Standard rasa | |
Nume | Veverita |
Greutate | 350-600 grame |
Marime | 25-30 cm |
Blana | Densa |
Capacitate la nastere | 3-9 pui |
Exista mai mult de 300 de specii de veverita, impartite in 7 familii. Exista mai multe tipuri de veverite: de pamant, de copac, zburatoare si roscata. Veverita poate avea mai multe culori: gri, alba, roscata si neagra. Media de viata este de 5-7 ani si este un animal amuzant pentru ca sare dintr-o parte in alta.
Blana veveritei este densa, avand o marime de 25-30 centimetri, o coada de 20-25 centimetri si greutatea de 350-600 grame.
Veverita se hraneste cu alune, ghinde, fructe de fag, scoarta de copac, ciuperci, muguri, frunze, flori si chiar oua.
Veverita este raspandita pe toata suprafata pamantului, mai putin Australia. Poate fi gasita in paduri, orase, parcuri, oriunde exista copaci.
Veverita este un animal nocturn si este activa mai mult noaptea, cand isi cauta mancarea. Este foarte rapida si sare dintr-un copac in altul. Picioarele din spate sunt puternice si musculoase, iar cele din fata sunt mai scurte, insa au rolul de a o ajuta la sarituri. Ghearele o ajuta sa se catere in copaci, iar coda sa-si tina echilibrul. Daca veverita ar cadea de la 9 metri inaltime, aceasta ar ajunge in siguranta pe pamant. Poate sa faca salturi de 6 metri!
Veverita are un vaz foarte bun si va sta in varful copacilor pentru a vedea ce se intimpla in jurul ei. De asemenea, are si un miros bine dezvoltat!
Veverita isi construieste cuibul in copaci. Cuibul este de marimea unei mingi de fotbal si este format din crengute, chiar cu frunze pe ele si captusite cu iarba uscata, coaja maruntita, muschi si pene. Un cuib de veverita este destul de fragil si de obicei sta pe mai multe ramuri. De asemenea, poate prelua un cuib mai vechi si cateodata isi face mai multe cuiburi.
Veveritele au un sistem dezvoltat de a comunica, bazat in special pe miscarile facute din coada, folosindu-si coada ca dispozitiv de semnalizare. Obisnuieste sa-si marcheze teritoriul cu secretii de urina si alte mirosuri. Veveritele se identifica intre ele dupa miros, la fel si hrana.
Unele veverite nu hiberneaza pe timpul iernii si isi va construi un adapost intr-o scorbura de copac in care va sta pe timpul iernii, apeland la proviziile de mancare pe care le-a facut inainte de instalarea iernii. Cand doarme, veverita isi va pune coada de-a lungul corpului pentru a actiona ca o patura.
La finalul iernii, veveritele se imperecheaza in copac sau chiar pe sol. Femelele se pot imperechea doar de doua ori pe an, insa masculii se pot imperechea oricand. Dupa imperechere, masculul nu va lua parte la cresterea puilor.
Veverita femela va folosi un adapost din timpul iernii sau chiar va construi unul nou, in care va da nastere la 3-9 pui dupa 6 saptamani de gestatie. Mama isi va hrani puii orbi si fara blana la fiecare 3-4 ore timp de cateva saptamani. Blana puilor de veverita va creste treptat, ochii se vor dezlipi si vor putea sa-si insoteasca mama in afara cuibului la varsta de 7 saptamani. Vor incepe sa manance hrana solida cand dintii vor fi crescuti si vor fi intarcati complet la varsta de 10 saptamani. Dupa o luna de la intarcare, puii de veverita vor parasi adapostul natal pentru a-si construi propriul adapost. Se vor putea imperechea la randul lor la varsta de un an.
Veveritele sunt simpatizate de toata lumea datorita aparitiei lor comice si rapiditatii cu care se misca. In acelasi timp, sunt privite ca daunatori pentru ca mananca ouale pasarilor, reducand numarul acestora. Cu toate acestea, omul ramane cel mai mare pradator al veveritelor.