Porcul a fost domesticit acum mai mult de 11000 de ani, stramosul sau fiind porcul salbatic, iar porcul mistret este o specie a celui salbatic, care traia in padurile din Asia si Europa. Porcul era folosit pentru productia de carne si piele.
Porcul domestic este deseori tinut ca animal de companie in gospodariile cu gradini mari. Porcul domestic este un animal tacut si relativ curat, daca este tinut in conditii propice. Porcul are un rat pentru nas, ochi mici, o coada mica ondulata, indoita sau dreapta. Are un corp gros, picioare scurte si un par aspru. Are patru degete la fiecare picior, degetele mari din mijloc fiind folosite la mers. Urechile sunt de marime medie sau mare si pot sta ridicate sau lasate. Porcul domestic poate ajunge la greutatea de 150-200 kilograme in doar 8-9 luni.
Multe specii de porci domestici au colti, insa nu sunt necesari si multi crescatori incearca sa nu dezvolte aceasta trasatura. Cei care au colti ii folosesc pentru a sapa in pamant sau a se apara de pradatori. Porcul domestic este omnivor!
Porcul se adapteaza bine oricarui climat. Este un animal foarte popular, mare si lent. Carnea sa este frageda si bogata in grasimi.
Porcul domestic, ca si cel salbatic, se imperecheaza de doua ori pe an (vara si iarna). Femela da nastere la 6-8 purcei, dupa o gestatie de 112-114 zile. Purceii cresc foarte repede si se maturizeaza la varsta de 4-5 luni. Un porc domestic poate ajunge la varsta de 9-12 ani, in cazul in care nu va fi sacrificat.
Mai jos sunt prezentate rasele de porci: