Standard rasa | |
Nume | Pisica europeana |
Tara de origine | Egipt |
Greutate | 2.7-7 kg |
Inaltime | 20-25 cm |
Blana | Lungime medie |
Culoare | Alb cu negru, sau orice alta culoare |
Capacitate la nastere | 2-5 pui |
Speranta de viata | 15-20 ani (uneori si 30) |
Sunt mai mult de 4000 de ani de cand pisica a fost domesticita. In Egiptul Antic s-a folosit pentru prima oara pisica europeana pentru a proteja hambarele impotriva daunatorilor. Egiptenii venerau pisica europeana si au impus pedeapsa cu moartea celor care omorau aceasta pisica. De asemenea, pisica europeana era mumificata inainte de a fi ingropata.
Pisica europeana a fost adusa din Egipt catre Europa, in timp ce alte rase cu parul lung au fost aduse din Turcia sau Iran. Exceptand Evul Mediu cand pisicile erau asociate cu diavolul, incepand cu secolul al XVIII-lea, pisica europeana a devenit un animal de companie foarte popular si iubit in intreaga lume.
Pisica europeana are astazi multe caracteristici de la stramosii sai. Ochii țintiți, forma corpului, hranirea si obiceiurile de ingrijire au ramas aceleasi alaturi de abilitatea de a trece la acțiune in orice moment. Acesta este motivul pentru care pisica europeana a fascinat intreaga lume. Pisica europeana non-pedigree, Moggie, cu alb si negru, este cea mai populara dintre toate pisicile.
Una dintre motivațiile care conduc comportamentul pisicii europene este instinctul sexual. Pisica europeana iubeste compania ta si a altor animale de companie. Are mintea deschisa si chiar permite prezența unui caine de la o varsta frageda. Pentru o pisica mai in varsta, acest lucru va lua mai mult timp pana va fi acceptat.
Pisica europeana doreste sa aiba un spațiu personal, sau un colțisor pe care sa-l stie ca fiind al ei. Acest lucru nu trebuie sa fie interpretat ca nu ar dori sa stea langa tine, ci este un instinct natural al pisicii.
Daca pisica europeana se intinde, inseamna ca ii place ceea ce ii faci. Sa nu uitam ca pisica europeana exprima mult prin limbajul corpului si stie sa-l citeasca inclusiv pe cel al oamenilor! In programul zilnic al pisicii este inclusa multa joaca si interacțiune cu mediul. Asigura-te ca nu vei avea o pisica europeana plictisita si ca o vei ține mereu ocupata cu jucarii si activitați.
De ce pisica europeana doarme atat de mult? O intrebare prezenta in mintea noastra ori de cate ori o vedem cu ochii inchisi. Obiceiul de a dormi este in stransa legatura cu dieta, este un instinct natural. Un lucru pe care s-ar putea sa nu-l stii este ca pisica europeana doarme si cand este plictisita! O pisica europeana ce are o dieta bogata in proteine va dormi multe ore pentru ca nu este nevoie sa vaneze. Pisicile europene prefera mici sesiuni de somn in locul perioadelor foarte lungi. Este un instinct pe care l-au dobandit in salbaticie cand erau nevoite sa aiba un somn usor pentru a auzi zgomotele, un indiciu ca exista pradatori in preajma.
Torsul unei pisici europene este cel mai calmant si linistitor sunet de pe Pamant. Cand toarce, pisica iți arata ca este mulțumita si fericita in acel moment. Este si un semnal pe care pisicuțele le transmit mamelor ca sunt bine.
Pisica europeana este un animal carnivor, de aceea iubeste pestele proaspat si puiul. O pisica europeana bine hranita va fi activa, va avea blana lucioasa si ochii luminosi. Aceasta trebuie sa fie hranita de 2-3 ori pe zi. Hrana uscata este mai sanatoasa pentru dantura ei. Are nevoie de o dieta bogata in proteine si isi va folosi propriile resurse pentru a si le satisface. Contrar parerilor generale, laptele de vaca nu este indicat pentru pisica europeana, deoarece proteinele existente in laptele de vaca sunt prea mari pentru a le digera usor si vor provoca diaree sau varsaturi. Apa proaspata trebuie sa fie la indemana tot timpul.
Majoritatea pisicilor europene vor face singure miscare in casa, sarind pe mobila, urmarind instectele sau tachinandu-se cu cainele familiei. Pisicuțelor tinere le place sa se joace si vor gasi modalitați de a se distra singure. Se vor bucura daca te joci si tu cu ele. Exista multe jucarii destinate pisicilor, insa funcționeaza si o soseta.
Pisica europeana ce locuieste intr-un apartament are nevoie de o cutie in care isi va face nevoile. Aceasta cutie trebuie sa fie golita zilnic si schimbata si curațata complet cel puțin de doua ori pe saptamana. Pisicilor nu le place sa-si faca nevoile intr-un loc murdar, iar daca aceasta cutie nu o gaseste curata de mai multe ori la rand, va gasi un alt loc unde sa-si faca aceasta nevoie. Si s-ar putea sa nu fie tocmai locul potrivit!
Pisica europeana este un animal foarte curat si in general are singura grija de igiena ei ajutandu-se de limba. O pisica europeana cand inceteaza dintr-o data sa mai aiba singura grija de ea, iinseamna ca este bolnava si trebuie dusa imediat la medicul veterinar.
Mustațile pisicii europene nu trebuie taiate pentru ca o ajuta sa-si mențina echilibrul. Si coada are acelasi scop.
Pisica europeana este, la fel ca oamenii, predispusa la obezitate. Acest lucru implica artrita, afecțiuni ale inimii si scaderea speranței de viața.
Ghemotoacele de par reprezinta unul dintre motivele pentru care pisica europeana prezinta varsaturi violente. Diabetul este o afecțiune ce se intalneste la pisicile mature si la cele supraponderale.
Pisica europeana se simte bine in orice mediu, fie in casa, fie afara. Pisicile care sunt pastrate doar afara, ar trebui sa aiba un adapost (un hambar) mai ales ca este elementul-cheie care face ca o ferma sa funcționeze prin controlarea populației de rozatoare. O pisica europeana isi va iesi din minți daca va fi ținuta intr-o cusca mica pentru mult timp. Pisica europeana este un animal de apartament foarte bun.
Pisica europeana poate intra in calduri la fiecare doua saptamani pana in momentul in care ramane gestanta. O femela in calduri, va merge afara, indiferent de distanța pentru a se imperechea. Va emite sunete puternice pentru a chema un mascul. Perioada de gestație dureaza intre 57 si 69 de zile, insa media este de 63-64 de zile. Numarul de pui nascuți variaza intre 2 si 5. O pisica europeana poate avea pana la 3 sarcini pe an.