1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Rabia (turbarea) la animalele de companie si om

data: 07.08.2012   |   vizualizari: 19970 vizualizari

Rabia la animalele de companie si oameni Rabia este cea mai veche boala recunoscuta la om și animale – toata lumea știe cate ceva despre aceasta boala. Rabia este, de asemenea, cea mai de  temut boala pe care omul o poate contacta de la animale. Stramoșii noștri o numeau hidrofobie din cauza credinței greșite ca oamenilor care sufera de rabie le e teama de apa.

Organismul rabiei este un virus ARN, din genul Lyssavirus din familia Rhabdoviridae. Rabia este misterioasa din cauza finalitații sale și schimbarilor psihologice ce se produc la cei care se imbolnavesc de rabie. Din acest motiv, grecii au numit aceasta boala dupa numele zeiței nebuniei, Lyssa. Stereotipul cainelui nebun cu spume nu este cea mai comuna forma de rabie pe care medicii veterinari o intalnesc.

Acum 50 de ani, oamenii contactau rabia de la caini, fiind cea mai intalnita sursa de boala. Acest lucru se intampla deoarece cainii erau animale de companie mult mai des intalnite decat pisicile. Cainii și pisicile nu primeau vaccinuri preventive periodice, iar cainii hoinareau mai des, prin urmare erau expuși rabiei. Astazi, accesul la vaccinul antirabic este mult mai ușor, legile s-au schimbat, iar dinamica bolii s-a schimbat. Acum, mai mult de 90% dintre cazurle de rabie se intampla la animalele salbatice – in special la animalele carnivore și lilieci.

Toate animalele cu sange cald pot contacta rabie. In 2009, in Romania s-au inregistrat aproximativ 275 de cazuri de rabie, județele cu cele mai multe cazuri fiind: Bacau (25 cazuri), Bistrița-Nasaud (22 cazuri), Cluj și Salaj (16 cazuri fiecare).

Virusul rabiei ataca creierul provocand encefalita acuta (inflamație), ducand la distrugerea celulelor creierului și in final survine moartea. Primele semnale de rabie la animale și om sunt variate și nespecifice. Pot fi simptome ca febra și indispoziție generala (disconfort, stare de rau). La oameni, o durere puternica de cap este primul semn al rabiei. Rabia progreseaza la nivel neurologic, primele semnale fiind confuzia, mișcari fara rost, agitație, orbire, paralizie, salivație excesiva, dificultate la inghițire și convulsii. La pacienții cu rabie, moartea survine in doua saptamani.

In Statele Unite exista doar cateva cazuri anual de moarte din cauza rabiei, in sudul Asiei mor cateva sute de persoane. Australia, Anglia și Antarctica sunt cele mai mari zone neatinse de rabie. In Europa, sursa de rabie este la vulpi, in Africa la șacali, in Asia și Puerto Rico la caini și manguste.

Care sunt factorii de risc la care ma supun?

Oamenii care interacționeaza cu animalele salbatice sau cele fara stapan sunt cei mai expuși riscului de a contacta rabie. Pe piața exista un vaccin destinat imunizarii persoanelor și animalelor pentru a preveni contactarea bolii.

Rabia la animalele de companie si oameni

Cum se transmite rabia?

Rabia se transmite doar prin saliva animalului infectat. Fiind lins de un animal infectat poate sa nu fie periculos atata timp cat pielea linsa nu prezinta rani. A saruta un animal nu te expune riscului de a contacta rabie.

Singurele excepții foarte rare sunt la oamenii sau animalele care frecventeaza peșterile cu colonii mari de lilieci infectați cu rabie. In aceste peșteri, virusul poate exista in praf și secreții. In acest caz, virusul care provoaca rabia este inhalat.

Virusul rabiei este prezent in saliva unui numar mare de animale infectate. Oricum, nu orice animal sau om mușcat de un animal cu rabie dezvolta aceasta boala. In prezent, mai puțin de doua din zece persoane mușcate dezvolta rabie.

Care sunt simptomele rabiei?

Virusul rabiei parasește locul mușcaturii și calatorește incet prin nervi timp de 3-8 saptamani pana ajunge la creier. Majoritatea animalelor trec prin mai multe stadii pana sa intervina moartea. Perioada de incubație la sconcși pare sa fie mai mare, ducand la ideea falsa ca sconcșii traiesc mai mult dupa ce contacteaza rabia.

Rabia este o boala foarte variabila. Cazurile tipice de rabie nu se intampla mereu. Daca animalul tau de companie nu prezinta simptomele tipice rabiei, nu inseamna ca nu are boala. La animalele salbatice, simptomele pot fi și mai variabile. Fii atent la animalele salbatice active noaptea sau cele care par ca și-au pierdut frica fața de oameni și se comporta ciudat.

Faza prodromala. Virusul intra in corp, iar efectele sunt neglijabile. La nivelul mușcaturii, virusul intra direct in sistemul nervos periferic sau se reproduce local, urmand sa ajunga la nivelul nervilor mai tarziu.

La caini, aceasta faza a bolii se termina in doua-trei zile. In timpul perioadei urmatoare, animalul deseori devine nervos și anxios. Poate deveni retras și sa faca febra. Schimbarile de personalitate sunt des intalnite. Cainii care erau inainte prietenoși acum pot fi fara frica și agresivi sau cei agresivi pot deveni extrem de prietenoși. Pisicile par sa treaca mai rapid prin aceasta perioada.

Faza „furioasa”. Odata intrat virusul in sistemul nervos periferic este transportat cu ajutorul senzorilor motori și fibrelor nervoase la creier. Virusul se raspandește de la creier catre alte zone puternic inervate, inclusiv in glandele salivare.

Dupa ce trec de faza prodromala, cainii și pisicile trec printr-o faza caracterizata de iritabilitatea la stimulii vizuali și auditivi. Acest stadiu poate dura intre una și șapte zile. Animalele devin deseori neliniștite și agresive. Au fost cazuri de caini aflați in acest stadiu care mestecau barele cuștii in care se aflau pana s-au ranit foarte grav. Cainii și pisicile pot calatorii distanțe foarte mari și pot hoinari fara rost. Pot avea convulsii și in cele din urma survine moartea.

Faza „muta”. Cateodata mai este numita și faza de paralizie. La acest stadiu, nervii capului și gatului paralizeaza. Animalele aflate la acest stadiu saliveaza și merg cu gura cascata. Nu pot inghiți. Stapanii animalelor aflate in acest stadiu al rabiei se pot gandi ca s-a blocat un obiect in gatul lor. In decursul unei saptamani, animalele paralizeaza treptat pana ce intervine moartea. Mulți caini trec direct la acest stadiu dupa faza prodromala, nedezvoltand niciodata faza „furioasa” a rabiei. Vacile aflate in acest stadiu iși lungesc gatul, iar fermierii in incercarea lor de a scoate un mar suspect din gatul lor se expun rabiei.

Exista un tratament pentru rabie?

Nu exista un tratament pentru rabie. Din moment ce boala a evoluat, moartea este inevitabila. Daca o pisica sau un caine nevaccinat este mușcat de un animal cu rabie, autoritațile publice recomanda ca animalul mușcat sa fie eutanasiat imediat. Daca stapanul nu accepta acest lucru, cainele sau pisica vor fi vaccinate impotriva rabiei și ținute in carantina 6 luni. Daca animalul de companie a fost deja vaccinat impotriva rabiei, va fi vaccinat din nou și observat indeaproape timp de 45 de zile. Deciziile ar trebui sa fie luate in funcție de fiecare caz in parte.

Cand un om suspecteaza ca a fost mușcat de un animal infectat cu rabie, este vaccinat imediat cu o combinație de vaccinuri antirabice.

Rabia la animalele de companie si om

Prevenirea infectarii cu rabie.

Este intotdeauna o soluție buna sa freci viguros și sa dezinfectezi zona mușcata. Oricum, modul cel mai sigur mod de a preveni infectarea este o vaccinare inainte de a fi mușcat. Legile din multe țari cer ca pisicile și cainii sa fie vaccinați impotriva rabiei.

Ce se intampla cu un om care este mușcat de un animal infectat cu rabie?

Tipul de tratament primit de o persoana care a fost mușcata de un animal cu rabie depinde daca persoana avea vaccinul antirabic facut inainte. Daca era nevaccinata, ar trebui sa mearga de urgența la spital pentru a i se face imediat vaccinul.

Rabia este o boala serioasa. Daca tu și animalul tau ați fost expuși riscului de rabie ar trebuie sa mergi imediat la medic și medicul veterinar, in cazul animalului, pentru a știi imediat ce este de facut.  

Comentarii:

3 comentarii

Gravatar
Ionut    |   02.07.2013
buna ziua se poate sa cada saliva se la lilieci infectatii care zboara pe deasupra ta si tu se te infectezi cu rabie fara sa iti dai seama,, unde stau eu seara zboara adesea lilieci pe deasupra noasta,, va multumesc
Gravatar
http://zoo.ro/user/6    |   10.07.2013
Oamenii pot dobandi boala in urma muscaturilor, nu la contactul accidental al pielii cu saliva unui liliac infectat.
Gravatar
Reni    |   11.09.2014
Buna ziua. Daca un câine de pe strada m-a lins cand i-am dat mâncare si apoi m-a zgâriat superficial( fara sângerare), trebuie sau nu sa imi fac vaccinul antirabic? Va multumesc

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra