Inainte de a achizitiona porumbei, este important sa intelegi aceste pasari si sa le asiguri un trai decent. Hrana porumbeilor este esentiala in cresterea lor si constituie cel mai important element de care depinde sanatatea lor.
Hrana porumbeilor consta in orz, grau, secara, mei, mazare, floarea sorelui, rapita, in, porumb etc. Blocurile de sare si pietris marunt, verdeata si paiele sunt de asemenea nelipsite din hrana porumbeilor. Pentru a preveni raspandirea bacteriilor si a bolilor, este recomandat ca recipientele de apa sa fie curatate la fiecare umplere, deoarece majoritatea bolilor se pot transmite prin apa de baut.
Mediul de viata este poate cel mai important aspect de care trebuie sa tina cont orice persoana care isi doreste sa creasca porumbei. Astfel, aceste pasari trebuie sa fie ferite de temperaturile extreme si de umezeala. Cerintele in ceea ce priveste adapostul difera in functie de rasa fiecarui porumbel. Cele mai multe varietati pot fi tinute impreuna in aceeasi cusca, insa exista cateva care trebuie sa fie tinute cu exemplarele din aceeasi specie. In general, se inteleg bine acei porumbei care au cerinte diferite. De exemplu, porumbeii care traiesc la sol se inteleg bine cu cei care traiesc mai mult in copaci.
Adapostul porumbeilor, numit hulubarie, poate avea o suprafata de aproximativ 9 metri patrati si sa fie orientat catre est sau sud, pentru a patrunde cat mai multa lumina. Este necesar ca acesta sa se afle la cel putin 50 centimetri inaltime deasupra solului pentru a feri porumbeii de atacul pradatorilor. In acest adapost, daca spatiul permite, se pot face camere separate pentru porumbeii aflati in perioada de reproducere, altul pentru cei tineri si altul pentru zbor.
Este foarte important ca in adapostul porumbeilor temperatura sa nu scada sub 0 grade Celsius, iar daca acest lucru se intampla, adapostul trebuie incalzit.
Vezi aici care este clasificarea oficiala a raselor de porumbei!