1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Stresul la pisici

data: 27.08.2013   |   vizualizari: 14982 vizualizari

Stres pisiciOamenii se confrunta cu stresul in diverse situatii: la munca sau acasa si este cauzat de o serie de factori. Problemele amoroase, financiare sau de sanatate isi pun amprenta asupra starii generale a oamenilor. In schimb, pisicile nu se confrunta cu multe dintre aceste situatii, totusi, sunt si ele stresate!

Semnele stresului la pisici

Stresul este definit ca raspunsul organismului la conditiile de mediu, presiune sau amenintari. Printre semnele stresului la pisici se numara:

  • ochii larg deschisi, cu pupile dilatate pentru a observa mai bine mediul inconjurator
  • ritm cardiac marit
  • spate curbat, adesea cu blana si coada infoiate
  • urechi lipite de cap
  • sasait.

In schimb, unele pisici reactioneaza la situatiile stresante intr-un mod cu totul diferit: incearca sa se ascunda, sunt tacute si linistite.

Atunci cand pisica nu poate discerne care este sursa amenintarii sau presiunii, sau atunci cand nu mai poate evita o situatie aparte se poate confrutna cu stres cronic si anxietate. Semnele stresului cronic la pisici depind in mare masura de temperamentul individual a pisicilor.

Totusi, printre cele mai comune semne ale stresului cronic se numara ingrijirea defectuoasa a blanii, ascunderea frecventa, vocalizare in exces, dorinta scazuta de a explora si de a se juca, insomnii, schimbari ale apetitului alimentar sau urinarea in locuri nepotrivite.

Cauzele stresului la pisici

In general, orice situatii sau evenimente neasteptate care ameninta sau schimba mediul de viata al pisicii poate duce la stres. Intalnirea cu un caine sau alt animal de companie, persoanele straine, zgomotele puternice sau vizitele la medicul veterinar isi pun amprenta asupra modului in care organismul pisicilor reactioneaza.

De asemenea, stresul la pisici poate fi cauzat si de anumite boli, schimbari din viata familiei din care face parte (mutare, deces, nastere etc), infestare cu purici, obezitate si chiar de plictiseala.

Tratarea strestului la pisici

Mai intai, orice persoana care detine pisici trebuie sa identifice cauza stresului, dupa care sa o trateze. In plus, este foarte important ca pisica sa aiba un spatiu numai al ei in care se poate retrage de fiecare data cand se simte amenintata.

Tabliile pentru ascutirea unghiilor, cutiile si politele pe care se poate catara, sunt de asemenea indicate pentru pisici.

Persoanele care detin mai multe pisici trebuie sa se asigure ca fiecare pisica are propriul bol cu mancare si apa, dar si litiere separate. In plus, este indicat ca stapanii sa interactioneze cat mai mult cu pisicile pe care le detin, sa le ofere multa atentie si sa se joace cu ele.

Jocurile si mangaiatul ajuta la stimularea productie de endorfine, substante chimice produse de organism cunoscute si sub numele de hormonii fericirii. Acesti hormoni ajuta la vindecare si la reducerea stresului.

Persoanele care detin pui de pisica este bine sa ii expuna la situatii cat mai variate si sa le introduca cat mai multor persoane, pentru a se obisnui cu acestea. Socializarea ajuta la prevenirea stresului cronic de mai tarziu.

De asemenea, este foarte important ca stapanii sa se poarte cu blandete cu o pisica, sa o manevreze usor si sa nu o sperie.  

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra