1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Rinotraheita la pisici

data: 31.07.2013   |   vizualizari: 17329 vizualizari

Pisica herpesCunoscuta si sub numele de herpes felin, rinotraheita la pisici este o afectiune respiratorie acuta cauzata de herpesvirusul felin de tip 1. De altfel, acest virus reprezinta cea mai comuna cauza a afectiunilor respiratorii la pisici.

Rinotraheita este mai comuna in randul puilor de pisica, pisicilor stresate sau care traiesc in adaposturi sau locuinte cu mai multe pisici sau animale de companie. De asemenea, si pisicile mai batrane sunt mai expuse riscului de imbolnavire si de contactare a unor forme grave de rinotraheita, care adesea se soldeaza cu deces.

Rinotraheita la pisici este o infectie care afecteaza ochii, nasul, gatul si sinusurile animalelor bolnave.

Simptomele rinotraheitei feline

Printre cele mai des intalnite simptome ale rinotraheitei feline se numara:

 • stranut;
 • secretii oculare si nazale;
 • conjunctivita;
 • ulcere ale corneei;
 • febra;
 • pierderea apetitului alimentar;
 • anorexie;
 • depresie;
 • ulcere ale cavitatii bucale si ale limbii;
 • pneumonie;
 • congestie;
 • salivatie in exces;
 • letargie.

Cum se manifesta rinotraheita felina

Virusul rinotraheitei feline se dezvolta si infecteaza nasul, ochii, sinusurile, gatul, gura si amigdalele pisicii, ceea ce duce la inflamatii si febra. Din cauza secretiilor nazale, simtul mirosului la pisici este afectat sever, iar pisica isi pierde apetitul pentru mancare. Scaderea apetitului alimentar este foarte periculoasa in cazul pisicilor, in special a puilor, deoarece sunt foarte rapid afectati de anorexie si deshidratare, care poate fi fatala.

In plus, din cauza tesuturilor afectate, este foarte posibil sa apara si infectii bacteriene secundare. Pisicile gestante care contacteaza aceasta afectiune pot avorta!

Cum se infecteaza pisicile cu rinotraheita

Cea mai comuna cale de transmitere a virusului de herpes este prin contactul cu secretiile produse de o pisica bolnava. Pisicile pot contacta acest virus atunci cand impart aceeasi litiera, acelasi bol de mancare sau apa, insa si prin spalarea reciproca. O pisica gestanta infectata poate transmite mai departe virusul la puii care inca se afla in uter.

Deoarece acest virus este extrem de contagios, este foarte des intalnit in adaposturi si in locuintele in care traiesc mai multe animale de companie.

Unele pisici care sunt infecta cu virusul herpesului felin sunt purtatoare latente. Chiar daca nu arata simptomele acestei afectiuni, aceste pisici pot transmite mai departe infectia la alte pisici sanatoase. In plus, stresul este un factor important care contribuie la declansarea simptomelor si la transmiterea mult mai rapida a virusului.

Care pisici sunt mai expuse riscului de contactare a virusului herpesului felin

Pisicile de toate varstele, rasele si dimensiunile sunt predispuse la contactarea virusului herpesului felin. Totusi, pisicile care traiesc in spatii aglomerate, alaturi de alte pisici si cele care au un sistem imunitar slabit pot dezvolta simptome mult mai severe.

Cum actioneaza virusul herpesului felin

In faza latenta, virusul se gaseste in celulele – gazda, insa nu cauzeaza declansarea bolii si nici nu este raspandit la alte pisici. In schimb, purtatorii asimptomatici pot transmite boala la alte pisici! Acest lucru inseamna ca o pisica care nu prezinta simptomele bolii poate transmite acest virus mai departe, animalelor sanatoase.

In timpul fazei active, virusul afecteaza metabolismul celulelor normale ale organismului si cauzeaza simptomele asociate cu aceasta boala.

Tratamentul pentru rinotraheita la pisici

Nu exista vindecare pentru rinotraheita felina! Astfel, din momentul in care o pisica este infectata cu virusul herpesului felin poarta aceasta boala pentru tot restul vietii. Totusi, simptomele pot fi tratate cu ajutorul antibioticelor si medicamentelor antivirale, care ajuta la ameliorarea semnelor care pot pune in pericol viata pisicii bolnave.

De asemenea, pentru conjunctivita pot fi administrate picaturi si creme, care sa trateze iritatiile oculare. Cu medicamentele potrivite, hrana de calitate, hidratare si suport din partea stapanilor, majoritatea pisicilor bolnave se pot recupera si pot duce o viata normala.

Prevenirea rinotraheitei la pisici

Rinotraheita la pisici poate fi prevenita doar prin vaccinare! Medicul veterinar este in masura sa discute cu persoanele care detin pisici si sa stabileasca o schema de vaccinare, care sa functioneze si sa protejeze pisica de virusul herpesului felin.

De asemenea, este bine ca pisica sa traiasca intr-un mediu calm, igienic si linistit, departe de animalele care pot prezenta un risc de imbolnavire.

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
 • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra