Pestele sticla (Parambassis ranga) nu trebuie sa fie colorat si mare pentru a fi apreciat. Trasaturile unice ale corpului sau au atras multi pasionati de acvarii.
Pestele sticla indian (Parambassis ranga) are un corp adanc, compresat, ce ajune pana la o lungime de 8 centimetri. In timp ce capul si burta sunt argintii, restul corpului este transparent, deci oasele se vor vedea. La inceput, femelele si masculii sunt asemanatori, insa pe masura ce se maturizeaza, masculii devin mai mari decat femelele.
Pestele sticla traieste in bancuri, in zone cu multa vegetatie pentru a se adaposti. Daca iti doresti sa ai un acvariu cu pesti sticla, este bine sa stii ca este nevoie ca bancul sa contina cel putin 6 pesti sticla (Parambassis ranga) pentru a le asigura un simt al securitatii.
Pestele sticla (Parambassis ranga) se hraneste cu hrana vie, crustacee, larvele insectelor si viermi.
Pestele sticla indian are o distributie destul de larga, din India pana in Pakistan si sudul Asiei. Cel mai mult se gaseste in apele dulci, insa uneori pestele sticla este intalnit si in apele putin sarate.
Pentru ca exista mitul ca pestele sticla traieste in apa sarata, acesta este mai putin popular in acvariile oamenilor, insa acesta se descurca foarte bine intr-o apa neutra, dulce.
In salbaticie, pestele sticla se inmulteste in timpul musonului, cand temperaturile sunt ridicate si ploua des.
Daca ai pesti sticla in acvariu, acestia vor depune des icre, dar le vor manca. Pentru ca inmultirea sa aiba succes, este necesar un acvariu separat cu apa dulce la o temperatura de aproximativ 30 grade Celsius. Poti muta perechea in noul acvariu care sa contina plante marine, deoarece icrele se vor depune pe frunzele acestora. Mai poti plasa un mic dispozitiv pentru a crea curenti de apa in acvariu.
In aceasta perioada, femela peste sticla are nevoie de multa hrana vie de buna calitate, timp de macar o saptamana, pentru a depune cu succes icrele. Odata plasate icrele pe frunze, perechea de pesti sticla trebuie mutata in primul acvariu pentru a evita ca icrele sa fie mancate. Poti pune cateva pacaturi de albastru de metilena pentru a preveni dezvoltarea fungilor.