1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

LIPITANRasa de cai Lipitan este cea mai veche dintre rasele moderne de cai din Europa. Cu o istorie de peste 400 de ani, calul Lipitan face parte din categoria cailor de sange spaniol. Numele acestei rase vine de la Herghelia Lipizza, infiintata in anul 1580 de casa regala a Austriei. 
Lipitan
Standard rasa
Nume Lipitan
Inaltime 145-162 cm
Culoare Gri, alb, maroniu, crem, murg
Speranta de viata 35 de ani

Origine si istoric

Denumirea de Lipitan provine de la localitatea in care aceasta rasa s-a dezvoltat in anii 1580, Lipizza, langa Trieste, Italia.

Calul Lipitan esta rasa preferata a scolii spaniole de echitatie a Austriei. Doar armasarii cu o conditie excelenta  de culoare gri sau alb pot fi luati in considerare pentru dresaj, iar dresajul incepe la varsta de cinci ani. Doar acei armasari din rasa Lipitan care demonstreaza excelenta in dresaj, sunt transferati la herghelia Piber, acolo unde se perpetueaza varianta moderna a rasei.

Caii din rasa Lipitan care nu sunt potriviti pentru dresaj, ajung excelenti vanatori sau cai de calarie. Stramosii acestuia sunt calul arab, neapolitan, barb, andaluz si Kladruber.

Descriere fizica

Calul Lipitan nu este un cal de marime mare, iar inaltimea sa este cuprinsa intre 145 si 155 centimetri si foarte rar atinge 162 centimetri. Are un cap relativ mare, cu urechi mici, ochi expresivi si uneori un nas convex, fiind o reminiscenta a stramosilor spanioli. Corpul calului este compact, cu o musculatura fina si umeri mari. Picioarele sunt scurte si drepte, cu copite mici si puternice.

Cea mai intalnita culoare a calului Lipitan este gri-alb, iar manjii se nasc negri, urmand sa se faca albi la maturitate. Mai poate fi si maroniu, crem si murg.

Calul Lipitan este cunoscut pentru temperamentul sau docil si inteligenta sa. Longevitatea este o caracteristica intalnita din moment ce aceasta rasa se maturizeaza tarziu. In general, calul Lipitan poate trai pana la 35 de ani. 

calarie-cal-lipitan-docil

 

Comportament si personalitate

Calul Lipitan are o abilitate naturala de a se concentra, are o buna dispozitie, rezistenta la calarie si transport. Miscarile calului Lipitan emana mandrie si sunt inalte. Calul Lipitan are un caracter nobil, pasionat, insa mereu delicat, prietenos, dispus sa munceasca, sa se descurce in situatii tensionate si sa se lase condus de oameni.

Utilitate

Calul Lipitan, a fost folosit de-a lungul istoriei sale pentru tractiune si dresaj, mai ales pentru scoala spaniola de dresaj din Viena. In alte tari, calul Lipitan este folosit pentru transport, calarie pe distante lungi, spectacole si concursuri de sarituri si chiar in circuri.

cal-lipitan-pe-camp-dresaj

 

Alte lucruri interesante

Calul Lipitan a fost folosit pentru a juca in mai multe filme, spectacole de televiziune si chiar e devenit personaj in carti. In Slovenia, calul Lipitan este simbol national si ilustrat pe moneda de 20 de centi.

Cal Lipitan pret

Astazi, 31 ianuarie 2013, un cal din rasa Lipitan poate ajunge la pretul de 10000 lei.

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra