1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Si cainii pot suferi de sindromul de stres posttraumatic

data: 28.11.2012   |   vizualizari: 7291 vizualizari

Caine militarAtat oamenii cat si cainii pot suferi de sindromul de stres posttraumatic , lucru sustinut de medicii veterinari si dresori.

Cainii aflati in serviciul militar par sa fie cei mai supusi riscului de a dezvolta sindromul de stres posttraumatic, iar daca stresul este intens, acesta poate dauna foarte mult sanatatii cainelui. Aceasta afectiune nu se videca de la sine, ci cu interventie. Este un lucru serios care afecteaza munca si psihicul cainelui.

Aproape 10% dintre cainii trimisi in Iraq si Afghanistan pentru a salva vietile militarilor americani aflati acolo au dezvoltat sindromul de stres posttraumatic. Tratamentul traditional pentru sindromul de stres posttraumatic include expunerea la situatiile anxioase, dresaj si medicamente ca Xanax. Ca toate medicamentele anxiolitice (care combat anxietatea) acestea  au o multime de efecte adverse, observate la oameni. Cu sau fara medicamente, recuperarea cainilor care sufera de sindromul de stres posttraumatic este doar partiala.

Un exemplu este cainele Cora, un Belgian Malinois, ce avea ca sarcina descoperirea bombelor ingropate. Cand detecta bombele se aseza jos indicand locul unde acestea se aflau. Sergentul care a dresat-o pe Cora a declarat ca detectarea bombelor era ca un mare joc pentru ea si isi cunostea sarcinile.

Dupa cateva luni de activitate in Iraq, cainele Cora s-a schimbat. Cainele care era odata independent, incepuse sa urasca singuratatea. Zgomotele puternice o faceau sa tresara. Cora cea prietenoasa incepuse sa latre si sa se lupte cu alti caini.

Se pare ca si cainii traiesc razboiul la fel ca oamenii – a declarat un alt dresor care a lucrat cu Cora.

Fizic, cainele Cora arata bine, cantareste aproape 30 de kilograme si blana ii luceste, insa se comporta de parca ar suferi de traume permanente. Inainte obisnuia sa anticipeze comenzile pe front si era foarte entuziasmata de sarcinile pa care le primea. Insa acest lucru tine de trecut.

Astazi, cainele Cora este suparat si mai putin activ. Faptul ca este un pic mai in varsta nu explica schimbarea comportamentului. Macar continua sa se bucure de mangaierile pe cap si biscuiti. Cora este un caz moderat de sindrom de stres posttraumatic si este tratabil.

Citeste si articolul Cainii - tratament pentru sindromul posttraumatic si afla lucruri interesante!

Majoritatea cainilor aflati in serviciul militar sunt dresati in Lackland, Texas. In acest loc, in ianuarie 2013, va fi inaugurat primul monument destinat cainilor aflati in serviciul militar.

Ciobanesc malinois militar

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra