Standard rasa | |
Nume | Malamut de Alaska |
Cod rasa | Grupa 5, numarul 243 |
Tara de origine | Alaska |
Greutate | 36-40 kilograme |
Inaltime | 60-66 centimetri |
Blana | Lungime medie, groasa |
Culoare | Alba, cu pete |
Capacitate la nastere | 4-6 pui |
Speranta de viata | 10-13 ani |
Cainele malamut de Alaska sau simplu „malamut”, este unul dintre cei mai stravechi rase de caini de sanie. Aceasta rasa este deseori confundata cu husky siberian, amebele rase fiind similare ca aparitie si culoare. Cu toate acestea, cainele malamut de Alaska este mult mai mare si are o constitutie mult mai puternica, o mai buna dispozitie, o blana mai densa si mai dura, coada ca o pana, pe langa alte diferente dintre cele doua rase.
Originea precisa a acestei rase nobile si a oamenilor nomazi ce au dezvoltat cainele malamut de Alaska nu a fost niciodata complet documentata. Acesti caini au fost gasiti de catre exploratorii rusi ce au vizitat costa Alaskai. Cainii malamut de Alaska au fost pretuiti de stapanii lor ce au avut o excelenta grija fata de ei, adapostindu-i in propria lor casa.
Cainele malamut de Alaska este o rasa straveche a tinuturilor nordice reci. Capul sau este mare, urechile sunt ridicate. Are un bot lung si pete distinctive pe fata, fiind unice la aceasta rasa. Ochii sunt de culoare inchisa, genele, nasul si buzele fiind si ele inchise la culoare. Rasa malamut de Alaska are o varietate de culori ale blanii, de la alb complet, pana la doua nuante de alb cu pete negre, gri sau rosiatice. Coada lunga sta arcuita pe spatele cainelui.
Cainele malamut de Alaska poate munci din greu, insa ramane dragut pana la varste inaintate. Cand nu trag sania sau nu cauta oameni pierduti, cainii malamut de Alaska iubesc sa alerge, sa sara si sa se joace fara a-si pierde energia. Personalitatea prietenoasa a cainelui malamut de Alaska fata de straini il face un excelent animal de companie.
Familiile care au copii ar putea detine cu succes un caine malamut de Alaska. Este un caine rabdator, suficient de rabdator incat sa lase un copil sa se urce pe spatele sau si suficient de energic incat sa se poata juca cu copiii in curte. Pentru copiii mici, e nevoie de supravegherea oamenilor mari, deoarece se pot ciocni de caine.
Urlatul este garantat atunci cand lasi un caine malamut de Alaska singur acasa, asdar este indicat sa te gandesti de doua ori inainte de a adopta unul. Anxietatea de separare este iarasi comuna pentru ca acest caine iubeste compania oamenilor. Exercitiile potrivite si activitatea vor preveni aceasta problema odata cu cresterea cainelui. Un caine malamut de Alaska nu ar trebui sa fie deranjat in timp ce mananca pentru ca devine agresiv, fiind o regula de baza ce ar trebui transmisa in special copiilor.
Rasa malamut de Alaska necesita multa activitate pentru a fi fericita. Cainii malamut de Alaska ce nu fac suficienta miscare zilnica isi vor anunta stapanii de acest lucru prin latrat, marait, devenind distructivi. Fiind caini de sanie, sunt rezistenti si capabili de a parcurge kilometri intregi fara sa oboseasca. Acest lucru poate insemna un efort pentru o familie, pentru ca vor avea nevoie de cel putin o ora pe zi de efort.
Cainii malamut de Alaska naparlesc zilnic, deci o periere regulata de trei ori pe saptamana va ajuta ca naparlirea sa fie tinuta sub control. Pe langa periere, scurtarea unghiilor, curatarea urechilor si perierea dintilor sunt importante pentru a mentine cainele malamut de Alaska sanatos. Asemenea felinelor, acesti caini isi pastreaza blana curata si vor avea nevoie de spalare dor de cateva ori pe an. Scurtarea blanii este necesara.
Media de viata a unui caini malamut de Alaska este de 10-12 ani. Cele mai importante riscuri la care este supusa sanatatea acestui caine sunt: anemia hemolitica autoimuna, torsiunea (dilatatia) gastrica, cancerul, diabetul, epilepsia, probleme ale ochilor, displazia de sold, hipotiroidismul si probleme ale pielii. Cainele malamut de Alaska poate avea defecte genetice ce cauzeaza o slaba absorbtie a zincului, leziuni ale pielii chiar daca beneficiaza de suficient zinc in hrana sa.
Cainele malamut de Alaska nu poate fi tinut intr-un climat cald pentru ca se deshidrateaza repede. Potrivit denumirii rasei, acesta provine din nordul indepartat si ii place racoarea, frigul si sa se joace in zapada. Cainele malamut de Alaska se adapteaza cu succes intr-o casa cu o curte imprejmuita, iar spiritul de avantura il va face sa se catere pe garduri.
Pentru ii place in mod instictiv munca, cainele malamut de Alaska poate fi dificil de dresat in casa. Este un caine independent si incapatanat, un dresaj plin de rabdare si constant este ceea ce are nevoie aceasta rasa de caine. Ii place sa aiba provocari de rezolvat, asa ca va profita atunci cand i se va ivi ocazia de a manipula o situatie.
Rezistenta crescuta a cainelui malamut de Alaska il face o alegere ideala pentru expeditiile nordice si cursele de sanii. Faimosul Admiral Byrd a folosit cainele malamut de Alaska in expeditiile sale la Polul Nord. Cainele malamut de Alaska mai este folosit in misiunile de cautare si salvare in tinuturile nordice, inclusiv in salvarea oamenilor prinsi sub avalanse.