1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Sobolanii la fel de inteligenti ca oamenii?

data: 10.10.2012   |   vizualizari: 9252 vizualizari

sobolani inteligentiLa un test de inteligenta, oamenii si sobolanii ar obtine un scor mai strans decat ai fi crezut. In timp ce noi, oamenii, avem un avantaj evident al inteligentei, abilitatea de a intelege situatiile si a lua decizii nu este mai buna decat cea a sobolanilor.

Aceasta stire ar putea fi minunata pentru cei care au incercat vreodata sa prinda un sobolan si au ratat pentru ca cercetatorii de la Cold Spring Harbor Laboratory, din New York, au descoperit ca sobolanii sunt la fel de buni ca oamenii in combinarea diferitilor stimuli pentru a lua deciziile. Acest lucru inseamna, in esenta, ca atunci cand ne confruntam cu o situatie, suntem capabili sa combinam toata informatia existenta – ceea ce vedem cu ce auzim – intr-un mod optim fara a elimina un tip de informatie in defavoarea altuia.

Suna simplu, intr-adevar, este genul de lucru de care nu esti constient atunci cand il faci, insa aceasta abilitate de a integra tipuri multiple de informatii senzoriale cu maximum de eficienta nu este usor de observat la alte animale. Este prima oara cand cercetatorii observa un asemenea comportament la o specie non-umana. Acest lucru inseamna ca acest circuit neuronal este foarte vechi in istoria evolutiei noastre.

Descoperirea ne ajuta sa intelegem mai bine cum functioneaza creierul in combinarea diferitilor stimuli intr-o configuratie optima.  Noua descoperire ne ofera explicatia de ce persoanele cu autism organizeaza informatia senzoriala intr-un mod atipic si ar putea ajuta la descoperirea unui tratament pentru aceasta afectiune.

Sobolan inteligent

Cercetatorii au supus atat oamenii cat si sobolanii la diferite sarcini ce necesitau integrarea unor indici multisenzoriali. Ambele specii, omul si sobolanul, au obtinut rezultate maxime atunci cand li s-a prezentat informatia multisenzoriala combinata si ambele specii au evaluat informatia in modul in care credeau cercetatorii ca este optim. Acest lucru inseamna ca atata timp cat vorbim despre reactia la mediul inconjurator, oamenii si sobolanii sunt la egalitate.

In mod clar am subestimat inteligenta sobolanilor pe riscul nostru… insa nici sobolanii nu au avut ocazia de a o demonstra. 

 

Articole recomandate

Originea si etapele evolutiei omului

Copii cu autism ajutati de animalele de companie

Esti mai destept decat un cimpanzeu?

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra