1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Sfaturi de supravietuire a cainelui in sezonul cald

data: 18.06.2013   |   vizualizari: 8744 vizualizari

Caine caniculaLunile calduroase de vara sunt perfecte pentru plimbarile in aer liber, alaturi de cainele tau. Insa atunci cand temperaturile sunt extrem de ridicate, animalul tau de companie se incalzeste rapid, ceea ce ii afecteaza starea de sanatate. Vezi mai jos ce trebuie sa stii despre siguranta cainilor in sezonul cald!

Temperaturi ridicate. In sezonul cald, temperaturile sunt mult mai ridicate decat in majoritatea celorlalte, astfel ca expunerea prelungita a cainilor la temperaturi extreme duce la hipertermie. Hipertermia apare atunci cand temperatura corpului cainelui creste foarte mult.

Oamenii sunt capabili sa isi ajusteze singuri straturile de haine pe care le poarta, pentru a se acomoda la temperaturile ridicate. Cainii in schimb se bazeaza in totalitate pe grija pe care le-o ofera stapanii, care trebuie sa ii tina intr-un loc sigur, racoros si confortabil.

Deoarece cainii nu transpira, nu tolereaza temperaturile ridicate. De obicei, cainii gafaie pentru a face schimb de aer cald cu aer rece, insa atunci cand temperaturile exterioare sunt apropiate de temperatura corporala, gafaitul nu ii ajuta sa se racoreasca.

Cainii de dimensiuni mari, cu blana lunga, grasi, bolnavi, tineri sau batrani sunt mult mai sensibili la temperaturile ridicate.

Insolatie. Insolatia este o urgenta care necesita atentie medicala imediata. Insolatia poate fi cauzata de o serie de factori printre care cei mai frecventi sunt:

 • lasarea cainelui singur in masina;
 • instalarea cainelui intr-un loc cu beton, asfalt sau alte suprafete care retin caldura;
 • instalarea cainelui intr-un loc unde nu are acces la apa si umbra.

De asemenea, si cainii care sunt supusi la exercitii fizice extenuante sau care poarta botnita sunt mult mai predispusi la insolatii.

Cainii care au mai suferit de insolatie sau atacuri cerebrale sunt mult mai sensibili la temperaturile ridicate din timpul sezonului cald. Cainii din rasele cu fetele plate, ca Bulldog, Boston Terrier, Pug sau Pekinese, se incalzesc mult mai rapid, din cauza sistemului lor respirator compromis.

Printre semnele insolatiei la caini se numara:

 • gafaitul in exces;
 • dificultatile de respiratie;
 • ritmul cardiac ridicat;
 • limba si gingiile de culoare rosu aprins;
 • salivatia in exces;
 • voma;
 • slabiciunea fizica;
 • diareea cu sange;
 • lesinul;
 • coma;
 • decesul.

Miscare. In perioadele caniculare este indicat ca aceste animale de companie sa fie scoase la plimbare dimineata cat mai devreme sau seara tarziu, atunci cand temperaturile sunt mai scazute.

Blana. Blana ofera cainilor protectie impotriva temperaturilor extereme si protejeaza de arsurile solare. In sezonul cald, blana cainelui trebuie ingrijita suplimentar, chiar daca nu este murdara sau cainele nu naparleste. Tot in sezonul cald, blana cainilor poate fi tunsa.

Ingrijirea labelor. Adesea, stapanii de caini nu se gandesc cat de fierbinte este asfaltul pe care cainii merg. In sezonul cald, labutele cainilor pot fi grav afectate de temperaturile ridicate si adesea este nevoie de ingrijire medicala. Astfel, inainte de a scoate cainele la plimbare, este recomandat ca labutele sa fie unse cu o crema de protectie.

Deshidratare. In sezonul cald, cainii adesea se deshidrateaza. In special cainii cu blana inchisa la culoare atrag mai multa caldura decat cei cu blana deschisa la culoare. Astfel, cainii trebuie sa aiba acces nelimitat la un bol cu apa proaspata si un loc umbros si racoros unde sa se odihneasca. In plus, multor caini le place sa roada cuburi de gheata!

Alimentatie. Temperaturile extreme consuma din energia cainilor. Majoritatea cainilor sunt mai putin activi in zilele caniculare, astfel ca au nevoie de o alimentatie hranitoare, care sa ii pastreze in forma.

Masini. Cainii nu trebuie lasati niciodata in masina, singuri si nesupravegheati. Este nevoie doar de cateva minute pentru ca atmosfera din interiorul masinii sa devina fierbinte, iar cainele sa se sufoce.

Piscine. Cainii nu trebuie sa aiba acces nelimitat la piscine sau alte spatii cu apa. Chiar daca majoritatea cainilor inoata, exista si specimene care nu pot face acest lucru. In plus, clorul si alte substante chimicale cu care este tratata piscina pot afecta sistemul respirator al cainelui.

Paraziti. Capusele sau puricii sunt paraziti externi mult mai frecventi in sezonul cald. Astfel, este foarte important ca animalul tau de companie sa fie deparazitat.  

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
 • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra