuie sa aiba cel putin 16 saptamani de viata, inainte de a fi vaccinate. Vaccinul se realizeaza in doua doze, la distanta de 3 saptamani. 

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra