Standard rasa | |
Nume | Vipera |
Greutate | 50-100 grame |
Marime | 16-80 cm |
Culoare | Gri, crem, albicios, galben pal |
Capacitate la nastere | 9 pui |
Speranta de viata | 10 -15 ani |
Vipera ocupa cel mai intins mediu natural dintre toti serpii veninosi. Vipera poate fi gasita din Anglia pana pe coasta estica a Asiei. Se gaseste inclusiv in Romania, in muntii Carpati, Banatul de Sud si Moldova vipera comuna (Vipera berus), iar vipera cu corn (Vipera ammodytes) traieste in Banat, estul Carpatilor Meridionali si Muntii Apuseni.
Vipera traieste in paduri, mlastini, campii si zone umede. Platourile deschise sunt componente importante ale mediului de viata pe care le prefera. Este important ca pamantul sa fie partial acoperit deoarece isi cauta adapost si poate supravietui in campiile reci ale tinuturilor nordice. Vipera se intalneste la altitudini cuprinse intre 0 si 1540 metri.
Vipera are lungimea de 16-18 centimetri in primele zile de viata si poate ajunge pana la 80 centimetri lungime. Masculii cantaresc intre 50 si 70 grame, in timp ce femelele cantaresc 80-100 grame. Masculii pot avea o varietate de culori. In general, acestia sunt gri, crem, albiciosi sau galben pal, cu un model negru distinctiv pe spate si burta. Acest model este in forma de zig-zag sau forma literei X. Vipera comuna are o parte neagra sub forma literei V chiar pe cap, ceea ce o face usor de recunoscut. Femelele vipera au acelasi model, insa culoarea difera. De obicei au o culoare mai spre rosu si cu pete maronii. Pot fi complet negre, fiind opusul albinismului. Şerpii din familia viperelor au colti in gura ce ii ajuta sa injecteze veninul in prada.
Viperele se imperecheaza primavara, in general in luna aprilie, imediat dupa ce ies din hibernare. Masculul iese primul si sta aproape de zona de hibernare, cunoscuta si sub denumirea de zona de imperechere. Masculii localizeaza femelele disponibile pentru imperechere in functie de miros, iar dupa imperechere va ramane cu femela timp de cateva ore. Cand doi masculi vizeaza aceeasi femela, se vor lupta, ridicandu-si corpul de la sol, aceasta lupta fiind cunoscuta ca „dansul serpilor”. Dupa ce paraseste femela, masculul pleaca pentru a gasi alta femela.
Perioada de incubatie dureaza trei-patru luni, iar puii se nasc in timpul toamnei si cel mai adesea, in timpul hibernarii. Femela vipera da nastere, in general, la 12 pui de sarpe. Abia dupa 3-4 ani de la nastere, acesti pui vor fi pregatiti pentru a se imperechea.
Puii de vipera se nasc cu mari depozite de grasime ce-i ajuta sa supravietuiasca toata perioada hibernarii si mai au acces chiar la oul din care au iesit ce le asigura o sursa importanta de nutrienti.
Media de viata a viperei este de 10-15 ani in salbaticie si s-au inregistrat cazuri in care au trait si 25 de ani.
Viperele sunt serpi solitari. Rareori se intalnesc impreuna, cu exceptia perioadei de imperechere si hibernare. Cel mai adesea sunt active in jurul apusului, timp in care vaneaza. Hibernarea viperelor incepe din luna septembrie-octombrie si se ascund in vizuinile facute de alte animale. Un singur adapost poate contine pana la 100 de exemplare. Pentru cele care traiesc in climatele calde, acestea vor fi active pe tot parcursul anului.
Viperele sunt serpi carnivori si consuma animale mici ca soareci, soparle, pasari si broaste. Exista doua tehnici pe care le foloseste atunci cand vaneaza: prima este „stai si asteapta”, iar cea de-a doua este ambuscada.
Vipera are cativa mari pradatori printre care: vulpile, viezurii, pasari pradatoare diurne si bufnitele. Un lucru interesant este ca poate fi pradata de serpii mai mari. Singurul mijloc de aparare este veninul.
Cel mai important rol pentru ecosistem pe care il are vipera este acela de a controla populatia de rozatoare. De asemenea, este sursa de hrana entru mamiferele mai mari si pasari.
Vipera este importanta pentru a colecta veninul din care se fabrica antiveninul pentru tratarea muscaturilor.
Vipera este un sarpe veninos si este periculos pentru oameni. Muscatura sa este rareori fatala, insa e nevoie de tratament medical imediat. Poate ataca pisici si caini daca se simte amenintata. Animalele de companie nu ar trebui lasate nesupravegheate in zonele in care traiesc acesti serpi.
Viperele sunt protejate de lege in alte tari, ca Anglia de exemplu. Reputatia de a fi serpi veninosi a condus la inclinatia oamenilor de a le omori. Viperele sufera din cauza pierderii mediului de viata.