1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

CAPRINECapra a fost domesticita acum 10 000 de ani, in muntii Zagros din Iran. Culturile antice si triburile au inceput sa creasca aceste animale pentru lapte, carne, lana si piele.

Pielea de capra a fost folosita pentru transportul apei si a vinului, dar si pentru producerea pergamentului, principalul material de scris folosit in Europa, inainte de inventarea tiparului.

Caprele sunt animale rumegatoare, cu stomac unicameral, pe care il folosesc pentru depozitarea alimentelor. Au ochi cu pupile orizontale, care le ajuta la vederea periferica.

In anumite climate, caprele se reproduc pe toata durata anului, iar in climatele temperate, perioada de reproducere incepe cand se scurteaza ziua si se termina cand vine primavara. Capra intra in calduri la fiecare 21 de zile pentru o perioada cuprinsa intre 2 si 48 de ore. Perioada de gestatie dureaza aproximativ 150 de zile si se finalizeaza cu nasterea a doi-trei iezi. Capra-mama mananca apoi placenta pentru ca aceasta ii asigura mai multi nutrienti.

Dupa nastere, o capra produce, in general, 1800 litri de lapte in 305 zile de lactatie. in medie, produce 2.7 litri de lapte pe zi. Rasele de capre pentru carne si lana nu sunt mulse si nici nu produc mai mult lapte decat atat cat au nevoie iezii.

Caprele sunt cunoscute pentru faptul ca mananca aproape oric, sistemul lor digestiv putand digera aproape orice fel de mancare. Totusi, caprele sunt animale capricioase si prefera sa manance frunzele de pe arbusti si plante foioase.

O capra este foarte folositoare pentru oameni: atat pentru lapte, cat si pentru carne si lana. Anumite asociatii de binefacere aduc capre in tarile slab dezvoltate pentru a combate saracia.

Anumite rase de capra sunt crescute pentru lapte, ce poate fi baut proaspat sau pasteurizat pentru a reduce riscul de infestare cu bacterii.

Laptele de capra este cel mai des transformat in branza si alte produse comerciale ca untul si inghetata. Laptele de capra contine mai putina lactoza decat cel de vaca, de aceea este mult mai bine tolerat de persoanele care prezinta insuficienta la lactoza. Din punct de vedere al grasimilor, laptele de capra este mult mai asemanator cu laptele uman decat cu laptele de vaca.

Multe rase de capre sunt crescute pentru lana lor, foarte fina si de o calitate superioara. Lana produsa de capre este cunoscuta in comert sub urmatoarele denumiri: mohair, casmir si lana.

 

Rase de capre:

Capre salbatice: Auckland, Britanica, din insula San Clemente.

Capre pentru lapte: de munte, Anglo-nubiana, Golden Guernsey, Kinder, La Mancha, Nigeriana Pitica, Oberhasli, Rove, Saanen, Sable Saanen, Stiefelgeiss, Toggenburg, din Insulele Canare.

Capre pentru lana: Angora, Capra australiana, Casmir, Pygora, Nigora.

Capre pentru carne: Boer, Kiko, Rove, Spaniola, Stiefelgeiss, Fainting, Pygmy, GeneMaster, Rosie de Kalahari, Savanna.

Capre de companie: Pygmy, Nigeriana Pitica, Capra australiana miniaturala.

Capre pentru piele: Neagra Bengaleza.

 

Mai jos sunt prezentate rasele de capre:

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra