1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Tusea de canisa

data: 02.08.2013   |   vizualizari: 12472 vizualizari

Tusea de canisaDaca cainele tau tuseste continuu sau scoate sunete ciudate, ca si cum s-ar ineca cu ceva, este foarte posibil sa sufere de tuse de canisa. Cunoscuta si sub numele de traheobronsita infectioasa canina, tusea de canisa este o afectiune serioasa, care provoaca cainilor multa suferinta. Din fericire, majoritatea cainilor se recupereaza daca li se ofera tratament prompt!

Ce trebuie sa stii despre tusea de canisa

Asa cum raceala la oameni poate fi cauzata de virusuri diferite, si tusea de canisa poate avea cauze multiple. Unul dintre factorii responsabili pentru tusea de canisa este o bacterie, Bordetella bronchiseptica m. Majoritatea cainilor care se infecteaza cu Bordetella se infecteaza si cu alte virusuri, care pot cauza o serie de probleme serioase.

Tusea de canisa se transmite prin inhalarea particulelelor de bacterii sau virusi prin tractul respirator. De obicei, tractul respirator este protejat de un mucus, care capteaza particulele infectioase, insa exista si alti factori care slabesc protectia organismului si favorizeaza declansarea tusei de canisa. Acest virus rezulta apoi in inflamatii ale laringelui si traheei.

Printre factorii care favorizeaza expunerea la virusul tusei de canisa se numara expunerea la conditii prost ventilate si aglomerate, care se gasesc de obicei in adaposturile canine, temperaturile scazute, expunerea la praf si fum de tigara sau la stresul cauzat de calatorii.

Care sunt simptomele tusei de canisa

Principalul simptom al tusei de canisa este o tuse persistenta si fortata. Aceasta tuse este distincta de sunetele asemanatoare tusei, pe care le emit in special puii de caine si are sunt normale.

De asemenea, anumiti caini care sufera de tusea de canisa pot avea si alte simptome de boala, printre care si stranutul, secretiile nazale sau oculare. In plus, cainii care sufera de tusea de canisa isi pierd apetitul alimentar si au un nivel scazut al energiei.

Tratarea si prevenirea tusei de canisa

Tusea de canisa este o afectiune contagioasa, care se transmite rapid de la un caine bolnav la unul sanatos. Personale care suspecteaza ca animalul lor de companie sufera de aceasta boala, trebuie sa il izoleze de alte animale din locuinta si sa contacteze un medic veterinar.

Chiar daca majoritatea cazurior de tuse de canisa se vindeca fara tratament, medicamente pot grabi recuperarea si ameliora simptomele infectiei. Printre cele mai eficiente medicamente impotriva tusei de canisa se numara antibioticele, care distrug bacteria bordetella. De asemenea, pot fi prescrise si medicamente pentru tuse.

Majoritatea cainilor care sufera de tuse de canisa se vindeca complet in decurs de trei saptamani, insa sunt si cazuri care necesita mai mult timp de vindecare, de peste sase saptamani.

In cazuri grave, tusea de canisa poate duce la pneumonie, astfel ca sfaturile de specialitate sunt esentiale in aceasta perioada.

Pentru prevenirea tusei de canisa, vaccinarea este pasul cel mai important pe care proprietarii de caini il pot face. Totusi, chiar daca vaccinul impotriva virusului bordetella este eficient nu garanteaza protectia totala, deoarece aceasta boala poate fi cauzata de o serie de virusuri si bacterii.  

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra