1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

FAZAN



Fazan
Standard rasa
Nume Fazan
Tara de origine Europa, Asia
Culoare Viu colorat, maro
Capacitate la nastere 7-15 pui

Mediu de viata

Phasianus colchius, fazanul comun, este o pasare non-migratoare originara din Europa si Asia. Mediul nativ de viata este cuprins intre Marea Caspica, traversand continetul Asia pana in China, Coreea, Japonia si Burma. Ulterior, fazanul a fost introdus in Europa, nordul Americii, Noua Zeelanda, Australia si Hawaii. In Romania, fazanul traieste la altitudini cuprinse intre 0 si 300 metri, adica pe campii si dealuri.

Fazanul traieste in toate zonele, mai putin padurile dense, padurile alpine sau locurile foarte uscate. Aceasta flexibilitate explica succesul cu care a fost introdus fazanul in Hawaii.

Caracteristici fizice

Fazanul este o pasare de marime medie, cu un corp adanc sub forma de para, cap mic si o coada lunga si subtire. Masculii sunt mult mai mari si mai viu colorati decat femelele. Masculul are un penaj spectaculos si viu colorat, cu o coada pestrita si pete rosii in jurul ochilor. Multe specii de fazan au un cerc alb in jurul gatului . Femelele fazan sunt mai putin colorate, fiind de culoare maro, un penaj pestritat si o coada lunga, insa mai scurta decat cea a masculilor.

Exista doua mari categorii de fazan: cel cu cercul alb in jurul gatului, iar celalalt este mult mai colorat si ii lipseste cercul alb din jurul gatului.

 

fazan-profil-penaj

Reproducere

Fazanul comun este o pasare poligama, masculul avand mai multe femele. Sezonul de imperechere incepe la mijlocul lui martie si se termina la inceputul lui iunie, timp in care masculul isi va delimita teritoriul. Femelele nu sunt pasari teritoriale, insa isi vor stabili ierarhia. Acestea isi aleg masculul dupa cateva criterii, in functie de cat de capabil este sa ofere protectie si lungimea cozii.

Construirea cuibului incepe odata cu depunerea oualelor. Femela fazan va sapa in pamant o groapa pe care o va captusi cu material vegetal. Va depune cate un ou pe zi, pana va ajunge la 7-15 oua. Va ramane in apropierea oualelor pe perioada incubatiei, parasind cuibul doar dimineata si seara pentru a merge sa se hraneasca si sa bea apa. Puii de fazan vor iesi din ou cu ochii deschisi si cu pene pe ei, fiind disponibili imediat dupa iesirea din ou de a-si urma mama in cautarea hranei si vor fi capabili sa se hraneasca singuri. Perioada de incubatie la fazani dureaza 23 de zile, iar femela este singura responsabila pentru incubatie, cresterea si ingrijirea puilor. Acestia vor ramane cu mama lor 70-80 de zile inainte de a deveni independenti.

Supravietuirea puilor de fazan depinde de data iesirii din ou, greutate si tipul mediului de viata. Multi dintre acestia nu supravietuiesc pana la venirea toamnei. In multe zone, media scurta de viata a fazanilor este influentata de vanarea acestora. Aproape toti fazanii salbatici mor la varsta de 3 ani. Rata ridicata a mortalitatii este cauzata de activitatile agricole, expunerea la pesticide si toxine, accidente cu vehicule motorizate.

 

fazan-femela-si-mascul-pasare-poligama

Comportament

Fazanul este o pasare sociala. Toamna, se strang intr-un grup de pana la 50 de pasari in zonele cu hrana si apa. Majoritatea fazanilor sunt sedentari, insa pot prezenta tendinte migratoare in cautarea hranei si a apei. Tendintele de migrare se observa in special in tinuturile nordice, unde vremea rece forteaza fazanii sa caute climate mai calde.

Majoritatea fazanilor isi petrece timpul pe sol, printre radacini si in copaci. Sunt buni alergatori si zboara doar atunci cand se simt amenintati. Fazanul foloseste baia de tarana pentru a elimina celule moarte de piele, uleiul in exces si invelirea noilor pene.

Hrana

Fazanul mananca o mare varietate de plante, cereale, seminte, fructe de padure, insecte si nevertebrate mici. In general, sapa cu ghearele pamantul pentru a gasi hrana. Hranirea se face dimineata si seara. Fazanul mananca si produce agricole ca graul, porumbul, orz si in. Strugurii salbatici, merele si murele sunt doar cateva din fructele pe care fazanul le mananca. Dintre insecte se numara: lacustele, omizile, greierii si melcii.

 

fazan-pe-camp-buni-alergatori

Pradatori

Fazanii pot fi pradati atat in zbor cat si la sol, iar unul dintre comportamentele de aparare este ascunderea. Printre pradatorii fazanilor se numara: vulpea, cainele, sconcsul, bufnita, etc.

 Vanarea acestor pasari de catre oameni este o ingrijorare serioasa.

fazan-cap-pasari

 

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra