Standard rasa | |
Nume | Boxer |
Cod rasa | Grupa 2, numarul 144 |
Porecla | Boxer |
Tara de origine | Germania |
Greutate | 25-60 kg |
Inaltime | 53-63 cm |
Blana | Scurta, lucioasa, neteda, apropiata de piele |
Culoare | Galbena, tigrata, cu o masca neagra, cu sau fara pete albe. |
Capacitate la nastere | 2-10 pui |
Speranta de viata | 10-14 ani |
Rasa boxer are cea mai mare nevoie de afecțiune umana, mai ales din partea copiilor. Este rabdator cu copiii, protectiv , facandu-l o alegere buna pentru familii. Un Boxer necesita o ingrijire minima si exerciții zilnice. Are ochii mari ce-ti patrund in inima. in plus este cunoscut drept “cainele cu cea mai lunga limba”. E ca un copil de 3 ani care nu a crescut nici pana astazi!
Boxerul are un corp compact si puternic. Capul este proporțional cu corpul, fiind elementul distinctiv al acestei rase. Botul este scurt, nasul este mare si negru, iar ochii de culoare maro inchis. Urechile sunt mari, ridicate prin procedee chirurgicale sau pastrate natural. Gatul este rotund, puternic, musculos, fara gusa. Membrele anterioare sunt musculoase, puternice si paralele daca sunt privite din fața. Coada este ridicata si de obicei se taie. Boxerul are blana scurta, neteda, si apropiata de piele, este de culoare cafenie, tigrata, bronz, lemn de mahon, de multe ori neagra cu pete albe.
Rasa boxer poate avea si blana alba, insa unele cluburi descalifica aceasta trasatura mai ales ca acestia se nasc surzi parțial sau complet. In trecut, un Boxer alb era eutanasiat imediat dupa nastere. Daca ai un Boxer de culoare alba, e bine sa stii ca poate suferi de arsuri solare daca este ținut prea mult in soare si este supus riscului de cancer de piele. Este interzisa perpetuarea rasei albe de Boxer insa partea buna este ca se incadreaza excelent in categoria de caini de terapie sau munca.
Un Boxer este fericit, jucaus, curios si energic. Este foarte inteligent, dornic sa invețe si o face rapid. Un Boxer este potrivit in competiții, este mereu in miscare si lipit de familia sa. Loial si afectuos, Boxerul este cunoscut pentru cat de bine se ințelege cu copiii. Daca este bine crescut si invațat sa socializeze, Boxerul se poate ințelege bine si cu alți caini si chiar cu pisicile. Animale ca rozatoarele, rațele, puii sau alte pasari de curte pot fi “tentante” pentru el si nu e recomandat sa-l lasi in preajma lor.
Numele de Boxer vine de la modul in care acest caine isi foloseste labele din fața la aproape orice; daca il observi indeaproape, vei vedea ca le folosesti intr-un mod foarte jucaus, asemenea unei pisici. Este foarte comic. Natura unui Boxer este sa te protejeze pe tine, familia ta si casa. Vizitatorii cunoscuți vor fi intotdeauna bineveniți.
Un Boxer are nevoie sa fie condus de catre un om. Invața-l sa nu fie zgomotos si sa nu sara pe oameni. Ca rasa, Boxerul a fost foarte folosit in armata si poliție. Fiind un caine de paza foarte bun, un Boxer se va comporta asemenea unui Bulldog. Este extrem de atletic chiar si la varste mai inaintate.
Un Boxer este un animal de companie minunat. Pentru ca este foarte jucaus si are o imensa energie, are nevoie sa fie plimbat de doua ori pe zi. Cere multa atenție. Jocurile si tachinarea sunt esențiale. Pe langa efortul fizic, are nevoie si de stimulare emoționala. Daca aceste nevoi nu sunt indeplinite si Boxerul nu-si poate consuma energia prinzand mingea sau alergand prin vecinatate, isi va crea singur jocurile “ronțaind” canapeaua sau “de-a v-ați ascunselea” cu pantofii tai.
Blana Boxerului este neteda, scurta si usor de ingrijit. Periaza-l cu o perie ferma si spala-l doar atunci cand este necesar pentru ca acest lucru indeparteaza grasimea naturala a corpului. Unii caini Boxer se pastreaza curați, asemenea unei pisici. Naparlesc moderat.
O hrana inadecvata a puiului Boxer va afecta atat sanatatea cat si comportamentul. Calitatea mancarii unui Boxer matur va influența atat starea sanatații cat si durata vieții; nu poți hrani un Boxer cu mancare ieftina! Daca hotarasti sa-i prepari mancarea acasa si nu cumparata din comerț de cea mai buna calitate, atunci e bine sa stii ca aceasta trebuie sa conțina carne 35-45%: piept de pui, miel, vițel, peste – ton, macrou; legume 25-35% : morcovi, broccoli, cartofi, cartofi dulci, conopida, mazare, fasole; urmand apoi orezul alb sau brun si chiar paste. Daca ai un Boxer cu varsta intre 2 si 6 luni, hraneste-l de 3 ori pe zi cu cate 1-2 cupe. Mancarea la liber nu este permisa. Un caine intre 6 luni si 1 an ar trebui hranit de 2 ori pe zi (dimineța si seara). Felicitari! La 2 ani, Boxerul tau este deja un caine matur! O singura masa buna pe zi ii este suficienta.
Reține ca un Boxer poate ramane sanatos pe intreaga durata a vieții, insa ca oricare alta rasa, poate fi susceptibil la unele probleme de sanatate.
Rasa Boxer este supusa problemelor de inima, tiroidei, alergiilor si uneori epilepsiei. Dupa varsta de 8 ani poate dezvolta tumori mai frecvent decat celelalte rase. Poate lasa bale si sforai. Poate prezenta flatulența excesiva, mai ales atunci cand este hranit necorespunzator. Este bine sa te astepti la ulcer la ochi, viermi intestinali. Toate aceste probleme pot fi evitate printr-o ingrijire si dieta adecvata.
Inteligența este o caracteristica obisnuita a rasei Boxer. Acest lucru poate fi atat un lucru pozitiv cat si negativ cand vei incepe dresajul. Boxerul va invața foarte repede si usor. Scopul lor in viața este dorința de a invața si a-ți face pe plac. Oricum, inteligența si pofta de joaca a Boxerului poate fi un obstacol in dresaj. Un Boxer poate fi incapațanat. Uneori, stiind exact ce se asteapta de la el, pur si simplu nu asculta comenzile. Poate transforma totul intr-o joaca daca nu este tratat cu rabdare si fermitate.
Dresajul Boxerului ar trebui sa inceapa de cand acesta este foarte mic si are nevoie sa cunoasca ierarhia, sa stie cine este seful. Oamenii ar trebui sa fie singurii conducatori intr-o relație cu animalele. Posesorii de Boxer prea blanzi se vor confrunta cu incapațanarea cainelui. Vei simți ca nu te ia in serios, va deveni meschin, zgomotos si va cersi lucruri. Invața-ți Boxerul ca este inacceptabil sa fie dominator cu alți caini. Orice semn de dominanța trebuie corectat pe loc, intr-un mod calm, ferm si plin de incredere.Rasa Boxer a fost inregistrata ca o rasa de vanatoare, caine-polițist, indrumator pentru oamenii care si-au pierdut vederea, caine de paza, caine de circ, caine-curier in timpul celor doua razboaie mondiale, caine de lupta atunci cand se practica sportul luptei intre caini.
Boxerul este un caine minunat pentru multe scopuri, insa marele avantaj in a avea un Boxer este prietenul cu patru picioare si sursa de implinire personala.
O femela Boxer nu ar trebui sa ramana gestanta inainte de varsta de 2 ani pentru ca nu este dezvoltata fizic suficient, iar maturitatea sa emoționala va atinge apogeul abia dupa aceasta varsta. Cea mai potrivita varsta pentru reproducere este cea cuprinsa intre 2 si 5 ani. Dupa varsta de 5 ani, e posibil sa apara problemele de sanatate.
Ciclul unei femele Boxer se imparte in patru etape. Prima etapa este cea in care e pregatita pentru posibilitatea unei monte, aceasta perioada poate dura intre 9 si 11 zile, uneori ține pana la 21 de zile. Va deveni atragatoare pentru masculul Boxer, insa va arata puțin interes fața de acesta. Al doilea stadiu ține tot intre 9 si 11 zile si este perioada cand accepta masculul pentru reproducere; o perioada cand manifesta un comportament de “marcare”- ceea ce inseamna ca sta intr-un singur loc si se arata disponibila masculului. Al treilea stadiu este atunci cand progesteronul domina scena hormonala si dureaza intre 60 si 90 de zile la femelele Boxer care nu au devenit gestante sau 63 de zile la cele care vor da nastere la caței. Ultimul stadiu va ține 4-5 luni si se afla intre cele 2 cicluri ce apar de 2 ori pe an.In ciuda apariției lui, cainele Boxer este mai degraba iubitor cu alte animale si familia, nu este un caine feroce. Cand alegi un Boxer ca animal de companie e bine sa ai in vedere ca acesta iți va intoarce dragostea si grija pe care i-o porți. Un Boxer va fi protectiv cu familia in preajma strainilor si de asemenea se asteapta ca membrii familiei sa-i arate dragoste, sa fie pregatiți sa se joace cu el cand au nevoie de acest lucru. Atata timp cat tu si familia ta ințelegeți ca un Boxer are nevoie de afecțiune si sunteți dispusi sa-i oferiți cainelui toata dragostea voastra, atunci vei putea gasi un Boxer care-ți va fi loial si iți va darui nimic altceva decat dragoste necondiționata.
Mulți oameni ar crede ca un Boxer este agresiv si violent, insa e chiar opusul. Un Boxer poate fi un minunat animal de companie pentru ca e inteligent, iubitor, jucaus si loial. Tanarului Boxer ii place sa se joace si este orientat catre exerciții. in timp ce un Boxer poate fi intimidat si devine protectiv cu familia fața de straini, alte rase de caini pot fi mult mai potrivite pentru paza, tocmai pentru ca unui Boxer ii place mai mult sa se joace si sa iubeasca, decat sa pazeasca.
Am intalnit un caine Boxer care, atunci cand asista la comportamente agresive simulate, intervenea pentru a-i opri pe cei doi sa se raneasca, semn al naturii blande si nu agresive.