1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90
vezi spatii publicitare

AKITA



Akita
  • Energie
    stea1 stea2 stea3
  • Afectiune
    stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
  • Prietenie cu alte animale
    stea1 stea2
  • Prietenie cu strainii
    stea1 stea2
  • Prietenie cu copiii
    stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
  • Dresaj
    stea1 stea2 stea3 stea4
  • Paza
    stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
  • Inteligenta
    stea1 stea2 stea3 stea4
Standard rasa
Nume Akita
Cod rasa Grupa 5, numarul 344 (american), numarul 255 (japonez)
Porecla Marele japonez, Akita Inu, Akita Ken, Akita japonez, Akita american
Tara de origine Japonia
Greutate 32-59 kg
Inaltime 58-70 cm
Blana Blana dubla
Culoare American: toate culorile. Japonez: rosiatica, cafenie, tigrata, alba.
Capacitate la nastere 7-8 pui
Speranta de viata 11-15 ani

Akita este mare, curajos, puternic si vigilent; este o rasa de munca, pentru competiții si chiar terapie. In casa, Akita este considerat un simbol al sanatații, prosperitații si bogației. Totusi, daca vrei un Akita, asuma-ți responsabilitatea preluarii controlului cainelui inca de la o varsta frageda, acest lucru inseamna ca tu trebuie sa fii partea dominanta in aceasta relație. Dominanța este mai mult o stare a minții, insa trebuie sa fii pregatit sa domini cainele si fizic, daca este necesar. Akita, ca si ceilalți caini, locuiesc intr-un mediu in care exista si alte animale, chiar oameni. Daca nu esti pregatit sa fii conducatorul lui, atunci Akita cu siguranța va fi. Daca esti in cautarea unui caine luminos, sensibil, receptiv cu care esti dispus sa petreci timp, sa-l dresez, sa-ți fie loial si devotat ție si familiei tale pentru tot restul vieții lui, atunci probabil te vei bucura sa ai un Akita

caine-akita-simbol

Origine si istoric

Rasa Akita provine din stravechea rasa japoneza Matagi. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, rasa Akita s-a diminuat destul de mult din cauza lipsei de hrana si era capturata pentru blana sa. Dupa incheierea razboiului, oamenii au depus un efort mare pentru a perpetua rasa, iar unii pui de Akita au fost importați in SUA. La ora actuala, rasa Akita japoneza este considerata ca fiind diferita fața de rasa Akita americana, insa nu s-a ajuns la un consens intre numeroasele organizații canine. Diferența dintre cele doua rase este ca Akita japonez are botul alb iar Akita american are botul negru.

Cu toate acestea, rasa Akita este considerata in Japonia rasa naționala si monument natural, ramanand neschimbata de-a lungul secolelor. Rasa Akita era deținuta doar de nobili si aristocrați. Aceasta rasa era folosita ca garda imperiala, la vanatoarea de ursi si pentru recuperarea prazii cazute in apa. De asemenea, mamele din Japonia isi lasau copiii mici in grija cainelui Akita pana cand acestea se intorceau. Astazi, Akita este un minunat animal de companie, caine de paza si caine de terapie. 

akita-caine-caine-de-paza

 

Descriere fizica

Akita este o rasa de talie mare si este recunoscuta dupa capul ce seamana cu cel al unui urs si coada ondulata, aplecata in fața. Blana este impermeabila, adaptata zonelor reci. Akita poate avea blana lunga sau medie, insa in competiții este acceptat doar Akita cu blana de lungime medie. De asemenea, un lucru reprezentativ pentru aceasta rasa este ca blana se prezinta in dublu strat, unul lung si drept, iar celalalt scurt si matasos. De reținut este ca Akita naparleste de doua ori pe an si ca este o rasa foarte curata, asa ca nu va avea probleme in a accepta regulile din apartamentul tau. Vei observa ca are ritualuri de ingrijire asemenea unei pisici. Akita este o rasa tacuta, insa uneori te va uimi cu sunetele pe care le scoate. Corpul rasei Akita este musculos si puternic, cu picioare groase si puternice, iar pieptul adancit. Akita este un bun inotator.  

Comportament si personalitate

Akita este docil, inteligent, curajos si neinfricat. Este grijuliu si foarte afectuos cu familia sa. Cateodata spontan, are nevoie de fermitate si incredere, un dresaj consistent. De obicei, Akita nu latra fara motiv, iar cand incepe sa latre, fii atent pentru ca sunt in mod natural gardieni ai casei si nu au nevoie de dresaj pentru acest lucru. Cand exista un motiv ca Akita sa pazeasca famiilia si casa, atunci se va comporta ca atare.

Akita este agresiv cu alte animale si nu e bine sa-l lasi liber fara lesa in preajma altor caini sau persoane straine. Masculii Akita arata agresivitate fața de alți masculi, iar femelele nu tolereaza alte femele. Akita poate trai in liniste cu un caine de sex opus, iar alții prefera sa fie singuri. Akita poate considera animalele mai mici o prada, acest comportament vizeaza pisicile, rozatoarele, pasarile, animalele salbatice mici si cainii de talie mica. In ciuda acestui instinct, poți creste Akita astfel incat sa accepte si alte animale in preajma sa, insa pana acest lucru va fi pe deplin instalat, fii cu ochii pe el!

akita-copil-casa

Akita este foarte posesiv cu mancarea! Daca ai si alte animale in casa, asigura-te ca Akita are propriul bol de mancare si ca este departe de restul animalelor.

Akita care nu a crescut cu copiii mici poate manifesta intoleranța in prezența acestora si evita sa-l lasi singur in prezența copiilor mici. Sau cei care au crescut alaturi de copii, sa nu-i tolereze pe cei ai vecinilor. Ca o regula generala, nu e indicat sa lasi un Akita singur cu copii sub varsta de 12 ani daca nu este obisnuit cu acest lucru.

Akita nu e o rasa careia sa-i placa sa fie tachinata de aceea poate raspunde printr-un atac, mai ales fața de persoanele care manifesta cruzime fața de animale.  Rasei Akita ii place sa preia controlul, un comportament mostenit de la stramosii lui, lupii, iar acest lucru poate intra in contradictoriu cu poziția ta dominatoare. Acest comportament nu trebuie tolerat, iar o atitudine ferma si o corectare consistenta ar trebui sa fie primul tau raspuns.  

Unii Akita sunt mari vorbitori. Akita scoate diverse sunete, gemete, iar acest lucru nu trebuie interpretat ca fiind marait pentru ca nu este. Motivele pentru care scoate aceste sunete sunt pentru a verbaliza si a te distra.

Rasei Akita ii place sa apuce diverse lucruri in gura, inclusiv incheietura mainii tale. Nu interpreta acest gest ca pe unul agresiv, ci ca pe o indicație ca doreste un anumit lucru. Permite-i cainelui tau Akita sa-ți aduca ziarul sau revistele. Ii place sa faca acest lucru!

Akita este orientat catre familie si e nefericit cand este ținut departe de aceasta. Daca nu ai de gand sa ții acest caine in casa sau in curte, atunci gandeste-te serios sa nu-l consideri animal de companie. 

akita-inu-mari-vorbitori

 

Ingrijire si hrana

Este important sa supraveghezi zona in care se plimba cainele tau Akita pentru ca anumite plante sunt toxice pentru el. Iar daca iți alegi o noua planta de apartament sau gradina, ai grija sa nu fie una dintre urmatoarele:

- amaryllis cunoscuta sub urmatoarele denumiri: crin de iarna, crin rosu, steaua cavalerului – bulbul sau este otravitor;

- frunzele si nectarul florilor de azalee pot provoca greața, senzație de arsura a gurii si ințepaturi ale pielii;

- cala lily (sau cala) – toate parțile plantei sunt otravitoare;

- dieffenbachia conține substanța numita strychnine ce arde gura sau poate provoca paralizia corzilor vocale;

- english ivy (iedera englezeasca) este otravitoare prin frunzele si fructele sale;

- irisul este otravitor prin bulbul sau subteran;

- lantana este otravitoare in intregime;

- leandrul; filodendron;

- arborele de cauciuc (ficus);

- crinul pacii (peace lily).

Este contraindicat sa tunzi cainele Akita sau sa-l speli frecvent pentru ca poate dauna blanii sale impermeabile. In perioada in care naparleste, e bine sa-l perii zilnic, iar cainii Akita care locuiesc intr-un apartament de obicei naparlesc mai puțin decat restul.

akita-cu-limba-scoasa-apartament

Hranirea cainelui Akita ar trebuie sa se faca de doua ori pe zi, cu mancare proaspata fara conservanți, constand in carne de peste, orez, si plante de mare. Ar fi benefic pentru sanatatea acestui caine sa nu-i dai mancare foarte diferita de cea deja descrisa pentru ca pot aparea probleme de sanatate.  A introduce o noua dieta poate lua timp si necesita aprobarea medicului veterinar. Akita prefera o dieta naturala. Mancarea procesata (dulciurile sau carnea procesata) poate cauza probleme de sanatate in viitor.

Alte surse de hrana pentru Akita includ varza, fasole verde, carne proaspata de porc, cartofi si vanat. Carnea de pui trebuie introdusa gradual. Cand hranesti un Akita evita porumbul, carnea de vita sau cea de cal. Daca produsele comerciale nu pot fi eliminate definitiv din alimentația cainelui, atunci da-i-le cu moderație si asigura-te ca mancarea uscata se extinde suficient inainte de a-i da cainelui sa manance. Acest lucru ajuta la saturarea foamei si nu vei contribui la obezitatea lui. Cu o hrana potrivita, Akita va trai mai mult de 12 ani.  

akita-picioare-ingrijire-si-hrana

 

Sanatate si puncte vulnerabile

Akita nu este hiperactiv si se potriveste unei vieți sedentare, dar pentru o buna sanatate este bine ca atat Akita cat si TU sa faceți exerciții in mod regulat.

Boala hipotiroidiana este intalnita la aceasta rasa si este usor de tratat, printr-un supliment hormonal aplicat de doua ori pe zi. Un simplu test al sangelui va determina prezența acestei afecțiuni. Simptomele sunt una sau mai multe din urmatoarele: probleme ale pielii si blanii, izbucniri de agresivitate, iritații, letargie, miros de mosc. Alte probleme intalnite la rasa Akita este atrofia progresiva a retinei (orbire), boli autoimune sau de sange.

La rasa Akita s-au intalnit cazuri de cancer. Sfatul meu este sa te bucuri de acest caine, indiferent de cate piedici veți intampina impreuna. A fi disperat este o atitudine gresita, pentru ca vei transmite starea ta si cainelui. Cel mai bine este sa-i arați ca esti alaturi de el si ca-l iubesti. 

Conditii de viata

Condițiile ideale de trai pentru Akita sunt cele oferite de o curte imprejmuita ce ofera un spațiu intins pentru a face exerciții. Akita se poate obisnui si cu viața intr-un apartament, insa au nevoie de plimbari afara. A ține un Akita in casa nu este o problema atata timp cat este considerat la fel de curat ca pisicile. 

akita-conservanti

Dresaj

Akita accepta disciplina destul de bine - disciplina inteligenta, nu cea dura. In mod frecvent,  o comanda verbala ferma te va aduce aproape de ceea ce iți doresti. Dresajul este indicat sa-l faci chiar tu si nu un alt dresor, mai ales daca este inceput inca din primele luni de viața ale cațelusului Akita. Aminteste-ți in permanența ca Akita este o rasa foarte inteligenta si se plictiseste destul de repede; invața rapid, de aceea e indicat ca dresajul sa se faca in sedințe scurte. Akita este destul de incapațanat si atunci cand acest caine considera ca este o pierdere de timp sa-i zici mai mult de o data “sezi” sau “stai”  pur si simplu va pleca! Dresajul inseamna rabdare!

Invața-ți cainele sa doarma langa patul tau si nu cu tine in pat, astfel incat il vei obisnui sa-ți fie supus si sa se bucure de compania ta. Dresajul se face de obicei intr-un spațiu imprejmuit si nu in strada pentru ca exista riscul riscul sa alerge in fața masinilor. 

Prietenie cu omul

Vei fi uimit sa observi rapiditatea cu care Akita invața diverse lucruri si cate altele noi mai poate asimila. Insa inteligența lui presupune si o responsabilitate, aceea de a nu-l lasa singur mai multe zile si fara atenție umana. Nu-ți cumpara un Akita pentru pozele frumoase pe care le-ai vazut, povestile pe care le-ai citit sau pentru ca e la moda. Intalneste acest caine! Mergi la expoziții sau viziteaza-l acasa. Este o mare diferența intre un bulgare de blana de 7 saptamani si un Akita matur. Daca dupa toate acestea, inca ți-l mai doresti, atunci fii pregatit sa intampini cea mai placuta experiența!

akita-catelusi-inteligenta

 

 

Alte lucruri interesante

Akita faimos.

Cel mai faimos caine Akita a trait in Japonia. Cand stapanul sau a murit, acest caine s-a intors in gara unde il astepta mereu. Si a continuat sa faca acest lucru pana la sfarsitul zilelor lui. Japonezii i-au ridicat o statuie in acea gara pentru a comemora loialitatea, devotarea cainelui si lunga asteptare a stapanului care nu s-a mai intors niciodata. 

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
  • caini/A-elemente-produse-haine.gif
  • caini/A-elemente-produsei-zgarda.gif
  • caini/A-elemente-produsei-jucarie.gif
  • caini/A-elemente-produsei-mancare.gif
  • caini/A-elemente-produsei-casa.gif
  • caini/A-elemente-produsei-medicamente.gif
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra