1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

PONEI DE SHETLANDPoneiul de Shetland este cea mai mica rasa dintre toate rasele de ponei si provine din Insulele Shetland din Scotia. Locuitorii insulelor ii numesc ''micutii giganti ai Scotiei''.
Ponei de Shetland
Standard rasa
Nume Ponei de Shetland
Tara de origine Scotia
Inaltime 100 cm
Blana Vara blana este stralucitoare si matasoasa, iar iarna groasa cu un strat dublu protector.
Culoare Neagru, maro, gri, crem, auriu.
Speranta de viata 25-35 de ani

Origine si istoric

Se considera ca aceasta rasa provine din poneiul islandez care a sosit in insulele Shetland in jurul anului 8000 inainte de Hristos, fiind aproape cea mai veche rasa de ecvine. Clima dura, conditiile vitrege de trai si selectia naturala de-a lungul a sute de ani au modelat fizicul poneiului intr-unul potrivit pentru mediul sau de viata. Poneiul de Shetland este incredibil de puternic pentru marimea sa, fiind capabil de a cara greutati mari pe distante lungi.

La jumatatea secolului al XIX-lea , Parlamentul a dat o lege prin care interzicea sa mai fie folositi copiii pentru a munci in minele de carbune. Acest lucru a avut un mare impact asupra poneiului de Shetland, fiind suficient de mic pentru a se strecura in mina, lucru ce i-a crescut valoarea.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, poneiul de Shetland nu a mai fost folosit la munca, lucru ce a dus la un temperament mai lenes. Exista si varietatea americana de Ponei de Shetland, insa aceasta este diferita de cea originala pentru ca s-a intervenit asupra materialului genetic. 

ponei-de-Shetland-blana

 

Descriere fizica

Poneiul de Shetland nu depaseste inaltimea de 100 centimetri. Acesta are un cap puternic, fiind in echilibru cu corpul. Ochii sunt mari si cu urechi mici, ridicate. Gatul este scurt, musculos, compact.  Picioarele sunt puternice, dar scurte comparativ cu marimea corpului. Poneiul de Shetland are coama si coada lungi. Iarna ii creste o blana groasa dubla pentru a face fata temperaturilor scazute. Blana pe care o poarta vara trebuie sa fie stralucitoare si matasoasa.

Poneiul de Shetland ar trebui sa aiba blana de culoare neagra, maro, gri, crem, auriu. Sunt acceptate si petele.

Comportament si personalitate

Poneiul de Shetland este versatil si rezistent. In general, este bland, cu un temperament bun si foarte inteligent. Poate fi un excelent animal de companie si cateodata poate fi observat comportamentul „curajos”. 

ponei-de-Shetland-sarituri-animal-de-companie

 

Ingrijire si hrana

Poneiul de Shetland este usor si economic de crescut fata de alte rase de ponei si cai. Pentru ca a supravietuit secole intr-un mediu auster, nu are cerinte prea mari cand vine vorba de a supravietui. Este capabil de a-si conserva caldura corpului pentru a-si mentine greutatea si poate prospera si atunci cand este hrana putina .

Un ponei de Shetland fericit este acela care are mult spatiu pentru a paste. Este contraindicat sa fie tinut permanent intr-un grajd si sa fie hranit cu o hrana bogata in calorii.

Poneiul de Shetland poate trai 25-35 de ani si ajunge la pubertate la varsta de 2 ani.

Ponei de Shetland pret

Astazi, 15 ianuarie 2013, un ponei de Shetland se vinde la un pret cuprins intre 2000 si 6000 de lei.

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra