Standard rasa | |
Nume | Capra Carpatina Romana |
Greutate | 35-60 kg |
Culoare | Alb, negru, roscat, diferite culori |
Capra Carpatina Romana s-a dezvoltat pe teritoriul Romaniei, din rasa de capre Prisca. Aceasta capra a fost dezvoltata in special pentru productia de carne.
Capra Carpatina Romana este un animal de talie mijlocie, cu un corp alungit, spinare ascutita si un piept ingust. Este o rasa primitiva si rustica, crescuta in special pentru productia de carne. Corpul este acoperit de blana de diferite culori, insa in general culoarea caracteristica acestor capre este alb. Exista insa si capre baltate, roscate sau negre.
Coarnele sunt prezente atat la masculi, cat si la femele, insa sunt mai dezvoltate la masculi. De asemenea, se pot intalni si specimene fara coarne.
La nastere, iezii din rasa Carpatina Romana au o greutate de 2,5 – 4 kilograme, iar la maturitate femelele ating 35-43 de kilograme, iar masculii 50-60 de kilograme.
Capra din rasa Carpatina Romana este cea mai raspandita rasa de capre din Romania, nefiind pretentioasa la conditiile climaterice sau la hrana. Se poate hrani atat pe pasune, cat si in stabulatie. Prefera insa dealurile, rapele si versantii necultivati. Este si usor de crescut si intretinut, fiind o capra rentabila.
Capra Carpatina Romana este crescuta in special pentru productia de carne. De altfel, carnea obtinuta de la aceasta capra are o valoare nutritiva importanta, fiind asemanatoare cu cea de oaie. Şi pielea de capra este folosita in confectionarea de incaltaminte, imbracaminte si produse de marochinarie.
Productia de lapte la capra Carpatina Romana este mica spre medie, de 200-250 de litri obtinuti intr-o perioada de lactatie de 200 de zile. Laptele produs de aceasta capra este foarte gras, avand o concentratie de grasime de 4,5-6,5% si chiar de 10%.
Din 250 de litri de lapte de capra se pot obtine aproximativ 50 de kilograme de branza de foarte buna calitate.