1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Tot ce trebuie sa stii despre castrarea pisicilor

data: 26.06.2013   |   vizualizari: 9218 vizualizari

Castrare pisicaSpecialistii recomanda castrarea tuturor pisicilor, in afara celor care sunt crescute special pentru imperechere! Prin castrare se elimina o serie de probleme de sanatate, iar pisica este mult mai linistita si traieste mult mai mult. Descopera mai jos tot ce trebuie sa stii despre castrarea pisicilor!

Ce este castrarea?

Castrarea sau sterilizarea pisicilor este o procedura medicala care se efectueaza doar de catre un medic veterinar. In timpul castrarii, la masculi se indeparteaza testiculele, printr-o incizie in scrot. Aceasta incizie este foarte mica si adesea nu necesita copci.

La femele, procedura este mai complicata si necesita si tunderea blanii in zona ovarelor. In timpul castrarii, la femele sunt indepartate ovarele, tuburile falopienie si uterul. Incizia este mai mare si necesita mai multe copci. Atat la masculi, cat si la femele castrarea se face sub anestezie generala.

Este bine ca aceasta operatie chirurgicala sa fie efectuata cat mai devreme, in momentul in care puii de pisica ating maturitatea sexuala, adica in jur de 4-6 luni de viata. O pisica poate fi insa castrata la orice varsta, astfel ca si animalele mai batrane pot efectua aceasta procedura.

Beneficiile castrarii pisicilor

Pisicile abandonate si necastrate reprezinta o problema majora in lumea intreaga. Viata unei pisici fara adapost este de cele mai multe ori foarte dura. In plus, pisicile fara stapan contribuie la distrugerea altor specii de animale, in special pasari.

Pisicile necastrate sunt adesea mai nelinistite si mai galagioase si pot avea si numeroase probleme comportamentale. Masculii necastrati prezinta o serie de probleme comportamentale, inclusiv tendinta de a fugi de acasa sau de a-si marca teritoriul prin jeturi de urina.

In plus, pisicile castrate prezinta mai putine probleme de sanatate si au o speranta de viata mai mare.

Cand este bine sa fie sterilizate pisicile?

Sterilizarea pisicilor este bine sa fie facuta cat mai devreme, atunci cand pisica implineste 4 sau 6 luni. De asemenea, castrarea este bine sa fie efectuata inainte de prima intrare in calduri a pisicilor. In plus, pisica poate fi castrata si inainte de a face primii pui. Acest lucru reduce foarte mult riscul aparitiei mai multor tipuri de cancer.

De asemenea, o pisica poate fi castrata si la varsta de 8 saptamani. Totusi, ca sa fie castrata, trebuie sa cantareasca mai mult de 1 kilogram. Perioada in care o pisica este in calduri este foarte dificila, atat pentru animal, cat si pentru stapanii lui. Acum, pisica isi schimba comportamentul, este foarte galagioasa si isi marcheaza teritoriul. Toate aceste inconveninte pot fi insa depasite, daca pisica este castrata cat mai devreme.

Dupa castrare, pisicile se ingrasa?

Dupa castrare este foarte important ca pisica sa aiba o alimentatie echilibrata si sa faca multa miscare. Este indicat ca pisica sa aiba doua mese pe zi, dimineata si seara. De asemenea, este bine ca pisica sa nu aiba acces nelimitat la hrana, pe tot parcursul zilei.

Castrarea previne imbolnavirile

Prin castrare, incidenta tumorilor mamare este drastic redusa la femele. De asemenea, si cazurile de piometru (infectia uterului) sunt mult mai reduse in randul pisicilor castrate. In cazul masculilor, prin castrare se elimina riscul de afectiuni testiculare si urinare.

In general, pisicile castrate traiesc mai mult, sunt mai sanatoase si mai fericite!

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra