Standard rasa | |
Nume | Doberman |
Cod rasa | Grupa 3, numarul 1000 |
Porecla | Dobie |
Tara de origine | Germania |
Greutate | 30-50 kg |
Inaltime | 63-68 cm |
Blana | Scurta |
Culoare | Neagra, albastra, maro, alba |
Capacitate la nastere | 6-8 pui |
Dobermanul este un caine caruia nu-i e frica de nimic. Atasamentul fața de familie il poate face neincrezator fața de straini.
Rasa doberman este relativ recenta. Aceasta s-a dezvoltat in Germania in anii 1860 si provine din mai multe rase de caini de paza . Creatorul acestui mix de rase se numea Louis Dobermann. Dobermann obisnuia sa calatoreasca foarte mult in zone frecventate de bandiți si avea nevoie de un caine care sa fie capabil sa faca fața oricarei situații. Rasa doberman a fost numita dupa creatorul ei si a fost pentru prima oara prezentata la un concurs in 1876. Ulterior a fost recunoscuta oficial in anul 1908. Cainele doberman are mai multe talente incluzand tracțiune, paza, poliție, armata, cautare si salvare, terapie si competiție.
Rasa doberman este de marime medie, avand un corp compact si musculos. Capul este lung, culoarea nasului depinde de culoarea blanii: negru la cainii negri, maro la cei maro, gri inchis la cainii doberman cu blana albastra. Urechile sunt cupate pentru a sta ridicate. Aceasta operațiune se face in jurul varstei de 12 saptamani. Coada este de obicei taiata la 3 zile dupa nastere. Daca urechile nu sunt cupate iar coada nu este taiata atunci dobermanul va arata ca un caine de vanatoare. Cupare urechilor si taierea cozii la rasa doberman este interzisa in Europa. Pieptul este larg iar picioarele sunt perfect drepte. Cainele doberman are blana scurta, neagra cu pete cafenii, gri-albastru sau alba.
Dobermanii sunt foarte energici, cu o putere extraordinara si rezistența. Unui doberman ii place sa fie in prezența oamenilor si nu este potrivit pentru o viața monotona. Este determinat, indrazneț si asertiv cand este la lucru. Un doberman este adaptabil, inteligent si usor de dresat. Este foarte potrivit pentru paza si nu are nevoie de dresaj special pentru acest lucru. Un doberman nu este potrivit pentru oricine. Cainele doberman are nevoie de un stapan care emana autoritate in mod natural si toți membrii familiei trebuie sa fie fermi, increzatori si consistenți, sa stabileasca reguli si sa le respecte. Un doberman are nevoie de dresaj continuu si consistent. E nevoie sa stii sa te porți cu un doberman, altfel va deveni incapațanat si va face lucrurile dupa voia lui. Omul este conducatorul, cainele este cel care il urmeaza. Miscarea zilnica si stimularea mentala este indicata pentru a avea un caine stabil mintal. Dobermanul are reputația de a fi un caine agresiv, insa nu este asa. Ca dovada, dobermanii sunt excelenți caini de terapie. Problemele apar atunci cand stapanul sau nu reuseste sa-l controleze sau nu i se ofera suficienta stimulare fizica si mentala.
Cainele doberman are un apetit serios ! Un caine de 40 de kilograme poate manca 600 grame de carne, 300 grame de legume, 300 grame de orez plus suplimente zilnice! Mesele ar trebui sa aiba o frecvența de doua ori pe zi. Sunt doua lucruri pe care e bine sa le ai in vedere atunci cand alegi hrana pentru un doberman. Sa includa carne de pui, miel, carne de vanat fara alți aditivi. Hrana bazata pe cereale este contraindicata. In dieta unui doberman ar trebui eliminata carnea de vta deoarece conține proteine greu digerabile. Al doilea lucru pe care e bine sa-l ai in vedere sunt conservanții BHA si BHT. Aceste chimicale sunt asociate problemelor de ficat, anormalitați fetale, stres metabolic si cresterea colesterolului.
Un caine doberman necesita puțina ingrijire. O periere saptamanala este o necesitate normala. Naparleste moderat. Cand un doberman necesita spalare, foloseste un sampon bland destinat ingrjirii cainilor. Periaza-l inainte de baie pentru a preveni naparlirea in exces. Foloseste un simplu prosop pentru a-ți usca dobermanul. Pastreaza-i unghiile taiate.
Un doberman are nevoie de multa miscare pentru a fi sanatos fizic si mental. S-ar bucura sa te insoțeasca in plimbarile tale lungi.
Un doberman este predispus la spondiloza cervicala, boala Von Willebrands (o boala a sangelui), obezitate la varsta mijlocie. De asemenea, un doberman mai este predispus la boli ale pielii, torsiune (dilatatie) gastrica, displazie de sold si defecte cardiace congenitale. Se spune ca gena care produce albinismul la dobermani este aceeasi cu cea care produce lei si tigri albi. Alte surse susțin ca gena poate fi doar o masca a ceea ce animalele pot fi in mod normal. Crescatorii de doberman spun ca nu exista vreo dovada ca aceasta gena ar fi responsabila de problemele de sanatate ca surditatea sau orbirea.
Dobermanii se descurca bine intr-un apartament daca au parte de suficienta miscare zilnica, insa le-ar placea mai mult intr-o curte imprejmuita. De asemenea, dobermanii sunt sensibili la frig si nu e indicat sa-i ții afara pe timpul iernii.
Dobermanul este o rasa inteligenta si are nevoie de un dresaj prelungit. Un doberman are o personalitate dominanta si trebuie invațat de mic cine este stapanul. Este obligatoriu ca un stapan de dorberman sa stie ce sa faca cu el. E indicat sa fii asertiv si nu agresiv cand dresezi un caine. Daca ii arați unui doberman teama sau supunere, atinci va fi foarte bucuros sa te domine. Daca ai si alte animale de companie, asteapta-te ca dobermanul sa le domine. Nu are nevoie de dresaj special pentru paza pentru ca are acest lucru in sange. Este super protectiv si nu a ataca pana nu va avea destule semnale ca ar trebui sa faca acest lucru. Dresajul unui doberman ar trebui sa implice toata familia pentru a putea asculta de fiecare membru. Daca iți vei petrece suficient timp cu dobermanul tau si il vei dresa suficient, el va deveni cel mai bun animal de companie. Va dori sa fie langa toata familia si are nevoie de interacțiune in mod regulat. Dobermanul nu este un caine care sa traiasca singur intr-o curte.
Cainele doberman este extrem de inteligent si atletic. Este construit pentru a face o munca grea si iubeste acest lucru. Sunt multe activitați pe care le poate face un doberman si este sigur ca vei gasi si mai multe. Printre aceste activitați se numara: sportul, servicii, armata, poliție, cautare si salvare.