1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Soarele a cauzat primul cancer de piele la pesti

data: 06.08.2012   |   vizualizari: 6864 vizualizari

Soarele a cauzat primul cancer de piele la pesti O noua descoperire arata ca pastravul coral din apele Australiei a dezvoltat cancer la piele, similar cu melanomul oamenilor. Cercetatorii au asociat simptomele cu razele UV care trec prin cea mai mare gaura din stratul de ozon. Acesta este primul caz de cancer de piele descoperit la pești in mediul natural, in afara testelor de laborator. Afla mai departe cum micșorarea stratului de ozon nu este daunatoare doar viețuitoarelor terestre, ci și celor acvatice.

Primul caz de cancer de piele din lumea peștilor seamana foarte mult cu melanomul de la oameni. Pastravii coral din apele Australiei traiesc direct sub gaura de ozon din Antarctica, cea mai mare din lume, fiind rezultatul epuizarii stratului de ozon din atmosfera, cel care protejeaza oamenii de razele nocive ale soarelui.

„Pe viitor se dorește sa se stabileasca exact cauza cancerului la pastravii coral, insa eliminand factorii ca microbi patogeni și poluarea marina, radiațiile UV par sa fie cauza principala” – a declarat cercetatorul Michael Sweet de la Universitatea Newcastle din Anglia.

Sweet și colegii lui au examinat 136 de pastravi corali (Plectropomus Leopardus) și au gasit 20 de exemplare, reprezentand 15%, ce prezentau leziuni ale pielii inchise. Leziunile erau mici, acoperind 5% din suprafața corpului și mari, acoperind intreg corpul pastravilor coral.

Exemplarele studiate aveau leziuni extinse, insa doar la suprafața. Acest lucru inseamna ca melanomul nu s-a extins mai adanc, ramanand la suprafața pielii, iar in afara de acest lucru  peștele era sanatos.

Leziunile aratau aproape identic cu cancerul de piele al oamenilor.

Prin raspandirea melanomului, peștele va arata semne de boala, devenind mai puțin activ și chiar va manca mai puțin. In acest caz, va fi mai puțin probabil ca peștii bolnavi sa poata fi prinși. Acest lucru indica faptul ca actualul procent de pești  bolnavi tinde sa fie mai mare.

In timp ce boala a fost gasita la pastravii coral in jurul Insulei Heron și One Tree, cercetarii nu știu daca pastravii coral care locuiesc in alta parte au cancer de piele.

Pana acum, cercetatorii au raportat melanomul la pești cauzat de expunerea la razele UV doar in condiții de laborator, peștii fiind folosiți pentru studierea cancerului de piele la oameni.  

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra