1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

BRAHMA POTARNICHIUDenumirea rasei brahma vine de la raul Brahmaputra din India si se considera ca rasa a fost dezvoltata in Statele Unite din gaina cu pene pe picioare numita Shanghai (in prezent cunoscuta drept Cochins) ce a fost importata din China in New York in anul 1846.

Brahma Potarnichiu

Istoric

Gainile brahma potarnichiu sunt folosite atat de pentru oua cat si pentru carne. Media oualelor depuse este de 3 pe saptamana, acestea fiind de culoare maronie. Va continua sa faca oua si pe perioada iernii.

 

 

gaina-brahma-potarnichiu-oua

Caracteristici fizice

Standardul rasei brahma potarnichiu este cel al unei pasari mari si pufoase. Cand sta in picioare, are linia spatelui aproape orizontala. Cand este intr-o postura relaxata este rotunda si pufoasa, cu pene pe picioare si pare ca nu are gat. Are o coada scurta si creasta, ciocul si obrajii de culoare rosie.

Standardul american recunoaste trei varietati ale rasei brahma: cea cu penajul deschis la culoare, inchis la culoare si galben. Gaina brahma cu penajul deshis la culoare este preponderent alba si  coada neagra. Cocosul din aceasta varietate este crestat cu negru. Varietatea de gaini brahma de culoare inchisa are cea mai mare diferenta de culoare dintre mascul si femela. Gaina brahma este de culoare gri inchis in timp ce cocosul este alb cu negru si coada neagra.

Cu toate acestea, in toata lumea au fost create noi variante de culoare ale gainii brahma: negru, albastru, potarnichiu, barat, argintiu, auriu, crem si multe altele.

 

brahma-in-fan-pasari-mari-si-pufoase

Hrana

Exemplarele din rasa brahma potarnichiu mananca aproape orice pot prinde si inghiti. Vor manca inclusiv pietris marunt pentru a ajuta digestia. Pentru ca au o dieta naturala, aceasta le face usor de hranit ca animale de companie. Exemplarele care zburda libere prin curte isi vor gasi singure hrana, sapand dupa insecte, melci si vor devora plantele mici si frunzele.

Pentru gainile brahma potarnichiu care nu au aceasta posibilitate, hrana din comert este potrivita si poate fi suplimentata de legume si fructe. Vor manca fericite licmasii si melcii. Le poti da coji de stridii sau scoici pentru un surplus de calciu. Pietrisul nu este necesar in cazul in care sunt hranite cu produse din comert. Apa proaspata trebuie sa fie disponibila tot timpul in adapostul pasarilor brahma potarnichiu.

Mediu de viata

Gainile din rasa brahma potarnichiu suporta atat temperaturile scazute cat si cele ridicate si nu sunt bune zburatoare, deci adapostul nu trebuie sa fie neaparat inalt.

 

cocos-brahma-mediu-de-viata

Sanatate si puncte vulnerabile

Ca toate rasele de gaini cu picioarele acoperite, pasarile brahma potarnichiu pot dezvolta acarieni. Acestia pot intra sub pielea de pe picioare si sug sangele, de aceea este important sa verifici in fiecare luna gainile pentru a te asigura ca sunt sanatoase. Daca observi ca pielea a devenit uscata, atunci ai un caz de acarieni. Pentru a trata, poti lua ulei de gatit si il freci pe picioarele gainilor brahma potarnichiu. Va sufoca acarienii si va hidrata picioarele gainii.

Daca lasi gaina brahma potarnichiu sa mearga pe zapada, atunci e bine de stiut ca exista riscul de a-i degera degetele de la picioare. Ideal ar fi ca aceasta sa stea doar pe pamant uscat, insa daca acest lucru nu este intotdeauna posibil, atunci trebuie sa-i verifici picioarele zilnic in perioada de iarna. Daca observi orice bulgare de zapada care s-a format la picioarele gainii brahma potarnichiu, trebuie sa le indepartezi neaparat pentru a preveni degerarea degetelor.

Pentru ca gaina brahma potarnichiu este foarte pufoasa, poate avea probleme in a-si mentine penajul curat. Rasa brahma potarnichiu dezvolta des acarieni sau paduchi. Asigura-te ca aceasta are la dispozitie o gaura cu praf si verifica-i penajul o data pe luna. Daca observi paduchi sau alti daunatori, poti folosi un pesticid care nu afecteaza sanatatea pasarilor.

Comportament

Gainile brahma potarnichiu sunt prietenoase si animale de companie foarte bune. Cocosii sunt calmi si linistiti  cu oamenii. Nu sunt timide sau usor de speriat si sunt foarte potrivite pentru copii. Rasa brahma potarnichiu poate fi usor de imblanzit de oricine. Imblanzirea ar trebui sa inceapa inca de la primele zile de la iesirea din gaoace, pentru ca ulterior va fi mai greu de pus mana pe ele. 

 

brahma-potarnichiu-prietenoase

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra