1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Rabia felina

data: 31.07.2013   |   vizualizari: 15150 vizualizari

Rabie pisiciRabia este o afectiune extrem de grava, al carei final este de cele mai multe ori tragic. Este o boala care se transmite prin muscatura sau saliva, iar dupa declansarea simptomelor vindecarea animalelor nu mai este posibila. Descopera mai jos mai multe detalii despre rabia la pisici!

Ce este rabia

Rabia este o infectie inflamatorie care afecteaza materia cenusie din creierul, sistemul central nervos si maduva osoasa a tuturor mamiferelor, inclusiv a oamenilor. Rabia este insa un virus care poate fi fatal! De obicei, acest virus se raspandeste prin sistemul nervos, pana ajunge in creier.

Dupa ce ajunge in creier, de obicei la 2-6 saptamani de la expunere, simptomele rabiei se dezvolta foarte repede. Apoi, virusul ajunge in glandele salivare. De obicei, rabia este contactata prin muscatura unui animal infectat.

Din momentul in care virusul de rabie a patruns in organism, se dezvolta in celulele musculare si apoi se raspandeste la cele mai apropiate fibre nervoase, inclusiv la nervii periferici, senzoriali si motorii.

Chiar daca simptomele apar mai greu, virusul avanseaza rapid si este extrem de contagios. De cele mai multe ori fatala, rabia se transmite de la animal la om!

Stadiile si simptomele rabiei la pisici

Fiecare stadiu al rabiei la pisici are anumite simptome si comportamente asociate cu acestea. Este foarte important ca proprietarii de pisici sa cunoasca si sa inteleaga aceste simptome diferite, astfel incat sa ofere rapid tratamentul necesar.

Din nefericire, rabia la pisici este de cele mai multe ori fatala, iar singurul tratament este vaccinarea cat mai rapida a animalului dupa expunere! Cu cat boala este depistata mai repede, cu atat sansele de vindecare sunt mai mari. Totusi, din momentul in care simptomele apar, sansele de recuperare sunt minime!

Unele pisici se confrunta doar cu starea prodormala si nu experimenteaza niciodata etapa furioasa, in timp ce alte pisici pot trece prin toate stadiile rabiei.

Stadiul unu

Primul stadiu al rabiei feline este denumit si faza prodormala, care dureaza 1-2 zile. Printre cele mai frecvente simptome ale acestei faze se numara febra, comportamentul haotic, schimbarile de temperament, salivatia excesiva, dilatarea pupilelor, izolarea, durerile de cap, scaderea apetitului alimentar, muscarea obiectelor din casa si mancarimile.

Persoanele care detin pisici trebuie sa stie ca schimbarile de temperament sunt subtile. O pisica care de obicei este independenta, acum poate deveni mai dragastoasa si mai afectuoasa cu stapanii. De asemenea, un animal afectuos poate fugi sau chiar ataca stapanii!

Stadiul doi

Al doilea stadiu al rabiei feline este denumit si faza furioasa. De obicei, aceasta faza incepe in a doua sau a treia zi de la declansarea simptomelor. In aceasta faza, pisica va avea un comportament ciudat. De exemplu, va incepe sa manance obiecte din casa!

Alte simptome ale fazei furioase sunt si schimbarile vocii, comportament agresiv sau violent, iritabilitate, dezorientare, pierderea coordonarii musculare. De asemenea, in aceasta faza, pisica se poate msuca singura, este mai indrazneata si maraie la persoanele din casa.

Stadiul trei

Al treilea stadiu al rabiei la pisici este cel paralitic. In aceasta faza pisica este depresiva si nu mai raspunde la stimuli din exterior. De asemenea, tot acum i se inflameaza si limba, „face spume” la gura, se afla intr-un stadiu avansat de paralizie si are probleme de respiratie. In cele din urma intra in coma, iar finalul este fatal.

Cum se transmite rabia la pisici

Cel mai adesea, rabia este transmisa prin muscaturile unui animal bolnav. Mai putin frecvent, rabia poate fi transmisa prin contactul direct cu saliva unui animal infectat, care patrunde in organismul altui animal, prin intermediul membranelor mucoase sau pe ranile deschise.

Riscul de contactare a rabiei este foarte mare in cazul in care pisica intra in contact cu animale salbatice! In plus, pisicile nevaccinate, carora li se permite sa iasa afara si sa intre in contact cu pisicile de pe strada sunt cele mai supuse riscului de contactare a rabiei.

Tratamentul rabiei la pisici

Rabia nu are vindecare din momentul in care se declanseaza simptomele. In plus, in cele mai multe cazuri, finalul acestei boli este fatal!

Prevenirea rabiei la pisici

Vaccinarea reprezinta cea mai eficienta masura de prevenire a infectiei cu virusul rabiei. De altfel, in Romania vaccinarea impotriva rabiei este obligatorie! Toate felinele de companie trebuie vaccinate impotriva acestei afectiuni extrem de grave, care pune in pericol si viata oamenilor.  

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra