Standard rasa | |
Nume | Oaia Rambouillet |
Greutate | 68-135 kg |
Blana | Deasa |
Culoare | Alba cu pete roscate |
Rasa de oi Rambouillet este una dintre cele mai apreciate in Statele Unite ale Americii pentru calitatea lanii pe care o produce. De altfel, aceasta rasa se situeaza pe locul intai in ceea ce priveste productia de lana.
Oile din rasa Rambouillet sunt cunoscute si sub numele de Rambouillet Merinos sau Merinos de Franta. Dezvoltarea rasei Rambouillet a inceput in anul 1786, atunci cand Regele Louis al XVI-lea a primit 300 de oi Merinos de Spania de la varul sau, Regele Charles al II-lea de Spania.
Apoi rasa a fost supusa unui program intens de dezvoltare si ameliorare in cadrul fermei regale de oi, construita pe domeniul de la Rambouillet, la 50 de kilometri sud vest de Paris.
Mult mai tarziu, in anul 1889, aceasta rasa de oi a ajuns si in Statele Unite ale Americii. In anii urmatori, berbecii din rasa Rambouillet au fost folositi si pentru ameliorarea raselor de oi din Australia.
Oaia din rasa Rambouillet este un animal de talie mijlocie, robust si compact, cu un corp acoperit cu o lana alba cu pete roscate. Aceste pete sunt mai pregnante in zona copitelor, urechilor si botului. Berbecii din rasa Rambouillet au coarne, in schimb femelele sunt ciute. Exista insa si berbeci fara coarne.
La maturitate, masculii ating o greutate de 113-135 de kilograme, iar femelele de 68-90 de kilograme.
Chiar daca este crescuta in special pentru productia de lana, oaia din rasa Rambouillet produce si o cantitate mare de carne, de calitate superioara.
Lana produsa de oile Rambouillet este foarte deasa si grea, de o foarte buna calitate. O singura oaie poate produce intre 4 si 8 kilograme de lana pe an. Lana are o lungime de 5-10 centimetri, ideala pentru industria textila.