1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Pisicile si comportamentul compulsiv

data: 09.05.2013   |   vizualizari: 15424 vizualizari

Ingrijire pisicaMajoritatea pisicilor sunt extrem de meticuloase atunci cand vine vorba de ingrijirea corporala. Se intampla insa adesea ca pisicile sa petreaca foarte mult timp spalandu-si si ingrijindu-si blana. Dintr-o varietate de motive, spalatul si ingrijitul blanii devine compulsiv la pisici, ceea ce este enervant pentru stapan si chiar periculos pentru pisica. Vezi mai jos ce trebuie sa stii despre acest comportament compulsiv al pisicii tale!

Daca modul in care pisica ta se spala si isi ingrijeste blana devine compulsiv, este foarte posibil sa observi acest lucru foarte des. Daca insa nu ai observat acest lucru, primul indiciu al acestui comportament este aspectul blanii, care este adesea brazdata de dungi, in special pe spate si stomac.

In plus, pisicile care se automutileaza au si zone rosii si iritate pe intreg corpul. Chiar daca acest comportament compulsiv poate aparea la orice animal, este mult mai pregnant la pisicile siameze si alte rase orientale. De asemenea, femele sunt mult mai predispuse la acest comportament compulsiv decat masculii.

Deoarece ingrijirea compulsiva a blanii pisicii poate avea urmari grave, este foarte important sa discuti cu medicul veterinar si sa tratati impreuna cauza acestui comportament.

De ce pisicile dezvolta acest comportament compulsiv?

Paraziti. Puricii sunt adesea raspunzatori pentru ingrijirea compulsiva care apare la pisici. Deoarece aceste feline au mare grija de blana lor, reusesc intradevar sa indeparteze orice urma de purici. Daca observi ca pisica ta isi linge spatele intr-un mod compulsiv, acesta este un semn ca puricii cauzeaza aceasta problema. Alti paraziti, ca de exemplu capusele sau viermii pot duce la acest comportament compulsiv.

Alergii. Ca fel ca si oamenii care pot avea anumite reactii alergice la anumiti alergeni, la fel si pisicile pot avea pielea iritata si inflamata atunci cand sunt alergice la anumiti factori din mediul inconjurator.

Piele uscata. Aerul uscat din sezonul rece sau anumite deficiente nutritionale pot duce la uscarea pielii pisicii. In plus, in astfel de situatii pisica se poate confrunta si cu matreata, pe care va incerca sa o elimine prin spalarea compulsiva a blanii.

Dureri. Daca observi ca pisica isi spala in mod repetat aceeasi zona a corpului, este foarte posibil ca animalul sa experimenteze durere sau disconfort.

Plictiseala sau anxietate. Comportamentul compulsiv apare adesea la pisicile care sunt plictisite, stresate sau care sufera de anxietate. Aceste dereglari mentale sunt mult mai des intalnite la pisicile care traiesc in apartament, deoarece fac mult mai putina miscare decat pisicile care traiesc la curte si sunt mult mai active.

De asemenea, acest comportament compulsiv apare si la pisicile care trec prin anumite schimbari ale locului in care traiesc sau evenimente din viata stapanilor.

Care este tratamentul pentru comportamentul compulsiv al pisicilor?

Elimina parazitii. Daca puricii sau alti paraziti sunt cauza comportamentului compulsiv la pisici este indicat sa ii elimini cu ajutorul produselor speciale. Pe piata se gasesc o serie de astfel de produse, destinate atat pisicilor mature, cat si puilor.

Schimba hrana pisicii. Daca parazitii nu sunt cauza comportamentului compulsiv al pisicii, incearca sa ii oferi animalului tau alt tip de hrana. Urmareste pisica timp de 6 saptamani si vezi cum se descurca cu noua mancare. Este foarte posibil ca anumite ingrediente din hrana sa ii provoace o serie de alergii care duc la ingrijirea compulsiva a blanii. Pe perioada in care ii schimbi hrana, este bine sa nu oferi pisicii tale alte gustari.

Administreaza medicamente. In functie de cat de grav este comportamentul pisicii tale si de intinderea in timp, medicul veterinar poate prescrie pisicii tale medicamente pe baza de steroizi, antihistamine si antibiotice.

Trateaza plictiseala si anxietatea. Daca plictiseala si anxietatea sunt cauzele comportamentului compulsiv la pisica, este foarte important sa te asiguri ca pisica ta se simte in siguranta, iubita si are un spatiu confortabil unde sa se retraga. De asemenea, pisica are nevoie de stimulare si miscare zilnica.

In plus, este foarte important sa petreci zilnic timp cu pisica ta, sa te joci cu ea si sa ii oferi numeroase oportunitati de a-si pune in valoare calitatile native de felina.

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra