1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

OVINE



Oaia are ca stramos oaia salbatica (muflon), care traia in Europa, Asia de Vest si America de Nord. Si astazi mai exista populatii de oi salbatice: oaia salbatica asiatica si oaia europeana (Sardinia si Corsica).
 
Oile au fost domesticite de catre oameni in anul 10 000 i. Hr. si au fost printre primele animale domesticite. Treptat, dupa domesticire, oile au produs mai multa lana, a carei culoare a suferit si ea modificari: a devenit alba sau neagra! De asemenea, treptat, si coarnele oilor domesticite au devenit mai mici, existand chiar rase de oi fara corne.
 
Selectia artificiala, urmarita de oameni pentru a atinge anumite trasaturi economice, in special pentru productia de lana si lapte, a dat nastere la peste 200 de rase de oi.
 
Oile dau nastere la 1-3 miei o data pe an, dupa o perioada de gestatie de 147 de zile. Speranta de viata a oilor este de 8 ani, insa au fost cazuri cand au trait si 20 de ani. 
 
Oile sunt animale rumegatoare, petrecand o treime din viata lor rumegand. Sunt foarte selective cu zona in care pasc avand buza superioara despicata pentru a le permite culegerea frunzelor. Hrana oilor consta in iarba proaspata pe care o pasc, iar in lunile de iarna vor manca fan uscat si chiar amestec de cereale format din porumb, grau, orz si ovaz.
 
Oile vad in culori si au un orizont de vedere de 270 de grade. Acest orizont poate fi afectat de cantitatea de lana de pe fata. Au o slaba perceptie a adancimii de aceea vor evita umbrele si contrastele de lumina si intuneric. In schimb, oile au excelent simt al auzului, sunt mai sensibile la frecventa inalta a sunetului decat oamenii si se sperie la zgomotele puternice.
 
In Romania, cresterea ovinelor are o traditie indelungata, oile fiind foarte apreciate pentru productia de lapte, carne si lana. Oile sunt mamifere rumegatoare, cu o larga raspandire in aproape toate tarile lumii. Sunt crescute pentru productia mixta de carne, lapte si lana, unde dau rezultate foarte bune. Pielea si lana de oaie este folosita pentru imbracaminte si covoare, laptele pentru baut si branza, dar si pentru alte produse lactate. De asemenea, produc si carne de miel, oaie si berbec.
 
Rasele de oi se clasifica in: 
  • rase de oi de lana: peste jumatate dintre oile din intrega lume sunt crescute pentru lana. Cele mai raspandite oi de lana sunt cele din rasa Merinos, originare din zona mediteraneana, in special din Spania. 
  • rase de oi de carne: aproximativ 15% dintre oile din intreaga lume sunt crescute pentru carne. 
  • rase de oi de lapte: ca si cele de lana, rasele de oi de lapte sunt foarte raspandite in intreaga lume. Sunt apreciate pentru laptele de o calitate foarte ridicata, ideal pentru productia de branza si alte produse lactate. 
 
Printre cei mai mari crescatori de oi din lume se numara China, Australia, India, Iran, Sudan, Noua Zeelanda, Marea Britanie, Africa de Sud, Turcia si Pakistan. 
 
Mai jos sunt prezentate rasele de oi:
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra