1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

ALBINA



Albina

Albina depinde de polen ca sursa de proteine si de nectarul din floare sau ulei ca sursa de energie. Albinele mature colecteaza polen, in primul rand, pentru a-si hrani larvele. Polenul pe care il pierd in drumul lor din floare in floare este important pentru pistilul florii (structura reproductiva) deoarece ajuta la interpolenizare.

Albinele sunt cele mai polenizatoare insecte si interdependenta cu plantele le face excelente exemple de simbioza cunoscuta sub numele de mutualism, o asociere intre organisme diferite fiind benefice pentru ambele parti.

Majoritatea albinelor sunt specializate sau ajutate de parul de pe corp ce la ajuta in colectarea polenului. Alte albine produc miere din nectarul din floare.

Exista aproximativ 20 000 de specii de albine in lumea intreaga. Unele specii poate nici nu au fost descoperite pana acum, iar altele poate nu au inca un nume. Albinele se gasesc in lumea intreaga, cu exceptia altitudinilor inalte, in regiunile polare si unele insule oceanice. Cea mai mare diversitate se gaseste in zonele calde, aride si semi-aride, in special in America de Sud-Vest si Mexic. Albinele difera in marime de la cele foarte mici de 2 milimetri lungime, iar altele foarte mari avand 4 centimetri lungime. Majoritatea albinelor sunt de culoare negru sau gri, iar altele sunt de culoare galben deschis, rosiatic, verde metalic si chiar albastru.

 

albina-lucratoare-polen

Structura sociala si cuiburile

Albinele au cuiburi si structuri sociale diferite. Diversitatea i-a facut pe cercetatori sa construiasca laboratoare pentru a studia evolutia si comportamentul social al insectelor.

Albinele solitare

Albinele primitive, exact ca apropiatele lor viespi, sunt solitare. Fiecare femela isi face propria ei vizuina in care va construi camere din lut pentru a-si adaposti puii. Aceasta depoziteaza polen amestecat cu nectar sau ulei in celulele individuale pana cand se acumuleaza suficienta mancare pentru a o asigura puilor atunci cand ies din larva.

Albinele sociale

Unele albine sunt comune. Sunt la fel ca cele solitare, cu exceptia catorva femele din aceeasi generatie care impart acelasi cuib, fiecare isi construieste propriul cuib pentru a adaposti ouale si apoi larvele. Cateva tipuri de albine sunt semi-sociale, adica traiesc in colonii de doua pana la sapte indivizi din aceeasi generatie, una dintre ele fiind regina, cea care depune cele mai multe oua, iar celelalte sunt albinele de lucru. Aproximativ 100 de specii de albine traiesc in colonii mici formate dintr-o regina si cateva lucratoare. In aceste colonii, diferenta dintre regina si cele lucratoare abia se distinge. Aceste specii se numesc in mod sociale, formand colonii care mor toamna si numai regina fertilizata supravietuieste iernii. Bondarii sunt exemple similare.

Albinele parazite

Parazite sunt acele albine care nu isi construiesc propriul cuib  ci folosesc atat mancarea cat si cuibul altora. Aceastea omoara albinele solitare si sociale pentru a se folosi de cuib si hrana ca sa-si creasca puii.

Familiile

Exista 11 familii de albine, iar oamenii de stiinta le disting prin venele de pe aripi sau parti ale gurii si alte caracteristici microscopice.

 

colonie-albine-colonii

Lucruri interesante despre albine

 Albinele de miere exista de peste 30 de milioane de ani.

 Este singura insecta ce produce hrana pe care o mananca oamenii.

 Albinele de miere este prietena mediului inconjurator si sunt vitale ca polenizatoare.

 Acestea au  sase picioare, doi ochi, doua aripi, un buzunar pentru polen si stomac.

 Albinele bat din aripi de 140 de ori pe secunda, producand acel bazait.

 O albina de miere viziteaza floarea de 50-100 de ori in timpul colectarii.

 Albinele de miere comunica intre ele prin "dans", comunicand distanta si directia catre floare.

 Un individ produce doar a douasprezecea parte dintr-o lingura de miere de-a lungul vietii lui.

 Aceasta nu stie din nastere cum se face mierea, ci invata din experienta altora.

 Regina traieste doi-trei ani si este singura care depune oua. Este foarte ocupata in lunile de vara si depune pana la 2500 de oua pe zi.

 Trantorii nu lucreaza, tot ce fac este sa se imperecheze.

 Albinele lucratoare sunt femele nedezvoltate reproductiv.

 Doar cele care se simt amenintate inteapa, apoi vor muri.

 O colonie consta in 20 000-60 000 de albine si o regina.  

trantorul-cuib

 

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra