Standard rasa | |
Nume | Oaia Tigaia Sarbeasca |
Tara de origine | Asia Minor |
Greutate | 80-100 kg |
Inaltime | 60-85 cm |
Blana | Deasa, matasoasa |
Culoare | Alba cu pete maro |
Oaia Tigaia Sarbeasca este o rasa de oi de campie, dezvoltata si crescuta pentru productia de lapte, carne si lana. Este originara din Asia Minor, de unde s-a raspandit in Europa de Est. Este usor de crescut si intretinut si este una dintre cele mai masive rase de oi din Europa.
In secolul XVIII, oaia din rasa Tigaia Sarbeasca a ajuns in Romania si Serbia. Deoarece se adapteaza usor tuturor conditiilor de crestere la campie, aceasta oaie este mai des intalnita in Campia Panonica. Este mai raspandita in tari ca Romania, Ungaria, Bulgaria si Serbia.
Oaia din rasa Tigaia Sarbeasca este masiva, una dintre cele mai mari oi din lume. Are un corp robust, cu o constitutie puternica si cap de dimensiuni medii. La inceput, berbecii din aceasta rasa aveau coarne, insa in prezent, datorita imbunatatirii continue a rasei Tigaia Sarbeasca, coarnele au disparut, pentru a preveni eventualele accidente.
Oaia Tigaia Sarbeasca are o inaltime de 60-85 de centimetri si o greutate de 80-100 de kilograme. Corpul este acoperit cu o lana deasa, de culoare alba, cu pete maro in zona capului si picioarelor. Lana acestor oi este foarte fina si matasoasa.
Oaia din rasa Tigaia Sarbeasca produce 100-150 de litri de lapte in perioada de lactatie, care dureaza sase luni pe an. La nastere, mieii au o greutate de 5-7 kilograme, iar in trei luni ating 30-35 de kilograme.
Oaia din aceasta rasa se remarca insa prin calitatea carnii, care este suculenta si frageda, cu un gust placut.
Laptele produs de oaia Tigaia Sarbeasca este bogat in grasimi (7%) si proteine (6,5%) si este folosit in special in productia de telemea, cascaval si alte branzeturi si lactate grase.