1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Vaccinul Bordetella pentru caini si pisici

data: 07.06.2013   |   vizualizari: 43228 vizualizari

Vaccin bordetellaBordetella sau tusea de canisa este o afectiune des intalnita in randul animalelor de companie, in special al cainilor. Este o boala usoara, care se trateaza rapid, in special daca animalul este vaccinat. Vezi mai jos mai multe detalii despre vaccinul Bordetella!

Tusea de canisa si Bordetella

Tusea de canisa, cunoscuta si sub numele stiintific de Bordetella bronchiseptica, este o afectiune bacteriana. Animalele de companie, in special cainii, pot contacta aceasta afectiune atunci cand petrec foarte mult timp in locuri inchise, alaturi de alte animale.

Spatiile prost ventilate maresc riscul ca animalul sa se imbolnaveasca. De asemenea, aceasta afectiune poate fi contactata chiar si in cabinetele veterinare. Astfel, cainele trebuie vaccinat impotriva acestei afectiuni inainte de a merge la un control veterinar sau de a intra in contact cu alte animale.

Ca si la oameni, sistemul respirator al cainilor dispune de agenti de protectie impotriva agentilor infectiosi. Factori ca stresul, praful, proasta ventilatie, temperaturile scazute sau fumul de tigara pot afecta sistemul respirator al cainilor, care devine mai sensibil in fata alergenilor.

Asadar, daca cainele tau este stresat si sta intr-un spatiu ingust, alaturi de alti caini, este foarte posibil sa contacteze tusea de canisa, in special daca nu este vaccinat. Aceasta afectiune se caracterizeaza prin tuse si stranut, iar adesea pare ca animalul s-a inecat cu ceva care i-a ramas in gat.

Perioada de incubare a acestui virus este de 14 zile. Astfel, dureaza doua saptamani pana cand cainele va arata semne de boala. Chiar daca aceasta afectiune este mai des intalnita la caini, poate fi contactata si de pisici, iepuri, porci si porcusori de Guinea. La caini, aceasta boala este foarte contagioasa, iar organismele de Bordetella pot ramane in corpul cainelui chiar si trei luni de zile.

Vestea buna este ca se vindeca relativ repede, in aproximativ 10 zile. Cazurile mai grave ale acestei infectii pot dura si trei saptamani. De obicei, sunt prescrise antibiotice si supresante de tuse, care amelioreaza simptomele.

Ce trebuie sa stii despre vaccinul Bordetella

Singura metoda prin care poti proteja animalele de companie de virusul Bordetella este imunizarea cu vaccin. Toti medicii veterinari recomanda efectuarea acestui vaccin, in special daca cainele urmeaza sa fie lasat peste noapte intr-un adapost pentru caini sau intr-un cabinet veterinar.

Vaccinul are o durata de viata de sase luni, insa este eficient doar la 70% dintre caini. Astfel, chiar daca animalul a fost vaccinat, nu inseamna ca este protejat 100% si ca nu mai poate contacta aceasta boala.

Ca toate tipurile de vaccin, si Bordetella actioneaza prin injectarea unei cantitati mici de bacterii in sangele animalului. Vaccinul pentru Bordetella poate contine atat bacterii vii, cat si bacterii inactive, care se pot replica in organism. Vaccinurile cu culturii vii sunt mult mai eficiente decat cele cu culturi inactive. De obicei, vaccinurile cu culturi inactive contin si anumiti aditivi sau adjuvanti, care le maresc eficienta.

Vaccinul functioneaza prin introducerea in organism a unui virus sau a unei bacterii astfel incat sistemul imunitar sa le recunoasca si sa lupte impotriva lor pe viitor. Daca organismul unui animal nu a fost expus la un agent viral sau bacterian nu va intelege cum sa lupte impotriva lui. Atunci insa cand organismul gaseste noi organisme impotriva carora sa lupte incepe sa produca anticorpi, ''arme'' care lupta impotriva virusurilor si bacteriilor.

Virusul pentru Bordetella poate fi efectuat prin injectie sau prin tratament nazal. Un caine nu poate fi vaccinat impotriva virusului Bordetella pana la varsta de patru luni, iar apoi vaccinul trebuie repetat anual. In schimb, vaccinul nazal poate fi administrat si cateilor cu varsta de trei saptamani. Avantajul vaccinurilor nazale este ca de obicei cainele contacteaza bolile prin nas.

Contraindicatii

Realizarea vaccinului pentru Bordetella trebuie efectuat numai de catre un medic veterinar avizat. De asemenea, trebuie sa stii ca exista anumite perioade in care aceste vaccinuri pot fi efectuate. In plus, vaccinul nu trebuie efectuat animalelor bolnave, insarcinate sau al caror sistem imunitar nu functioneaza corect.

 

SCHEMA VACCINARE LA CAINI

Pana la varsta de 5 - 6 saptamani cateii sunt protejati de anticorpii maternali. Astfel, vaccinarea este bine sa aiba loc dupa aceasta perioada!

VARSTA VACCIN
4 saptamani Deparazitare interna si externa
6 saptamani Vaccin impotriva parvovirozei si jigodiei
8 saptamani Vaccin polivalent DHPPIL
10 saptamani (optional) Vaccin monovalent impotriva coronavirozei
12 saptamani Vaccin hexavalent DHPPILR
Anual Vaccin antirabic
Optional Vaccin impotriva bolii Lyme
Optional Vaccin impotriva tusei de canisa
Optional  Vaccin impotriva giardiei
Anual Deparazitari interne si externe
 

 

SCHEMA VACCINARE PISICI

Pana la varsta de 7 - 8 saptamani, pisicile sunt protejate de anticorpii materni. Astfel, este indicat ca vaccinarea sa inceapa dupa aceasta perioada!

VARSTA VACCIN
4 - 6 saptamani Deparazitare interna si externa
8 saptamani Vaccin tetravalent RCPCH
10 saptamani Rapel Vaccin tetravalent RCPCH
12 saptamani Vaccin tetravalent si antirabic
Anual  Vaccin antirabic
Anual Deparazitari interne si externe
Optional Vaccin impotriva leucemiei feline
Optional Vaccin impotriva tusei de canisa
   

 

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra