Standard rasa | |
Nume | Pisica siameza |
Tara de origine | Thailanda |
Greutate | 4-8 kg |
Blana | Scurta |
Culoare | Cenusie, ciocolatie, albastra, liliac |
Capacitate la nastere | 4-6 pui |
Speranta de viata | 10-15 ani |
Pisica siameza iți va umple viața cu multe experiențe placute si momente de neuitat. Pisica siameza iți creeaza un confort extraordinar acasa, datorita felului sau exotic si se va potrivi foarte bine in casa ta.
Legenda spune ca pisica siameza era un gardian al templului lui Buddha si era considerata sacra. Cand o persoana importanta acelui templu a murit, o pisica siameza a fost aleasa pentru a-i purta sufletul. A fost mutata din palat si trimisa in templu pentru a-si petrece restul zilelor traind o viața ceremoniala luxoasa, cu calugari si preoți servind-o.
Pisica siameza este cea mai populara dintre toate pisicile cu par scurt , iar trasatura distinctiva este fața lunga, triunghiulara si subțire. Majoritatea pisicilor din aceasta rasa au ochii albastri si un model neobisnuit de blana. Este deschisa la culoare, cu excepția culorii inchise de pe urechi, fața, labuțe si talie. La nastere pisicuța siameza este de culoare alb si negru. Pe masura ce creste, blana ei se schimba in parți mai intunecate si mai luminoase.
Blana este scurta, fina si matasoasa la atingere. Corpul pisicii siameze este lung, musculos, cilindric, avand un gat lung. Picioarele sunt lungi si se termina cu labuțele ovale. Picioarele din spate sunt mai lungi decat cele din fața. Pisica siameza are blana de culoare cenusie, ciocolatie, albastra sau liliac.
O trasatura distincta a pisicii siameze este deosebirea activitații fața de celelalte pisici. Ar vrea sa se joace toata ziua, indiferent de varsta pe care o are. Este un animal nobil, iar daca ai o dispoziție proasta, pisica siameza va fi mereu incantata sa te ajute, sa te asculte si sa te incalzeasca cu dragostea ei. Cea mai buna metoda de a uita de suparari este sa auzi vocile pisicilor siameze in semn de recunostința pentru grija ta. Pisica siameza reprezinta grația superioara si frumusețea si nu sunt doar cuvinte.
In mod natural, pisica siameza este cocheta, acorda o atenție sporita infațisarii sale, de aceea o vei vedea de cateva ori pe zi ingrijindu-si blana. Pentru stapanul sau, pisica siameza constiuie o emoție speciala, se obisnuieste cu imprejurari noi si se va muta oricand cu tine.
Unele pisici s-ar putea gandi ca a toarce sau o mangaiere prietenoasa spune mai multe decat cuvintele. Si pisica siameza gandeste la fel si este cunoscuta pentru talentul sau de a-si comunica ideile si dorințele oamenilor. Si pentru ca nu te poate implica intr-un dialog, pisica siameza este mulțumita sa faca un monolog, pentru incantarea ta. Nu miauna fara ințeles, ci incearca sa-ți comunice un lucru; asa spun iubitorii de pisica siameza. Pentru cei care isi doresc ca pisica sa fie doar vazuta si nu auzita, glasul ei poate fi puțin suparator.
Determinata social si foarte dependenta fața de stapanul sau, pisica siameza, tanjeste sa se implice activ in viața ta. Ar vrea sa te insoțeasca oriunde te-ai duce. Pisica siameza este un pic imprevizibila, poate parea distanta si dezinteresata, insa e o inscenare! Pisica siameza are nevoie sa fie tratata cu respect si rabdare si cere multa afecțiune daca dezvolta o relație apropiata cu stapanul sau. Pisica siameza se va ofili daca nu-i oferi atenție.
Pisica siameza nu este delicata si in general este foarte sanatoasa si cu un apetit ridicat. Specialistii recomanda o hrana uscata de calitate superioara, iar cele mai multe pisici mananca fara sa castige kilograme. Varsta de mijloc 5-10 ani este cea mai propice pentru problemele legate de greutate, ce pot fi usor controlate printr-o hrana saraca in calorii.
Pisica siameza necesita puțina ingrijire din partea stapanului, deoarece se pastreaza singura curata si ingrijita. Totusi, tuturor pisicilor siameze le place sa fie periate si pieptanate si e o modalitate buna de a scapa de parul mort si a-l ține departe de haine si mobila. In orice caz, pisica siameza nu naparleste in exces.
Pisica siameza este predispusa uneori la ochi incrucisați, insa nu afecteaza comportamentul ei si nici pe ea nu o deranjeaza. Coada rasucita poate aparea ocazional, insa e doar un defect cosmetic. Mai mult decat atat, nu exista defecte specifice pisicilor siameze, iar acest lucru depinde si de crescatori pentru a menține rasa sanatoasa. Problemele pe care e bine sa le ai in vedere la orice pisica includ hernia ombilicala, zgomote cardiace si afectiuni ale rinichilor.
Pisica siameza este o pisica doar de interior, iar daca o scoți afara pune-i o lesa sau ține-o in cusca speciala. Iar atata timp cat aceasta rasa nu a trait afara, nici nu o sa duca lipsa.
Pisica siameza se dezvolta sexual la o varsta frageda si nu e neobisnuit pentru o femela sa intre in calduri la varsta de 5 luni. Este recomandata castrarea incepand cu varsta de 6 luni.
Pisica siameza este un animal de companie foarte potrivit pentru familii si extrem de indulgenta cu copiii mici. Le va tolera libertatea (a nu se confunda cu tratamente rele) insa nu o vor accepta la oamenii maturi. Cand se satura de acest lucru, pur si simplu va deveni indisponibila. Majoritatea pisicilor siameze vor invața sa-si ascunda ghearele pentru a nu rani copiii.
Astazi, 24 ianuarie 2013, o pisica siameza are pretul cuprins intre 300 si 1000 lei.